Ar trebui declarată zi liberă 15 martie? | Informaţia Zilei

Ar trebui declarată zi liberă 15 martie?

Scris de I. Z., 24 februarie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Kulcsar Terza Jozsef

Kulcsar Terza Jozsef

Deputatul covăsnean Kulcsar Terza Jozsef anunţă că, împreună cu ceilalţi membri ai UDMR din Camera Deputaţilor, va depune un proiect de lege pentru ca ziua de 15 martie, Ziua maghiarilor de pretutindeni, să fie declarată oficial zi liberă.

„Noi, maghiarii, suntem cea mai mare minoritate din România, noi respectăm ziua naţională a României, dar dorim ca şi pentru noi să fie respectată ziua noastră naţională, 15 martie, iar maghiarii să fie liberi în această zi, să poată să sărbătorească şi să meargă la manifestări. (…) În scurt timp o să depunem o iniţiativă legislativă”, a declarat liderul PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, ales deputat pe lista UDMR Covasna.

Ar trebui declarată zi liberă 15 martie?

Abonează-te acum Online!
 1. Dac Bulibas a spus: 10 martie 2017, ora 11:43

  @Florin, ti-am raspuns ieri dar astia nu-l afiseaza … ! in schimb au afisat o mizerie de istorie fabricata (made in Romania- Academia Stefan Gheorghiu) mult apreciata si prezentata de @florinel,- asta in spiritul transparentei. @Babacu din cate vad, a inghitit momeala s-a cam ambalat degeaba …, daca citea comentariul meu de ieri (neafisata inca) ar fi aflat raspunsul la intrebarea lui. Imi pare rau, nu-i vina mea .

 2. Babacu a spus: 09 martie 2017, ora 19:26

  Ungaria putea sa ajunga inca de atunci pasalic romanesc, numai ca romanii n-au vrut. Dar unde erau „vitejii” husari unguri? Dar trupele csendor? Probabil stateau la coada sa-si cumpere bilete pentru Ulan Bator.

 3. florinel a spus: 08 martie 2017, ora 16:52

  Ocuparea Budapestei de către armata română (1919)

  Santinelă română la Budapsta, păzind unul dintre podurile de peste Dunare, 1919
  Santinelă română la Budapsta, păzind unul dintre podurile de peste Dunare, 1919

  Articol îngrijit de: Cristian Negrea

  Referitor
  Referitor la ocuparea Budapestei de către armata română în august 1919 există unele dezbateri pînă în ziua de astăzi. Cînd a fost ocupată Budapesta, la 3 sau la 4 august 1919. Pînă în prezent, data ocupării Budapestei a rămas în istorie cea de 4 august, conform generalului Gheorghe Mărdărescu, deşi o unitate a armatei române pătrunsese deja în oraş încă din ziua precedentă, nerespectînd dispoziţiile generalului. Această faptă apare şi în lucrarea lui Constantin Kiriţescu, una dintre cele mai complete relatări ale războiului nostru dintre 1916 -1919. De aceea, public aici memoriul generalului Rusescu, cel ce a intrat primul în Budapesta, în 3 august 1919.

  Memoriu asupra operaţiunilor Brigadei a IV-a Roşiori, de la 31 Iulie – 3 August 1919, data intrării în Budapesta

  Prin ordinul general de operaţiuni din 30 Iulie, Brigada a IV-a a intrat în compunerea Diviziei II-a cavalerie, prevăzîndu-se, după trecerea Tisei, pentru fiecare brigadă, un sector separat, acela al Brigadei a IV Roşiori cu direcţia generală Sud-Vest.

  Instrucţii verbale şi scrise prevedeau şi un rol principal al cavaleriei cu un caracter de oarecare independenţă, ca inamicul sa fie izbit în toate direcţiunile, întors, şi să nu fie lăsat de-a se organiza, etc.

  31 Iulie 1919

  În amurgul zilei de 31 Iulie, brigada IV Roşiori termină trecerea la Tissa-Köre la 24, şi ajunge la Psz. Hayzonghios, unde se găseşte proprit escadronul de descoperire şi un batalion de infanterie ce luptase cu inamicul pînă la ora 22.

  Din propria iniţiativă iau dispoziţiuni de atac şi la ora 3 dimineaţa brigada intră în cantonament la Pely.

  1 August 1919

  Se raportează situaţiunea şi la ora 9, fără a se a aştepta vreun ordin, din propria iniţiativă, spre a nu se pierde timp, mă pun în marş în urmărirea inamicului Ordinul de Operaţiuni al Diviziei II (primit în marş) confirmă aprecierea justă a situaţiunii de către brigadă.

  Acţiunea de la Pely şi urmărirea grăbită a brigadei IV a avut de efect punerea în derută a Diviziei VI roşie, care pe distanţa de la Ianoshida pînă la Tapio Gyorgye de peste 15 km, pe dreapta şi pe stînga drumului, aruncă din căruţe şi abandonează cantităţi enorme de muniţii de infanterie şi artilerie precum şi multe mitraliere, prin culturi.

  În noaptea de 1 August se cantonează în Tapio Gyorgye, ăn contact cu grosul forţelor inamice de la Czegled.

  După diferite informaţii şi după discursul lui Bella-Kuhn ţinut în Tapio, am dedus că moralul armatei roşii era cu totul slăbit şi situaţiunea guvernului zdruncinată.

  2 August 1919

  În cursul nopţii mi se completează informaţiile despre inamic, că se execută o retragere de la Abony spre Cyegled şi de acolo o pregătire spre Buda-Pesta.

  Încă de cu noapte încercuiesc inamicul cu recunoaşteri de ofiţeri, şi fără a mai aştepta vreun ordin, din propria iniţiativă, ghidat de ordinul general de la 30 Iulie, dau ordinul de operaţiune pentru ziua de 2 August, prin care în zorii zilei, arunc două escadroane şi apoi al 3-lea în spatele şi flancul inamicului, iar cu grosul forţelor mă îndrept spre Sörek Psz, de unde aştept mersul operaţiunilor.

  În acest timp primesc ordinul de operaţiune al Diviziei II cavalerie pentru 2 August care mă îndreaptă, prin Czegled, la Alberty.

