Image 1
Image 2

Ar trebui introdus votul prin corespondenţă pentru românii din străinătate?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Camera deputatilor
Camera deputatilor

Senatul a adoptat luni, 19 octombrie, legea privind votul prin corespondenţă, care se va aplica la alegerile parlamentare, prezidenţiale şi europarlamentare, iar alegătorii din străinătate vor putea să opteze pentru această procedură printr-o cerere scrisă transmisă ambasadei sau printr-un formular online. Propunerea legislativă urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor cu rol decizional în acest caz.

Parlamentarii PNL au intrat în grevă parlamentară japoneză pentru adoptarea proiectului votului prin corespondenţă, cu scopul de a determina adoptarea de urgenţă a legii. În acest sens,  PNL a cerut procedură accelerată pentru adoptarea legii până la 1 noiembrie, dată care este capitală. Dacă se depăşeşte această dată, alegerile parlamentare din 2016 vor fi viciate, iar dreptul la vot al românilor din afara graniţelor va fi obstrucţionat.

Liberalii au protestat, luni, 12 octombrie, în faţa plenului Camerei Deputaţilor, cerând Birourilor Permanente Reunite să introducă, de urgenţă, pe ordinea de zi a plenului reunit al Camerei Deputaţilor, votul prin corespondenţă.
„Atunci cand am decis, nu reusise si nu se dorea din partea PSD-ului sa se reuneasca aceasta comisie si sa discutam si ultima lege din codul electoral care toate partidele au declarant ca il sustin. Imediat au venit cu o propunere de presedinte, noi l-am votat, au toate conditiile ca sa putem promova pana la 1 noiembrie acest proiect de lege. Retineti, dupa pierderea alegerilor Victor Ponta a zis ca a inteles ceva. Asa a inteles ca nu a mai lasat sa voteze deloc”, a declarat co-preşedintele PNL, Vasile Blaga, citat de psnews.
Întrebat ce se va întâmpla dacă protestul iniţiat de liberali nu va da roade, Blaga a răspuns: „O sa dea, daca exista majoritate in Parlament. Vrem sa atragem atentia ca noi dorim ca acest proiect de lege sa fie promovat”.
În acelaşi timp, co-preşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că speră ca demersul PNL să îi trezească la realitate pe social-democraţi.

Legea votului prin corespondenţă ar trebui să fie gata până în noiembrie, pentru a putea fi aplicată la alegerile legislative din 2016, în condiţiile în care CC şi Comisia de la Veneţia au stabilit că legislaţia nu poate fi amendată cu mai puţin de un an înaintea scrutinului.
Proiectul votului prin corespondenţă a fost considerat o prioritate a sesiunii parlamentare trecute, după alegerile prezidenţiale existând consultări la Palatul Cotroceni şi un acord de principiu. Cu toate acestea, partidele parlamentare au modificat legislaţia electorală, dar nu au convenit asupra unui proiect de lege, la Parlament fiind înregistrate patru iniţiative pe această temă.
Potrivit PNL, Cetăţenii românii din străinătate, cărora teoretic Constituţia le garantează dreptul fundamental la vot, neîngrădit, egal, sunt discriminaţi: aceştia trebuie să achite sume considerabile pentru a ajunge la urne.  Foarte mulţi nu-şi permit costurile sau timpul alocat, lucru care înseamnă imposibilitatea de a vota. Toate acestea se întâmplă în timp ce în ţară românii au acces neîngrădit la vot, fără costuri, utilizând secţiile de votare din oraşe, cartiere sau comune.
Proiectul votului prin corespondenţă, iniţiat de PNL, prevede suportarea cheltuielilor pentru votare de la bugetul de stat, astfel încât românii din străinătate să aibă aceleaşi cheltuieli cu votarea ca şi cei din ţară.
[cardoza_wp_poll id=165]

18 comentarii

  1. ESTE REVOLTATOR SA CITESTI ASTEMENEA POSTARI…DAC NOI ROMANI NU NE SUPORTAM ,NE MAI MIRAM CA ALTI NE FAC CUM NE FAC!!!!!!!!!!PENTRU MULTI CARE POSTEAZA AICI DEMOCRATIA ESTE UN CUVINT CARE NU STIU CE INSEAMNA…
    1.POATE VA GINDITI CE INSEAMNA SA CONTRIBUI LA PIBUL ROMANIEI CU 6 %
    2.POATE FACETI UN CALCUL LA CITI DAU LOCURI DE MUNCA PRIN ASI CONSTRUI CASE IN ROMANIA
    3.PE CITI II AJUTA SA POATA TRAI CIT DE CIT MAI BINE TININD CONT CA CEI CARE AR TREBUI SA AIBA GRIJA ACEASTA FURA ACESTI BANI.
    POATE VA UITATI CUM AU AJUTAT POLONEZI PLECATI POLONIA,IAR POLONEZI IAU PRIMIT CU BRATELE DESCHISE
    3.POATE VA UITATI LA TOATE EVENIMENTELE SPORTIVE CITI ROMANI CARE TRAIESC AFARA PARTICIPA SI II SUSTIN PE SPORTIVI NOSTRII.

  2. Votul in alegeri este un drept prevazut de Constitutie! Cat de bine stiu realitatea romaneasca cei din diaspora? Noi cei din tara suntem satui de Realitatea,Antena3,etc,iar ei traiesc obsedati de acelasi programe, noi ne saturam de emisiuni de analiza a situatiei politice iar ei urmaresc cu sufletul la gura, acestea nu sunt cuvinte gratuite ci marturii ale celor pe care ii cunosc din diaspora(Canada, SUA,diverse state din Europa si Asia)

  3. NU pentru ca ar costa statul roman foarte mult !!! SAR frauda foarte mult!!! IAR majoritatea sunt doar turisti in Romania nu au sentimente pentru tara si cei care traiesc in ea, marea majoritate nu se vor mai intoarce niciodata !!! Atunci de ce sa ne controleze destinele? Cand cei ce traesc aici isi cunosc mai bine nevoile si alesii!

