Ar trebui limitat numărul de mandate pentru aleşii locali şi judeţeni? | Informaţia Zilei

Ar trebui limitat numărul de mandate pentru aleşii locali şi judeţeni?

Scris de Ioan Aniţaş, 01 decembrie 2014 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Vot la Negresti

Vot la Negresti

Cu mai mult timp în urmă deputaţii Cezar Preda şi Gheorghe Udrişte au propus un proiect de lege prin care să se limiteze la maximum două mandate funcţii precum primari, consilieri locali, consilieri judeţeni ş.a. Din motive necunoscute, fiind ţinută prea mult în sertar legea, a fost adoptată tacit. Nu are efect retroactiv.

Proiectul de act normativ prevede că nici o persoană nu poate îndeplini mai mult de două mandate succesive: funcţia de primar, consilier local, consilier judeţean, preşedinte de consiliu judeţean. Senatul este camera decizională. Dacă proiectul de lege va fi adoptat, se vor isca o serie de discuţii pe diverse inteme, inclusiv pe aceea ce ar putea asigura continuitate.


Aşa cum menţionează publicaţia Puterea.ro Iniţiatorii proiectului de lege au considerat că după două mandate consecutive, aleşii locali construiesc în jurul lor un sistem politic şi instituţional local în care orice competiţie electorală locală reală devine imposibilă şi există situaţii concrete în care monopolul unei persoane sau a unui grup de persoane din jurul acesteia asupra resurselor unei comunităţi a dus la acuzaţiile de nepotism, conflict de interese sau corupţie.
Opinie diametral opusă cu cea a parlamentarilor care au propus proiectul de lege a formulat Guvernul. Guvernul susţine că limitarea mandatelor unui ales local este neconstituţională. Mai mult, în documentul guvernamental se atrage atenţia asupra naturii mandatelor. Mai exact, nu se specifică dacă mandatele succesive pot fi de aceeaşi natură sau diferite. De exemplu, dacă un mandat de primar şi unul de consilier se pot numi „mandate succesive”. Guvernul recunoaşte că limitarea mandatelor ar fi bună, pentru că ar aduce un „aflux de idei proaspete, ar evita dominaţia politică şi conceptul de neînlocuire”.

Ar trebui limitat numărul de mandate pentru aleşii locali şi judeţeni?

Abonează-te acum Online!
 1. mutu2 a spus: 07 decembrie 2014, ora 17:51

  Daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 2. anti baroni a spus: 03 decembrie 2014, ora 13:48

  baroni locali PSD ca in Odoreu sunt destui in judet… ar trebui sa fie toti dati jos… stie toata lumea cum s-au castigat ultima data alegerile locale in Odoreu, cu pana de curent exact inainte de numararea voturilor si fara nici macar urma de ploaie… Mitica, in scurt timp ajungi si tu la DNA… Stii tu de ce… daca nu stii vezi ce a scris un satmarean mai jos.

 3. victima unui consiler local a spus: 03 decembrie 2014, ora 08:44

  Numarul de mandate trebuie neaparat limitat deoarece isi i-au nasul la purtare ,un consilier de la ppdd umbla prin institutii publice agreseaza personalul si -i obliga la acte ilegale !!!Si unde mai pui ca este si semianalfet!Daca vreau politicienii sa castige alegerile sa puna in functii de raspundere si in functii de consilieri de oameni de calitate!

 4. Obi a spus: 02 decembrie 2014, ora 16:17

  Numarul de mandate trebuie sa fie limitate de alegatori. Daca omul e bun, sa fie ales si sa gospodareasca si zece mandate. Daca e rau, alegatorii sa- l taxeze. Presedintele e limitat la doua mandate ca sa nu patim ca si cu ceausescu, sa nu mai putem sa scapam de el pentru ca dictatura la nivel national e mai usor de instaurat decat cea de la nivel local. Daca un primar nu e bun el trebuie sa fie schimbat prin vot. Daca insa un primar este foarte bun si oamenii ar vrea sa ramana in continuare, cum sunt atatea situatii in tara, de unde stim ca il vom putea inlocui cu un primar mai bun sau la fel? Daca vine unul mai prost? Exista consilieri locali care au multa experienta si care n-ar mai putea sa fie utili comunitatii ca sunt limitati la doua mandate. Putem fi siguri ca cei noi sunt mai buni decat aia vechi, cu experienta? Lasati alegatorii sa hotarasca in aceasta chestiune!

 5. Satmarean a spus: 02 decembrie 2014, ora 04:50

  Si la peseditele tarii e limitat la doua mandate.

 6. satmarean a spus: 02 decembrie 2014, ora 02:00

  nu e deloc o idee tampita, avand in vedere ca in unele localitati primarii si-au facut mosii… vezi exemplul ODOREU. Pop Dumitru Dorel din PSD e primar DE MAI MULT DE 16 ani si a facut o gramada de ‘mismasuri’ cu terenuri in localitate, a secat BALTA cu pesti al comunei dupa ce si-a pus mana si pe aia, detine deja mai multe case in comuna si mai multe masini, iar lumea se plange de IOHANNIS ca are 6 case, dar dintre care doar unul singur mai scump de 100 de mii de euro!!!

  printre altele, lumea l-a votat numai fiindca ziarul penalului de govor au scris articole mincinoase la adresa contracandidatului acestuia si numai fiindca dupa 16 ani de furt a asfaltat toate strazile!

  chiar si echipa de fotbal a fost ingropata de acest comunist… din C a bagat-o in D… atunci cand a furat BALTA vechiului proprietar, nu a mai sponsorizat nici echipa de fotbal din C (FLORENTA ODOREU) care apartinea aceluiasi proprietar si si-a facut o echipa separat doar ca FLORENTA SA DEA FALIMENT… asa a fuzionat Florenta cu Olimpia acum cativa ani… alo, DNA, se aude??? vrem curatenie in tot judetul!!!

  AFARA CU MOSIERII PRIMARI DIN JUDET!!!

 7. feri a spus: 01 decembrie 2014, ora 17:57

  Avem dreptul sa alegem si sa fim alesi?Daca limitam numarul de mandate, nu incalcam constitutia ? Tampita idee de a limita numarul de mandate.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

 • Goldis Admitere

 • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517