  Din judecarea situaţiunii la faţa locului, căci inamicul începuse retragerea, derog de la ordin şi mă îndrept spre Tapio Szt. Marton la Alberty unde se interceptează capul coloanei inamice.

  Pe şoseaua dintre Alberty şi Czegled se fac peste 3000 de prizonieri şi 4 baterii de diferite calibre, mai multe autocamioane şi unul blindat.

  Se poate deduce că dacă nu operam decît la primirea ordinelor şi litera cum le primisem, pe lîngă că ar fi fost prea tîrziu, nu se obţineau rezultatele atît de hotărîtoare fără pierdere.

  Pe cînd mă aflam în localitatea Alberty, pe la orele 14 soseşte automobilul cu reprezentanţii misiunii italiene la Buda-Pesta.

  Aceştia arătîndu-şi identitatea ne-au pus în vedere o adresă a Locotenent-colonelului Romanelli, preşedintele misiunii, către comandantul cavaleriei din această direcţiune, cu rugămintea de a opri aici înaintarea spre capitala Ungariei pînă la sosirea răspunsului Antantei, alăturată fiind şi copia după telegrama noului guvern ungar către domnul Clemenceau.

  Această împrejurare m-a pus în măsură să apreciez că situaţia la Buda-Pesta e disperată, că guvernul ungar nu mai poate face faţă împrejurărilor şi că recurge la expediente.

  Astfel o acţiune temerară şi prin surprindere ar putea avea şanse de reuşită cu efect hotărîtor în întrega Ungarie, armată şi particulari, şi apoi că pe acea direcţie nu mai sunt alte trupe mai avansate ca ale noastre (brigada IV Roşiori).

  Evident intervenţia misiunii italiene nu am luat-o în srios, dar nu o puteam lăsa să plece înapoi şi am crezut că trebuie să o trimitem Marelui Comandament, cu actele originale, arătînd şi situaţiunea că mă voi îndrepta spre Buda-Pesta, iar misiunea prin orice mijloc, să fie oprită.

  Acest raport, din eroare, mi se pare, că l-am adresat Marelui Cartier General.

  După expedierea misiunii împreună cu situaţiunea, văzînd că, pînă la ora 15, nu primesc raportul situaţiunei de la Czegled, căci nu era terminată, amîn înaintarea la Pesta şi dau un ordin de operaţiuni, prin care îndreptăm întreg regimentul 11 Roşiori la Czegled, iar cu Reg. 6 să se termine capturările pe tot lungul şoselei.

  Din aceasta se poate deduce că, potrivit împrejurărilor, am renunţat a pleca la Buda-Pesta în acea seară.

  Pe dată însă ce, în timpul nopţii, am primit informaţii mai clare de la Reg. 11 de capitularea Corpului I armata roşie şi a diviziilor de la Czegled dau ordinul de operaţiuni pentru 3 august.

  3 August 1919

  În darea ordinului de operaţiuni am fost ghidat de ordinul Diviziei II cavalerie care îmi făcea cunoscut că încă din data de 2 August sunt pus sub ordinele Diviziei VI-a.

  Astfel, potrivit situaţiei, am prevazut ca Reg. 11 cu cinci escadroane, o secţie de artilerie şi două grupuri de de mitraliere să termine operaţiunile la Czegled şi spre Sud. Reg 6 să lase un escadron şi două plutoane pentru paza prizonierilor şi a întreg materialului de la Czegled la Alberty, iar cu restul de trei escadroane şi două plutoane; o secţie de artilerie şi două grupe de mitraliere, sub conducerea mea directă, să mă îndrept spre Buda-Pesta.

  Pe la orele 9 dimineaţa (3 August) cînd mişcarea se începea deja, primesc, la Alberty, ordinul Diviziei VI-a prin care se ordonă ca brigada IV să acţioneze în direcţia Czegled-Kecks-kemet pentru a termina încercuirea inamicului la Sud.

  Fără cea mai mică ezitare şi fără a-mi trece prin gînd că pot comite cea mai mică călcare de ordine, menţin ordinul de operaţiune dat, punînd în vederea regimentului 11 a executa singur şi în întregime, spre sud, ordinul Diviziei VI-a, pe care i-l alătur în original, aceasta din judecarea situaţiunii reale.

  Astfel dacă aş fi reversat mişcarea celor trei escadroane ale Reg. 6 Roşiori de la Vest (dinspre Buda-Pesta) la Est (spre Czegled) ale cărui elemente erau deja pornite, s-ar fi pierdut peste două ore, iar recunoaşterile nu ar fi trebuit abandonate. Se ajungea la Kes-kemet, ce se găsea la 50 km Alberty prea tîrziu şi Reg. 11 ar fi trebuit să opereze tot singur, căci învăluirea nu ar fi putut avea efect decît făcută cu repeziciune.

  Mai mult, efectivele regimentelor brigadei IV Roşiori, 6 escadroane cu efectivul de 150 cai dădea o tărie Reg. 11 singur ca a unei brigăzi, avînd pe lîngă 2 tunuri şi grupe de mitraliere. Apoi încă din ajun, cu acţiunea energică a numai 3 escadroane s-a influenţat capitularea.

  Corpul I Armată cu atît mai uşor ar fi fost capturat mai cu seamă că în rîndurile inamicului demoralizarea era acum mai mare.

  Deci cu credinţa că execut o acţiune bine judecată şi temerară cu riscul şi sacrificiul însăşi al persoanei mele, căci în tot timpul m-am aflat în capul coloanei, cere să execut nu numai ordinul, dar chiar mai mult.

  Ajuns în înprejurimile oraşului, la răspînteea Sarvasz-Cz, am surprins mai multe companii cu piramidele făcute şi o baterie gata de tragere.

  Pentru a nu pierde o clipă am impus celor peste 1000 de luptători inamici să se împrăştie imediat sub ameninţarea de moarte şi o patrulă a fost lăsată a scoate închizătorile de la arme şi a demonta tunurile.

  În urmă, am aflat că rolul celor două companii şi al bateriei inamice era de a mă opri pînă la sosirea delegaţiei guvernului şi sub presiune, să renunţ la înaintarea spre oraş.