  4. Tot spuneti ca trimit bani in tara,si ce folos am eu? Cat impozit platesc la stat pt ca acei bani sa mearga la sanatate ,invatamant pt ca vin in RO sa-si faca dantura iar odraslele lor sunt la scoli tot aici. Va spun eu ca nu platesc un leu, eventual acel TVA pt materialele luate pt care isi fac case sau taxe pe inmatriculare,dar majoritatea le au inmatriculate in strainatate. Si atunci despre ce bani vorbim????

  5. —–Diaspora a reprezentat aproximativ 3–4 % din votanti asa ca, cu ei sau fara ei tot un drac.
    —– Presa basista si johanista ia facut mari eroi ridicandui in slavi ,la ultimile prezide,desi acuma sa votat cu cel putin 30– 40 % mai mult fata de calelalte prezidentiale,dar diasporezi saraci habar nu au.
    —–In legatura cu votul prin corespondenta,acest sistem de vot il doresc cei care vreau sa faca manevre la alegeri===(P.D.L.actual P.N.L.cel nou,,,Johanis, partidul meu) in concluzie Romani nu sant pregatiti pentru un asemenea sistem de vot, Romani voteaza fanatic,nu conteaza ce se va intampla dupa sa iasa cel pe care il vreau eu.

  6. Ce de postaci de partid pe aici! Le e teama ca vor pierde alegerile locale si parlamentare de la anul tot pe seama diasporei! Sunt total PRO voturi prin corespondenta, macar asa se anuleaza voturile mortilor din Teleorman care voteaza cu Dragnea!

  7. Multe rautati se spun la adresa celor mai curajosi romani.Si-au luat destinul in maini…Unii au suferit si sufera pt. asta.
    Uitati cati bani trimit in tara , ca sunt ,impreuna. cei mai importanti investitori?
    Uitati ca bruma de prosperitate ,case frumoase , masini, “startur”i de firme, majoritatea a ceea ce vedem frumos ,li se datoreaza?
    Sau credeti ca or fi realizate din pensile date de guverne sau din salariile de la stat, marite din ultima perioada..?
    Unora din cei care nu-I considera egalii celor ramsi in tara ar trebui sa le fie rusiniica.
    Sau se inspira din “scursoarea mintii ” unui fost ministru, as in autostrazi prbusite!

  8. Inainte de votare cu cel putin o luna sa se inscrie unde vor sa voteze astfel se poate rezolva si numarul de sectii de votare de care sunt necesare in anumite zone(unde s-au inscris multi sa fie amenajate un nr corespunzator de sectii si invers). E singura solutie ca sa nu mai fie discutii. Si bineinteles o sectie de votare sa se infiinteze de la un anumit nr de votanti inscrisi in sus(ex. 200), iar daca nu se intruneste nr sa fie repartizati la cea mai apropiata sectie existenta. Un lucru sa fie clar:nu poti organiza alegeri in afara tarii ca si in tara ,ma refer ca alegatorii sa aiba aceleasi conditii de distanta.Cui nu-i convine sa vina in tara pe perioada alegerilor….daca asa tare le pasa de soarta tarii !!!!!!!!!!!

  9. Acest vot prin corespondenta este o manipulare a opozitiei cu care vrea sa demonstreze ca ei sint interesati de soarta connationlilor nosrti pentru votul lor deunde reese ca se poate frauda dupa placul lor in rest este o demagogie ieftina stim cu toti ca in partidul PNL este o masinarie de fraudare prin BULDOGUL BLAGA si restul de mafioti.care sint specializat in fraudare.

  10. Acest vot prin corespondenta este o manipulare a opozitiei cu care vrea sa demonstreze ca ei sint interesati de soarta connationlilor nosrti pentru votul lor deunde reese ca se poate frauda dupa placul lor in rest este o demagogie ieftina stim cu toti ca in partidul PNL este o masinarie de fraudare prin BULDOGUL BLAGA si restul de mafioti.

  11. Nu cred ca votul prin corespondenta poate sa ofere securitatea votului pentru ca sunt multe cai de manipulare a acestui mod de a vota. Cine vrea sa voteze in alte tari trebuie sa anunte ambasada Romaniei de intentia si locul unde vrea sa voteze astfel incat autoritatea sa se poata organiza.

  12. La votul prin corespondenta au renuntat marea majoritate a tarilor din UE deoarece s-a dovedit ca exista posibilitatea cumpararii acestora de catre persoane cu bani.Esste dovedit ca pe cei mai multi romani dinafara tarii nu ii mai intereseaza sa voteze.Cred ca sistemul francez este cel mai bun. Cu 3 luni inainte faci o corespondenta cu ambasada sau consulatul roman si te inscrii pe liste. Asa se stie cate dectii trebuie infiintate si unde.Votul prin corespondenta ne-ar pune pe cei din tara intr-o pozitie de inechitate cu cei din afara. Atunci de ce sa nu putem vota si noi cei din tara prin corespondenta?

  13. Nu sunt de acord cu suportarea cheltuielilor pentru votare de la bugetul de stat pt. romanii din strainatate deoarece nu noi i-am trimis acolo !.
    Cheltuielile cu votul prin corespondenţă sa fie suportat de catre cei in cauza. Oricum o sa le coste mult mai putin decat deplasarile la sectiile de votare nemailuand in calcul si timpul pretios pierdut.

Lasă un răspuns