Image 1
Image 2

Update: Armata Română a intrat în Satu Mare ca acum 100 de ani

Armata si Regele Ferdinand
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Vineri, 19 aprilie 2019, la Satu Mare au avut loc manifestări prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la intrarea Armatei Române.

 

 

 

 

Defilarea militarilor a început la ora 11.00 de la Cimitirul Eroilor. Efectivele au trecut Podul Decebal şi în jurul orei 12.30 au ajuns în centrul municipiului Satu Mare, la Statuia Ostaşului Necunoscut.

 

 

 

Armata si Regele Ferdinand
Armata si Regele Ferdinand

 

 

Vineri, 19 aprilie, se împlinesc 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Satu Mare. Această zi istorică va fi marcată prin mai multe evenimente. Astfel, de la ora 9 va fi dezvelită o placă în memoria participanţilor la Unire, de la ora 9.30 se deschide o expoziţie la Muzeul Judeţean.

 

De la ora 11.00, în Cimitirul Eroilor de pe strada Cloşca are loc un ceremonial militar urmat de o paradă militară. Militarii vor trece Podul Decebal şi în jurul orei 12.30 vor ajunge în faţa Statuii Ostaşului Necunoscut, unde vor fi întâmpinaţi de autorităţi şi cetăţeni.

 

 

După ora 13.00, cerul municipiului va fi brăzdat de trei avioane MIG, care miercuri şi joi au executat manevre de recunoaştere. Totodată, în această perioadă, oraşul va fi survolat de mai multe elicoptere, care de asemenea au executat manevre în aceste zile. În această perioadă circulaţia va fi închisă pe tronsonul Cloşca – Centru.

 

 

Program oficial 19 Aprilie

 

orele 900 Municipiul Satu Mare, Piaţa Libertăţii nr. 9 – ceremonial de dezvelire a plăcii comemorative în memoria delegaţilor la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia 1918 din Cercul Electoral Oraşul Liber Sătmar (Satu Mare): dr. Ilie Carol Barbul, dr. Mihai Pop, Iosif Şutai, Vasile Roca, Ioan Dobrean.

 

 

orele 0930 Municipiul Satu Mare, Muzeul Judeţean Satu Mare – Vernisajul expoziţiei “100 de ani de la instaurarea administraţiei româneşti la Satu Mare”, eveniment organizat de către Muzeul Judeţean Satu Mare – Secţiile de Istorie şi Etnografie, în colaborare cu Arhivele Naţionale a României – Biroul Judeţean Satu Mare, Teatru de Nord, Biblioteca Universitară “Lucian Blaga” din Cluj Napoca.

 

 

orele 1100 Municipiul Satu Mare, Cimitirul Eroilor – Ceremonial militar urmat de paradă militară pe traseul Cimitirul Eroilor – Piaţa Libertăţii

 

 

orele 1225 Municipiul Satu Mare, Piaţa Libertăţii – sosirea Paradei militare,  şi reconstituirea momentului întâmpinării Armatei Române de către oficialităţile sătmărene din anul 1919, organizată cu sprijinul Teatrului de Nord din Satu Mare şi a Muzeului Municipal Câmpulung.

 

 

orele 1235 Municipiul Satu Mare, Monumentul Eroului Necunoscut – Ceremonial militar urmat de paradă militară.

8 comentarii

  1. Moment de tristă amintire?? de ce e trist, pentru că ne-au eliberat pe toți, și pe unguri și pe români, de bolșevicii conduși de ungurul Bela Kun? Dar faptul că ungurii au șters numele românești de pe crucile mormintelor nu e rușinos? dar faptul că nu i-au lăsat sute de ani pe români să aibă școli în limba română nu e rușinos? sau că ungurii îi omorau pe românii care purtau steagul românesc nu e rușinos? doar ce fac românii e rușinos???