  Într-adevăr nu străbat decît vreun kilometru şi sunt întîmpinat de o delegaţie de trei a guvernului unguresc ce venea în goana automobilului, ca să mă roage a mă opri, avînd comunicări importante.

  La rîndul meu i-am rugat să mă scuze, dar sunt în timpul de trap şi nu pot opri coloana; după care, am parcurs o distanţă de încă trei kilometri, şi cînd am apreciat că am întrega capitală în bătaia tunului, am oprit.

  Plouînd torenţial, am intrat într-o locuinţă şi am angajat următoarele tratative:

  Delegaţia îmi spune: – „Guvernul se află întrunit într-un consiliu şi mă roagă a mă retrage cu trupa.”

  Am răspuns: – „Nu numai că nu mă retrag, dar imediat voi intra în oraş şi oprirea de înaintare nu o poate ordona decît Comandamentul Superior Român la care, le spun că trebuie să se adreseze; şi în faţa delegaţiei dau ordin celor două tunuri a pune în baterie asupra oraşului (5000-6000 m)”, după care adaug: – „Timp nu este de pierdut, orice tratative altele decît ce priveşte detaşamentul meu, care este fapt îndeplinit, nu le pot trata eu, şi dumnealor să se adreseze Comandamentului Armatei Române, la Törek Szt Miclos.” Delegaţia în faţa mea comunică Guvernului la telefon hotărîrea.

  Răspunsul, tot telefonic, a fost că autoriză delegaţia a se duce la M.C.G. , iar eu să trimit un delegat la Consiliul de Miniştri.

  Le-am făcut cunoscut că voi veni chiar eu, fixîndu-le că dacă pînă la orele 20 tratativele nu vor fi terminate bombardez oraşul!

  Odată cu plecarea misiunii, am raportat şi situaţia.

  La Consiliul Guvernului Ungar, am ajuns la ora 18:30, Venise şi căpitanul Mihăilescu ce intrase cu un escadron spre Malxasföld, Est – N-Est – Pesta.

  Guvernul îmi comunică că aşteaptă sosirea şi a delegatului misiunii italiene, locotenent-colonel Romanelli. Le răspund că e de prisos şi că nu se poate schimba întru nimic hotărîrea mea.

  Consiliul îmi face cunoscut că situaţia este dificilă că populaţia e agitată, că 20.000 de lucrători armaţi se vor răscula, iar 3 regimente ce au în oraş, poate, că nu vor putea fi stăpînite la intrarea armatei române.

  I-am asigurat să nu aibă nici o teamă, că armata română va menţine ordinea cea mai perfectă în Buda-Pesta, că trebuie să intru şi să îmi pună la dispoziţie cazarma husarilor „Herzog Ioseph” (acum „Lenin”) şi care să fie evacuată de trupele ungare. (Era răspîndit zvonul că toate cazarmele erau minate, dar n-am dat crezare).

  Discuţiile prelungindu-se, le pun în vedere că armata roşie întregă este capitulată, oraşul e încercuit de trupele noastre şi catastrofa e inevitabilă.

  O singură concesie ce le pot face este ca grosul forţelor mele (real nu avem nimic mai mult decît cele trei escadroane, 2 plutoane, 2 tunuri şi 2 grupuri de mitraliere) să fie oprite, pentru noapte, acolo unde se găsesc, iar în oraş să nu intre decît Brigada IV, deja sosită cu mine.

  Ora fiind avansată, le pun în vedere că din eroare am uitat a contramanda ordinul ca la ora 20:30 dacă nu se termină tratativele bombardamentul să înceapă chiar fiind eu în oraş.

  Consiliul cedează! Şi la ora 20:00 (8 seara) un ofiţer de legătură ungur este trimis cu ordinul meu ca trupa să intre în oraş!

  La cazarmă am primit defilarea trupei. Apoi am revenit în oraş şi am luat cartier la hotelul „Dunapalota” (Rietz) la care erau ofiţeri italieni şi francezi.

  Alte tratative nu am făcut decît cele privitoare la detaşamentul meu.

  4 August 1919

  A doau zi, 4 August, am fost rugat din nou pentru a scoate trupa din oraş. Le-am raspuns că sunt şi rămîn, şi în caz contrar, mă retrag la punctul iniţial din ajun şi încep operaţiile de bombardament.

  Pe la ora 10 soseşte de la Viena o delegaţie engleză şi franceză care cere a o primi în audienţă.

  Din conversaţia oficială, delegaţia lasă să se înţeleagă că ar fi bine să nu se ocupe Buda-Pesta, şi mai mult ar fi voit să cunoască situaţia.

  Le-am răspuns că sunt chestiuni ce nu mă privesc pe mine, şi cît despre situaşie, nu cunosc decît aceea că sunt cu Brigada IV Roşiori la Buda-Pesta, şi că armata roşie a capitulat la Czegled, şi în împrejurimi.

  Delegatul francez, Bachet, m-a lăsat să înţeleg că ar voi să vorbească cu mine în mod confidenţial.

  În această conversaţie mi-a comunicat că la Viena, sub auspiciile Antantei, se voieşte a se constitui un guvern ungar şi se urzeşte a se opri înaintarea armatei române şi ocuparea Buda-Pestei.

  Dorinţa, însă a misiunii franceze, şi crede că a întregii Franţe, este ca armata română să înainteze şi să ocupe, cît mai repede, oraşul.

  Le-am răspuns că acesta este fapt împlinit încă de ieri şi armata română continuă înaintarea.

  Crezînd importanta această declaraţie a delegatului francez, l-am rugat a veni personal cu mine la comandamentul trupelor din Transilvania.

  În drum spre Manor, l-am prezentat D-lui General Mărdărescu cu care a convorbit.

  Acestea sunt toate detaliile a căror exactitate se poate vedea din ordinele originale pe care sunt trecute şi orele.

  Generalul Gheorghe Mărdărescu pe terasa hotelului Ghelert din Budapesta, august 1919
  Generalul Gheorghe Mărdărescu pe terasa hotelului Ghelert din Budapesta, august 1919
  Să vedem cum priveşte generalul Gheorghe Mărdărescu (foto, pe terasa hotelului Ghelert din Budapesta), Comandantul Trupelor din Transilvania, în această funcţie de la 12 aprilie 1919, înlocuindu-l pe generalul Traian Moşoiu, care preia comanda Grupului de Nord, responsabil direct cu astuparea capului de pod principal inamic, de la Szolnok, în atacul de la 20 iulie 1919.

