Image 1
Image 2

Arestări cu impact politic

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Echilibrul fragil din Senat dintre putere şi opoziţie ar putea fi răsturnat de anchetele DNA. Pe cale de a pierde doi senatori, Dan Şova şi Darius Vâlcov, PSD va încerca să se redreseze prin aceleaşi mijloace, adică tot prin DNA. În urmă cu ceva vreme Senatul a votat împotriva cererii de arestare preventivă a unui senator PNL, Varujan Vosganian. S-a creat o obligaţie. Oricum, există multe interese transpartinice comune în ambele camere ale Parlamentului.

Acum este o situaţie-limită. Cu toate riscurile, cu toate promisiunile că va lupta împotriva corupţiei şi nu va obstrucţiona în niciun fel acţiunile Justiţiei, PSD îşi va apăra interesul major. Cei doi senatori au fost deja pedepsiţi de partid.

Vâlcov şi-a dat demisia din funcţia de ministru, iar Dan Şova şi-a pierdut funcţiile de partid. De dragul păstrării majorităţii, este posibil ca PSD să facă o excepţie. Protejându-i pe Şova şi pe Vâlcov, PSD îşi asigură majoritatea din Senat.

Pot fi invocate înalte raţiuni de partid şi chiar de stat? Desigur. O schimbare de majoritate într-o cameră ar conduce la un blocaj legislativ. Alianţa PSD-UNPR-PC din Camera Deputaţilor asigură o majoritate confortabilă. Nu  acelaşi lucru se întâmplă în Senat. Diferenţa aici este mică. De aceea bătălia se dă în zona aceasta.

PNL are o şansă dă-l debarce pe Călin Popescu Tăriceanu, însă la Cameră Valeriu Zgonea şi-a asigurat spatele. Prin regulament, propunerea de schimbare a preşedintelui nu poate veni decât din partea partidului care l-a propus. Este o inginerie politică abilă.

Ce pierde şi ce câştigă PSD în cazul în care nu acceptă cererile DNA de arestare a celor doi senatori? La pierderi este simplu: îşi periclitează majoritatea din Senat. Are, în schimb, de câştigat ca imagine. Dar şi aici lucrurile sunt împărţite. Doi senatori încătuşaţi au un impact negativ mai mare decât un vot negativ în Senat. Călin Popescu Tăriceanu, vizat personal în această dispută, şi-a pregătit terenul.

La Consiliul Naţional al PSD el avertiza că nu se poate face politică democratică în zăngănit de cătuşe. Justiţia nu înseamnă urmărire penală de către procurori, ci judecată dreaptă, în instanţă. Spunând că dreptatea o împart judecătorii, nu procurorii, politicienii se repliază şi par pregătiţi să intre în luptă directă cu DNA. Se vorbeşte despre modificarea unor articole din codul de procedură penală pentru a împiedica arestările preventive.

Până acum, prin arestarea unor parlamentari nu a fost afectat raportul dintre majoritate şi opoziţie. S-a cam încătuşat proporţional de la toate partidele. Dacă la Cotroceni ar fi preşedinte Traian Băsescu, în cel mai scurt timp Guvernul Ponta nu s-ar mai bucura de o majoritate confortabilă. Fostul preşedinte a şi făcut o aluzie în sensul acesta, reproşându-i preşedintelui Iohannis că nu face nimic ca să şubrezească Guvernul Ponta.

Vinovaţi sau nevinovaţi, eventuala arestare a celor doi senatori are nu doar un puternic impact de imagine, ci poate determina raportul dintre putere şi opoziţie. Din această perspectivă trebuie privită decizia senatorilor PSD de a se opune cererii de arestare preventivă a lui Dan Şova şi Darius Vâlcov.

O privire de ansamblu asupra lucrurilor bune și mai puțin bune

Amenințarea crescută a sărăciei, terorismul economic, brambureala politică la nivel mondial, nu foarte diferită de la o țară la alta, obligă partidele politice la o reconsiderare a programelor pentru găsirea unor soluții pentru revenirea măcar la normalitatea de dinainte de pandemie.

Divergențe înaintea campaniei electorale

Ultima zi în care se poate lua o decizie în consens cu legea electorală se întâmplă să fie 20 februarie. Dincolo de această dată orice modificare legislativă este un abuz.

Generalul se aruncă în luptă

După îndelungate ezitări, PNL își anunță candidatul la prezidențiale. Nu este o surpriză. Potrivit cutumei instituită în rândul formațiunilor politice, președintele partidului intră automat în cursa prezidențială.