  2. @Eu !, Corect fiind consider ca formatiunea UDMRai cu ai lui 5-6% reprezentare in Parlamentul Romaniei mare branza nu poate face ca urmare nu a contribuit cu nimica la situatia actuala in care a ajuns Romania !. Toate incercarile Uniunii au fost respinse si criticate !. Cand UDMRai va reprezenta 51% in Parlament sunt absolut convins ca Romania va merge pe o directie mult mai buna decat in ultimii 50 de ani !!. Numai ca pt. asta si romanii ar trebui sa voteze UDMRaiul si nu partidele care pana acum au facut doar rau Romaniei. Romanii asa cum au demonstrat dealungul istoriei nu sunt capabili sa conduca cum la fel nici Sasul dambovitean (Iohanescu). In perioada Monarhiei de origine germana din Romania (Carol, Ferdinand,….) Romania s-a dezvoltat iar drept multumire pe Regele Mihai l-ati izgonit ……Au urmat hotii si prostii la putere ale caror roade le culegem acum .

  3. Parerea ta, dar oare romanii cum s-au simtit sub ocupatia imperiului austro-ungar? Sau asta nu conteaza? Esti liber sa pleci daca nu-ti place aici asa cum au facut multi si o fac si azi, fie ei români , unguri ,iar daca ai fi corect ar trebui sa nu uiti ca si voi prin partidul vostru sunteti direct responsabili pt ceea ce NU se face in tara asta, sau ai uitat din cate guverne ati facut parte? Nu sunteti mai buni nici voi, va faceti partasi la ce se intampla , doar ca voua vi se rupe de România, multora dintre voi. V-a veni si rândul nostru intr-o zi sa avem parte de conducatori care sa-si iubeasca tara si sa ne fie si noua bine….intr-o zi !

  4. Se cuvine sa spunem citeva lucruri despre perioada interbelica in Romania.
    In anii de dinainte de 1940 Romania venea puternic din urma desi a iesit slabita din primul razboi mondial. In1940 Romania era pe locul 2 in Europa la productia de aur, pe primul loc in Europa la productia de petrol (pe locul 6 in lume), printre primele locuri in lume la rata dezvoltarii economice (5,5 %). Nevoile Romaniei la capitolul industrie erau acoperite in proportie de 80 % din productia interna. PIB-ul pe locuitor era jumatate din cel al Frantei, dar diferenta se reducea vertiginos.
    A venit insa razboiul si dupa el comunismul, care a avut un rol nefast pana in anii 1960. Ulterior s-a incercat refacerea economiei, s-a reusit in parte, dar bazele dezvoltarii au fost total gresite si stim ce a urmat.
    In prezent Romania cauta sa se reinscrie pe trendul din perioada interbelica, rezultatele se vor vedea in curind pentru ca se va termina si cu hotii si banditii de la conducerea Romaniei. Sint convins ca in anii urmatori Romania va depasi Ungaria ca capitolul nivel de trai, pentru ca asa a fost si in perioada interbelica. Cei care prevad falimentul Romaniei se afla in totala eroare, acum Romania isi construieste anticorpii pentru a scapa de lichele.

  5. Moment de trista amintire….Mai bine ramaneau acolo de unde au venit. Acum aveam cu totii o viata mult mai buna decat de care beneficiem. Ardealul multinational a avut doar de pierdut de pe urma acestei ocupatii. N-as spune nimica daca am avea un nivel de trai peste cel din Ungaria cum ar fi fost firesc si normal daca nu ar fi atata coruptie si hotie in Romania. Este rusinos ca in timp ce autoritatile romane amendeaza primarii maghiari pt. inscriptiile de pe primarie statul roman nu este capabil nici macar sa intretina reteaua de cai ferate si podurile construite in perioada Regatului Ungar iar Statul Ungar trebuie sa sprijine minoritatea maghiara care cotizeaza in bugetul hotiei si lacomiei din Romania.

Lasă un răspuns