  Mărdărescu îşi exprimă foarte clar opinia chiar cu prilejul Ordinului de zi din 5 august 1919, în care, după ce mulţumeşte soldaţilor şi ofiţerilor pentru comportarea meritorie în luptă, specifică foarte clar data şi ora ocupării Budapestei: 4 august 1919, ora 18.00. Să vedem ordinul de zi:

  „Ordin de zi No. 56, din 5 August 1919

  Bravi ostaşi ai Comandamentului trupelor din Transilvania,

  Acum câteva zile, vă găseaţi paşnici pe malul stâng al Tisei, formând cu piepturile voastre zid de apărare pentru suflarea omenească de dincoace de Tisa.

  În dimineaţa zilei de 20 iulie, duşmanul nelegiuit, care tulbura liniştea inimii Europei, v-a atacat în mod furios.

  Vrajmaşul, mare în număr şi mijloace, a trecut pe stânga Tisei, şi, ameţit de izbânda împingerii perdelii noastre de acoperire, a înaintat ca o vijelie spre răsărit, în primele zile ale bătăliei, atras fiind de frumuseţea şi bogăţia Ardealului, această podoabă a neamului românesc.

  Cel de Sus însă, care împarte dreptatea şi veghează la înfăptuirea sfintei noastre năzuinţi, a făcut ca bucuria inamicului să fie vremelnică; în adevăr, sosind momentul intrării în luptă a grosului trupelor noastre, duşmanul a fost aruncat peste cap, dincolo de Tisa, cu mari pierderi în oameni şi material de război.

  De astă dată însă, punerea Tisei între noi şi vrăjmaş nu mai era destul. Inamicul, care ne atacase în mod îndrăzneţ, trebuia îngenunchiat, zdrobit în aşa măsură ca să se poată dobândi în mod sigur liniştea noastră şi a întregului apus.

  Sprijinit pe voi, bravi ostaşi ai Comandamentului trupelor din Transilvania, Înaltul comandament a hotărât trecerea pe dreapta Tisei şi continuarea operaţiunilor până la sfârşit; dar, dincolo de Tisa, inamicul care simţise bărbăţia loviturii noastre, n-a mai fost în stare să opună nici o rezistenţă şi, diviziile lui dezorganizate în urma bătăliei de pe stânga Tisei, au fost capturate una câte una.

  Astfel, în curs de 16 zile numai, inamicul a fost cu desăvârşire distrus, iar în ziua de 4 august, orele 18, trupele noastre au ocupat Budapesta, ducând cu ele liniştea tuturor cetăţenilor paşnici ai Ungariei şi prin aceasta risipirea norilor din centrul Europei.

  Faptul strălucit de arme săvârşit de voi, va rămâne pe vecie în cartea Neamului şi în Istoria omenirii; deci, vă puteţi mândri de roadele ostenelilor voastre, şi când vă veţi înapoia la vetrele voastre, puteţi spune tuturor, cu seninătate, că v-aţi făcut pe deplin datoria faţă de neam, ţară şi MM. LL, care, în momentele grele ale bătăliei, au venit în mijlocul nostru şi a urmărit de aproape bravura voastră.

  Sunt nespus de mândru că v-am comandat; şi adânc recunoscător tuturor pentru inima ce-aţi pus în înfăptuirea izbândei, vă mulţumesc la fiecare în parte şi vă zic:
  Sănătate şi totdeauna voie bună, bravi ostaşi ai Comandamentului Trupelor din Transilvania.

  Comandantul Trupelor din Transilvania

  Generalul Mărdărescu.”

  La fel, în telegrama adresată regelui:

  „Majestăţii Sale Regelui

  Am onoarea a raporta, că ieri, 4 august, orele 18, trupele au ocupat Budapesta fără rezistenţă.

  După luarea măsurilor de menţinerea ordinii, am trecut în revistă şi am primit defilarea (o brigadă din divizia I de vânători, un divizion a 3 baterii şi un divizion din Brigada a 4-a de roşiori) pe Andrasystrasse.

  Guvernator al Budapestei l-am numit pe Generalul Holban. Populaţia a primit trupele noastre în mod simpatic.

  Comandantul trupelor din Transilvania

  General Mărdărescu

  Şef de stat-major

  General Panaitescu”

  Mai departe, în memoriile sale, apărute prima dată în 1922, încearcă să stabiliească ferm tot data de 4 august, minimizând rolul generalului Rusescu, pe care aproape îl acuză de insubordonare şi neglijenţă. Să vedem:

  „Grupul General Holban (Divizia a II-a de cavalerie şi Diviziile I şi a II-a de vânători) au continuat înaintarea spre Budapesta; Divizia a II-a de cavalerie a ocupat un cap de pod la vest de Budapesta, în timp ce o parte din trupele Diviziei I de vânători lua măsuri de ordine şi siguranţă în Pesta; iar la ora 18, capitala Ungariei a fost ocupată de restul trupelor Diviziei I de vânători. Să fie bine stabilit dar, că trupele Grupului General Holban au ocupat Budapesta, în ziua de 4 august.

  Un detaşament – compus din Regimentul 4 de vânători, un divizion din Regimentul 23 de artilerie şi un divizion din Regimentul 6 de roşiori – intrând în oraş, a defilat în faţa Comandantului trupelor din Transilvania, precum şi a unui imens public, pe Andrasystrasse, din Pesta.

  Ţinuta ofiţerilor şi a trupei era impunătoare, trupele au fost primite de public cu linişte, încredere şi chiar cu simpatie.

  Comandantul trupelor din Transilvania a numit guvernator al budapestei pe Generalul Holban.”

  şi

  „Flancgarda din stânga a dirijat Brigada a 4-a de roşiori de la Alberti Irsa spre Kecskemet, cu misiunea de-a cădea în spatele inamicului concentrat în această regiune; iar Divizia a VI-a s-a deplasat de la Abony la Nagy Koros.

