Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pentru județul Satu Mare ziua de 25 octombrie rămâne singura manifestație națională care nu se poate desfășura fără prezența unor oficiali la cel mai înalt nivel. Astfel, dacă nu în fiecare an, din patru în patru ani, la Carei își face apariția președintele țării sau premierul. În anii obișnuiți, cel ce primește onorurile militare este ministrul Apărării. Eliberarea “ultimei brazde de pământ românesc”, așa cum suna una dintre lecțiile de limba română, este un moment care, din cauza populației mixte din județul Satu Mare, este marcată cu o anumită jenă.

Românii nu vor să atingă anumite sensibilități ale populației maghiare. La rândul lor, maghiarii așteaptă să treacă această sărbătoare fără incidente. Nu vorbim despre populația de rând, căreia puțin îi pasă. Este vorba despre oficialități. Când autoritățile locale fac parte din UDMR, situația devine și mai apăsătoare.

Pentru un primar maghiar, pentru parlamentarii UDMR, pentru orice alt oficial de etnie maghiară este puțin mai dificil să se încline în fața celor care și-au dat viața pentru eliberarea “ultimei brazde de pământ românesc”. Este uman, este de înțeles.

S-a întâmplat la fel în diferite perioade istorice. Românilor, preoților, intelectualilor români le-a venit greu să participe, să zicem, la sărbătoarea mileniului din 1896.

Anul acesta întâmplarea face ca în 23 octombrie să se împlinească 60 de ani de la izbucnirea revoltei anti-comuniste din 1956. Este un moment important nu doar pentru istoria Ungariei, ci pentru întregul bloc al țărilor din fostul lagăr socialist.  În toamna anului 1956 au fost arestați mulți români în special din Transilvania. Manifestările, absolut justificate, s-au extins în Transilvania.

Dar cele două sărbători, ambele ale libertății, nu se pot armoniza. Românii și maghiarii au fost, sunt și vor fi, mereu în competiție din punct de vedere cultural. Au o tradiție comună din multe puncte de vedere, dar sunt anumite momente care aparțin în exclusivitate unei națiuni.

Mai exact, unei naționalități. Poate din această cauză,  25 octombrie părea pierdut puțin în ceață. O zi mohorâtă. Refacerea marșului pe drumul Rușeni-Tătărești nu a mai avut loc pentru că a lipsit fanfara și militarii nu mai pot bate pasul de defilare fără muzică. Nu au avut loc manifestații culturale fastuoase, de altfel din ce în ce mai rare. Sunt preferate simpozioanele.

Pentru prima oară s-a organizat un simpozion la care a participat președintele României. Este o premieră pentru Satu Mare. Dincolo de tematica abordată, se poate observa că președintele Klaus Iohannis a reușit să treacă peste ceea ce am putea numi complexul ardeleanului. În același timp vorbește cu dezinvoltură despre România, armata română, depășindu-și condiția de etnic german.

Despre el se poate deja spune că a intrat în rândul celor mai buni români. Este un mare pas înainte. Klaus Iohannis a reușit să armonizeze, cel puțin în rândul armatei, culturile cândva divergente. Dacă nu ar suna prea demagogic, se poate spune că armata română, sau armata României, cum am văzut că se spune, a făcut un prim pas înăuntrul “României bine făcută.”

Cultura în special cea istorică, și armata sunt însă două lucruri diferite. În “spațiul  civil” lucrurile sunt mai complicate. În politică sunt de două ori mai complicate. Transilvania, în noua conjunctură geopolitică ar putea deveni o provincie “generatoare de știri”, cum ar zice ziaristul Robert Koloman. Nu este deloc indicat nici ca un județ să devină furnizor de știri.

Din această pricină, pentru locurile în care trăiesc comunități mixte trebuie să se aibă mai multă înțelegere, pentru a nu răni sensibilitățile nimănui, fie el român, maghiar, german, ucrainean. De la armată cred că avem ce învăța, însă, din păcate, armata are lumea ei, deseori izolându-se fără niciun temei.

A început nebunia sondajelor

Făcute din propria inițiativă de casele de sondaje, comandate de partide, de candidați, făcute chiar de către partide, în mod neprofesionist, sondajele sunt instrumente electorale care avantajează sau dezavantajează partide sau candidați.