  În realitate, Brigada 4-a de roşiori a trimis de la Alberti la Kecskemet numai 5 escadroane, sub comanda locotenent-colonelului adjutant Athanasescu, iar restul brigadei (3 escadroane) s-a îndreptat spre Budapesta, poposind în cursul noăţii de 3/4 august într-o cazarmă de la periferia oraşului.

  Prin împingerea celor 3 escadroane din Brigada 4-a de roşiori spre Budapesta, în ziua de 3 august, nu numai că nu se putea obţine nimic, – căci, vom vedea mai jos, cum s-a făcut şi cum trebuia să se facă ocuparea Budapestei – dar, operaţiunea a întrecut marginile admisibile îndrăznelei şi, în plus, era în dauna scopului urmărit de comandamentul trupelor din Transilvania.

  În adevăr, dacă cele 3 regimente de bolşevici (peste 7000 oameni) din Budapesta, care au fost dezarmate de Divizia I-a de vânători în ziua de 4 august, ar fi ridicat armele în seara de 3 august contra celor 3 escadroane din Brigada 4-a de roşiori (3-400 de călăreţi), desigur că le-ar fi creat o situaţie mai mult ca neplăcută; iar prin dirijarea acestor 3 escadroane de la Alberti spre Budapesta, în loc de Kecskemet, se contraria intenţiunea Comandamentului trupelor din Transilvania, care urmărea tăierea liniei de retragere spre sud a diviziilor maghiare din regiunea Kecskemet, divizii care se puteu salva pe frontul sârb, ceea ce ar fi pricinuit pierderea unei mari cantităţi de material de război ce am capturat de la inamic. Energia cu care a operat locotenent-colonel adjutant Athanaescu a remediat însă această greşeală regretabilă.”

  Ar mai fi un motiv de natură subiectivă, pentru care generalul Mărdărescu să ţină aşa de mult la data de 4 august. Atunci, la 4 august 1919, împlinea 53 de ani, şi ce cadou mai frumos pentru orice general ar fi putut fi intrarea în capitala cucerită tocmai de ziua sa.

  Deci, păreri diferite, chiar opuse, între generalul Rusescu şi generalul Mărdărescu. Ulterior, Mărdărescu îl va marginaliza pe Rusescu, deoarece considera că a încercat să-i sufle onoarea de a ocupa capitala inamică, suprema apoteoză pentru cariera oricărui militar. Rămâne în sarcina istoricilor să decidă cine şi când a fost ocupată Budapesta, dar un lucru rămâne clar: a fost ocupată de trupele române, condusă de ofiţeri români, fără niciun ajutor militar aliat. A fost singura capitală inamică ocupată de un stat din Antanta în cursul primului război mondial, considerând războiul româno-ungar din 1919 ca parte a acestuia, sau consecinţă imediată a lui. Meritul armatei române este imens, ţinând cont că în toată istoria modernă, România a dus război doar în coaliţie, această acţiune militară fiind singura în care România a acţionat singură, fără aportul aliaţilor. Deoarece atât trupele franco-sârbe din sud, cât şi cele cehoslovace, s-au mişcat mult mai târziu şi fără lupte, doar ocupând zone de securitate în Ungaria, după ce armata bolşevică a fost zdrobită de cea română.

  Cu atât mai importantă apare victoria românească, cu cât România, în acea perioadă, ducea un război pe două fronturi, al doilea front fiind în est, pe linia Nistrului, împotriva bandelor bolşevice ce făceau dese incursiuni în Basarabia, încercând să răscoale populaţia şi să reia teritoriul dintre Prut şi Nistru în „marea familie sovietică”, aşa cum vor face cu Ucraina şi Georgia în anii 1920. Puţin cunoscut, în acest permanent război pe Nistru a căzut la datorie şi un general, Stan Poetaş, care se remarcase la Mărăşeşti. Nu pot să nu remarc că, în acelaşi an, în care trupele române zdrobeau armata maghiară şi ocupau Budapesta, eroul de la Mărăşeşti, generalul Eremia Grigorescu se stingea de gripă spaniolă. Un mare general, un mare erou, ce-şi doarme acum somnul de veci în Mausoleul de la Mărăşeşti.

  Generalul Gheorghe Mărdărescu (1866 – 1938)

  Generalul Gheorghe Mărdărescu. Scurtă Biografie:

  Gheorghe Mărdărescu s-a născut la 4 august 1866 la Iaşi. În 1888 a absolvit Şcoala de ofiţeri de cavalerie şi infanterie în Bucureşti. Între 1892-1894 şi-a continuat studiile la Academia Militară, urmând şi cursurile de comandant la Brueck şi Berlin-Spandau. Între 1901 şi 1906 a fost director de studii la Academia Militară. Ulterior comandă Şcoala de trageri de infanterie şi este Şef de stat major al corpurilor 1 de armată, apoi corpul 2, în grad de colonel. În 1915 devine comandant al Academiei Militare, la Şcoala de Ofiţeri de Cavalerie.

  La 15 august 1916, odată cu intrarea României în Primul Război Mondial, primeşte comanda Brigăzii 18 Infanterie, ulterior fiind numit Şef de Stat major al Armatei a 3-a, sub comanda generalului, viitor mareşal, Alexandru Averescu. În septembrie, generalul Averescu preia comanda Armatei a 2-a, iar Şef de Stat Major al acestei armate devine generalul Mărdărescu. În această poziţie rămâne şi în cursul luptelor din vara lui 1917, unde Armata a 2-a are un rolul principal, mai ales în bătălia de la Mărăşti. În februarie 1918 este avansat general-maior, iar din 11 aprilie 1919 preia conducerea Comandamentului Trupelor din Transilvania, în locul generalului Traian Moşoiu, care preia zona de nord a acestor trupe. Din această poziţie, generalul Mărdărescu comandă direct trupele române în decursul războiului româno-ungar din 1919.

  Este decorat de Regele Ferdinand şi Regina Maria cu Ordinul Mihai Viteazu pentru acţiunea contra regimului bolşevic al lui Bela Kuhn. După război devine ministru al apărării între 1922 şi 1926. În 1927 este avansat la rangul de general-locotenent. Se stinge din viaţă la 5 septembrie 1938, la Bad Nauheim, în Germania.

  Bibliografie (surse):

 4. Babacu a spus: 08 martie 2017, ora 10:46

  @Dan C. : nu este chiar asa. Tolerezi cit tolerezi, dar cind tupeul si aroganta ajung sa te sufoce trbuie sa reactionezi. Hai sa nu ne ascundem dupa expresii de genul: „eu sint superior ca mentalitate, nu ma cobor la nivelul lui”, exact asa spunea si Nicolae Iorga in 1940, iar la numai citeva luni de la afirmatiile lui N. Iorga s-a semnat Dictatul de la Viena.

 5. Florin a spus: 07 martie 2017, ora 12:31

  Dac bulibas, sovinismul nu este constructiv. Sa inteleg ca o conducere maghiara ar fi mai eficienta? In opt ani de mandat ai lui ilyes ne-am ales cu o groapa in centrul orasului. Au urmat patru ani in care nu s-a facut nimic. De la alegerile locale si pana in prezent nimic. Parlamentarii care reprezinta judetul satu mare dorm. Atat romanii cat si ungurii. Nu fac nimic. Sau cel putin nu am simtit nimic. In niciun mandat. Cu exceptia lui silaghi care a dat bani pentru podul peste calea ferata de la moftin, ceilalti pauza. Ba, au reusit sa rezolve ca in 2032 sa inceapa lucrarile la centura municipiului satu mare. Uitate cum arata drumurile, cum arata orasul: murdar, plin de mizerie. Si mare parte din lucrari sau facut cu firme din ungaria care lucrau cu rromii din amati. Asa ca nu mai sustine ca administratia maghiara este extraordinara. Uitate ce lucrari sau facut la drumuri, la trotuare, sunt inclinate, nu poti cobora cu carucioarele de copii, parcare alandala. Dute pe strada gellert sandor. Vei vedea cate locuri de parcare se puteau face. Dar nu sau facut. Si a fost facuta pe vremea lui ilyes. Podul.decebal nu kereskeni nu a fost in stare sa il termine. Si multe altele. Nici coica nu a fost bun dar nici ilyes si kereskeni nu-s departe de el. Asa ca las-o mai moale si traieste-ti viata asa cum.e.ca e scurta si nu merita. Si revin la intrebarea anterioare: care este propunerea dumneavoastra pentru ziua nationala a romaniei. Avand in vedere inversunarea ta, eu as propune ca ziua natinala a romnaniei sa fie 4 august pentru ca, lAa aceasta data, in 1919, generalul Mărdărescu a primit defilarea trupelor române în capitala Ungariei, cu ate cuvinte, atunci au pus opinca pe parlamentul de la budapesta

 6. Babacu a spus: 07 martie 2017, ora 10:06

  @Dac Bulibasa: bai, ziceti mersi ca puteti sa va plimbati in siguranta si ca nu va ameninta teroristii sau „cele 64 comitate” in versiunea romaneasca! Norocul vostru ca astfel de organizatii nu exista in Romania asa cum exista in Ungaria. Lasati-ne cu „civilizatia” ungureasca, sintem lamuriti inca din perioada 1940-1944.

 7. Cornel a spus: 07 martie 2017, ora 08:19

  scoate-ţi dracului articolul şi publica-ţi altceva,
  despre oraş, sau nu mai aveţi subiecte

 8. Dan.C a spus: 07 martie 2017, ora 08:02

  Mai romanasi mei,stati calmi si nu va coborati la toate escrementele blocate in istorie ,ca vorba aia,nimeni nu a castigat lupta cu cele trei tare(defecte) majore si INTOLERANTE ale omului;PROSTIA-RELIGIA si ETNIA.Hai sa zicem ca lupta cu fiecare-n parte este cum este,dar cand TOATE TREI se regasesc intr-un individ…atunci zero sanse.
  Nu cred ca este o realizare personala a dvs. sa va coborati la nivelul unui(ora) NEDESCALECAT(I), ca multi de pe aici(din Ardeal si net,desigur),dovediti ca traiti in sec.XXI.
  P.S.1.Da, e firesc sa sarbatoareasca ziua nationala a tarii mama cu o zi libera pentru ca asa ar fi corect.
  Iar ca vor respecta Romania si romanii nu pot sa oblig pe nimeni sa o faca ,atata timp cat eu nu respect doleantele lor.Doleante ce trebuie sa cadreze cu CONSTITUTIA TARII unde traiesc.
  P.S 2.La Multi Ani Ungaria si cetatenilor maghiari,de ziua NATIONALA!

 9. Dac Bulibas a spus: 06 martie 2017, ora 19:42

  Conditiile din Romania este direct proportionala cu mentalitatea si nivelul de pregatire al majoritatii romanilor care isi aleg reprezentantii la conducere. Majoritate proasta = conducere proasta , ca urmare, conditii proaste !. Nu degeaba sunteti ultimii in Europa !, sunteti slugile europei. De asta cer secuii autonomie in Tinutul Secuiesc ca s-au saturat de prostiile la care le supuneti si la care le obligati. Mentalitatea voastra este una inapoiata si invechita cu care nu ajungeti nicaieri si aveti pica pe maghiari pt. ca sunteti invidiosi ca sunt mai altfel decat voi. Maghiarii au demonstrat dezvoltare in istorie au construit in Transilvania lor ca sa aveti voi ce distruge si drept multumire sa bateti joc de maghiari !. De ce sa plece maghiarii bastinasi din Transilvania lor ? , pt. ca voi le asigurati conditii proaste pt. ca atat va poarta capul ?. Mai bine lasati-i sa se desfasoare cum vor ei ca astfel o sa va fie mai bine si voua, cu dezvoltarea lor va veti dezvolta si voi !. Ce aveti de pierdut ?…..( aproape am uitat ca voi va aparati saracia, nevoile si neamul – nici nu meritati atunci mai mult !).

 10. Florin a spus: 06 martie 2017, ora 16:39

  Acum cativa ani, am vazut la un post national de televiziune din Ungaria o emisiune in limba maghiara. A durat 30 de minute din care 25 sa vorbit in limba maghiara. La TVR emisiunea in limba maghiara dureaza doua ore. E corect? Acestea sunt conditiile din Romania. Cui nu ii convine e liber sa plece. In Ungaria romanii ce drepturi au? Si inca ceva: fara suparare dar cetatenii maghiari din Ungaria nu sunt atat de sovini ca unii cetatenii romani de etnie maghiara. Strigam DISCRIMINARE, dar nu e normal sa ti se spuna prima data „tesheig” si pe urma poftiti. Urlam dupa scoli si facultati cu predare in limba maghiara si ajung copii si oameni in varsta sa nu stie sa vorbeasca sa scrie si sa citeasca romaneste. E corect? Este de bun simt sa vorbesti limba tarii tale. Am umblat prin europa asta har domnului, dar atatea drepturi cate se cer in Romania nu am mai vazut. Si apropo de ziua nationala, care ar fi propunerea dumneavoastra?

 11. Dac Bulibas a spus: 05 martie 2017, ora 20:07

  @Florin , ti-am raspuns dar astia nu afiseaza (trebe s-o cenzureze , aprobe, etc, nici asta nu este libera).

 12. Dac Bulibas a spus: 05 martie 2017, ora 19:59

  @Florin !, Drepturile nerespectate sunt cele stipulate in Rezolutia de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 facuta de voi romanii transilvaneni pt. maghiari si cu care ati castigat simpatia Marilor Puteri care in 1920 v-au daruit Transilvania si Partiumul . Maghiarii nu au dreptul la o Facultate in lb. maghiara (care a existat in perioada Regiunii Autonome Maghiare pana in 1968 !- desfiintat la comanda !). Maghiarimii le-a fost ingradit dreptul la manifestare , vezi comemorarea de la Targu Mures de anul trecut si inainte cu un an…!). Maghiarimii le este ingradit si folosirea libera a symbolurilor in spatiul public. Maghiarilor le este incalcat dreptul stipulat in Constitutie !!! cu privire la folosirea limbii maghiare in administratiile publice acolo unde ponderea maghiarimii depaseste 20 % ! (la fel si in Satu Mare) Ia mergi sa intrebi ceva in lb. maghiara si vezi cum ti se raspunde …!!!. Ca urmare nu este rezolvata nici aceasta problema legala !. Maghiarii din Transilvania si Partium au dreptul de a plati taxe si impozite la fel ca romanul dar in schimb nu beneficiaza la fel ca si romanul !. Maghiarii sunt tratati in tara lor (Transilvania) ca cetateni de mana a doua de catre romani dar nu si in cazul taxelor si impozitelor !. Si as mai putea continua …..,Te-am lamurit ?.

 13. observator a spus: 05 martie 2017, ora 12:09

  va rog sa luati la cunostinta ca discrimnarea lor este pozitiva! de exemplu invatatorii romani nu au acekleasi drepturi cu cei maghiari care primesc lunar un bonus de 500 lei la salar pentru ca predau cateva ore de limba romana ca limba straina …in Romania. putem vorbi si despre celealte prime financiare acordate pentru te miri ce

 14. Babacu a spus: 04 martie 2017, ora 16:55

  @Florin: e pierdere de vreme sa negociezi cu udemeristii si pecemistii. Ei nu vor fi multumiti niciodata, indiferent cite drepturi ar avea. N-au decit sa se vaicareasca de boli inchipuite, trebuie in primul rind rind sa respecte Constitutia, altfel… colegi cu Istvan!

 15. Florin a spus: 04 martie 2017, ora 14:28

  Domnule dac bulibaşă, ce drepturi nu vi se respecta in Romania? Scoli şi gradinite cu predare in limba maghiara sunt, emisiuni TV sunt, puteţi să vorbiţi in limba maghiara unde vreţi. Scrieţi aici ce drepturi nu vi se respecta.

 16. ciprian a spus: 04 martie 2017, ora 13:22

  Daca am mai spus asta, de ce nu apare comentariul?

 17. ciprian a spus: 04 martie 2017, ora 12:03

  Dar in ce tara suntem domnilor? Ce legatura are ROMANIA cu aceasta zi neagra pentru romani(batai crime si violuri)….NU avem ce respecta AICI, lasati pe unguri sa-si sarbatoreasca ziua in tara lor, iar cei de aici care sunt atrasi de acest MIRAJ sa faca bine si sa o taie dincolo pentru a sarbatori…

 18. ciprian a spus: 01 martie 2017, ora 10:32

  Voi gazetarii nu aveti subiecte mai importante…va place sa bagati raca intre romani si unguri…chiar credeti ca ne intereseaza pe noi de „15 martie?…(15 martie 1848 o crunta perioada de teroare, amintirea războiului civil şi a jertfelor numeroase în populaţia civilă) sau problemele despre Romania nu sunt destule

 19. Babacu a spus: 01 martie 2017, ora 10:10

  Este si nu este adevarat. Retragerea americanilor din Europa de Est ar echivala cu o infringere, iar la orgoliul lor asa ceva ar fi de neacceptat pentru ei. Tocmai de aceea Romania trebuie sa conteze pe propria aparare, care este pilonul de baza al democratiei. O tara este puternica numai daca are o armata puternica si institutii puternice.

 20. Dac Bulibas a spus: 28 februarie 2017, ora 12:04

  Politica americana in Europa de Est si implicit in Romania este una de fatada. In realitate, in zona asta rusii dicteaza ! (zona de influenta al Rusiei ! hotarata si stabilita). Nimeni n-o sa-si puna pielea la tabacit in fata rusilor pt. Romania !. Vor gasi motive ca sa se spele pe maini. ( Ex.: Dreptul la Autodeterminarea popoarelor care a fost recunoscuta drept un scop de prim rang al dreptului international in chiar art. 1 al Cartei ONU, alaturi de „mentinerea pacii si securitatii internationale”, „respectul pentru drepturile omului” si „cooperarea internationala”. )

 21. Babacu a spus: 27 februarie 2017, ora 14:06

  Mai baieti, voi nu stiti cum merge politica in ziua de azi. Americanii au in Romania scutul antiracheta, militarii romani lupta in strainatate tot sub comanda americanilor, conducatorii romani stau in pozitie de drepti in fata americanilor, ce s-ar mai putea intimpla? Nimic fara acordul americanilor! Dar si fara americani Romania incepe sa devina o forta militara, mai ales dupa ce a inceput modernizarea armatei, ceea ce este un lucru foarte bun. In toata istoria noastra conflictele ne-au gasit cu armata prost echipata si prost instruita. Cine poate garanta ca nu vor mai exista conflicte?

 22. Dac Bulibas a spus: 27 februarie 2017, ora 11:30

  @Babacule !, ce parere ai despre o eventuala varianta 4 care ar consta in desfiintarea statului roman prin impartirea acestuia la vecinii lui sau a reducerii diminuate a acestuia la fosta Tara Romaneasca fara Dobrogea si Oltenia ?. Fiecare poate avea o imaginatie, nu ?. Putin a daruit nu demult o harta lui Dodon cu Moldova intregita pana la Carpati !.

 23. Dac Bulibas a spus: 27 februarie 2017, ora 11:04

  Din pacate, comiteti greselile trecutului pt. care candva veti plati cu varf si indesat !. Imi pare rau pt. voi cei care nu ganditi doar „”#rezistati „”. Nimic de pe pamant nu este vesnic, doar trecator, orice pot fi la un moment dat modificat inclusiv granitele !(vezi Crimeea, Kosovo, etc ). Nu fiti chiar asa siguri pe voi sau increzuti ca nu reprezentati o superputere mondiala. Ati mai luat-o cu Basarabia si Bucovina si o sa mai luati daca asa continuati.

 24. Stefan cel mic a spus: 27 februarie 2017, ora 07:50

  Nu väd nici un motiv de ce ar trebui sä fie 15 Martie liber.
  Cetätenii care vor sä särbätoreascä oricare zi nationalä din lume au dreptul sä äsi ia o zi sau douä de concediu si pentru cä sintem o tarä democraticä si liberä, acesti cetäteni pot cälätorii de la Nor la Sud
  si de la Est la West cä nu le stä nimeni in drum.

  Aceste propuneri au un scop politic, iar poporul reactioneazä la asemenea
  propuneri.

 25. Babacu a spus: 26 februarie 2017, ora 21:39

  „se va schimba mult mai repede decat ati crede voi”. Variante posibile:
  Varianta 1. Ungaria va deveni pasalic rusesc (deja Viktor Orban a pus bazele)
  Varianta 2. Opinca romaneasca va „flutura” pe Parlamentul din Budapesta (s-a mai intimplat)
  Varianta 3. Ungurii vor fi „repatriati” in Uzbekistan sau Kyrgyzstan (sau prin aceea zona)

 26. Varga Béla a spus: 26 februarie 2017, ora 21:21

  se va schimba mult mai repede decat ati crede voi si va fi mult mai rau pentru voi decat dupa Arbitrajul de la Viena,care a fost solicitat de catre Regatul Roman,nu de cel maghiar.

 27. somestisa a spus: 26 februarie 2017, ora 11:15

  Asculta Bulibasa,odata ca ~situatia ~asa cum o spui tu nu se va mai inversa niciodata (doar daca nu-si schimba pamantul polii) si a doua oara ,tocmai asta nu uita romanii ce au facut soldatii hortisti si slugile lor in transilvania in timpul Dictatului de la Viena

 28. Vas a spus: 26 februarie 2017, ora 10:52

  Domnule Kulcsar Terza Jozsef,iata cum respectati voi unguri ziua nationala a Romaniei.

  Guvernul de la Budapesta:
  „Întrucât maghiarii nu au ce sărbători pe 1 decembrie, ministrul pentru comerţ exterior şi al afacerilor externe au interzis tuturor diplomaţilor şi angajaţilor ministerului să participe la ceremoniile prilejuite de Ziua Naţională a României”.

  Cand mai vine Orban in Romania, sa-i spui ca tu sarbatoresti ziua Romaniei,apoi o sa vezi ce palme primesti,aici la tine acasa!!!

 29. maria a spus: 26 februarie 2017, ora 10:32

  Este ingrozitor cum pot maghiarii astia sa puna problema.In primul rand o sarbatoresc cu mare tam tam si e destul atat.Cum si zi libera? Cum sa o compari cu ziua libera a Romaniei?Dar ce? e Ungaria aici? Sper sa nu se accepte asa ceva! Nu e vina lor ca tot cer, e vina noastra, a tarii ca le permitem.

 30. Dac Bulibas a spus: 26 februarie 2017, ora 09:56

  Daca s-ar inversa situatia (ceea ce nu este exclus candva…) voua romanilor v-ar conveni/placea ca maghiarii sa se comporte si sa va trateze la fel asa cum ii tratati voi acum ?. Asa cum v-a fost daruita Transilvania la fel poate fi si luata iar Statul asta artificial, impartita….. Ganditi-va bine ca nu se stie niciodata……Porunca a 2-a : „Sa iubesti pe aproapele tău ca pe tine însuţi ! ” (Matei 22, 37-40). Aveti grija ca pacatuiti !!!.

 31. IOANA a spus: 25 februarie 2017, ora 22:05

  rusine pt noi

 32. IOANA a spus: 25 februarie 2017, ora 21:28

  DUPA VOT SI DUPA COMENTARII ….NU STIU CE SA SPUN ??????

  MI RUSINE !!!!!!!!!!!!

 33. cetatean a spus: 25 februarie 2017, ora 20:04

  Să se procedeze exact aşa cum a făcut premierul Ungariei Viktor Orban când a dat ”examenul si din bun simt respectiv, omenie !…” le-a interzis diplomaţilor unguri să participe la Ziua Naţională a României !!!!!!!!!

 34. Babacu a spus: 25 februarie 2017, ora 17:50

  Cum ramine cu steagul negru de 15 martie? Il punem sau nu?

 35. Ciprian a spus: 25 februarie 2017, ora 11:06

  Nu semnifica nimic pentru poporul roman…asa ca roiu

 36. Cali Gyula a spus: 25 februarie 2017, ora 09:49

  Pai e libera !!In ungaria !!Sa plece acolo si o s-o aiba libera !! Ii ajutam la bagaje !!!

 37. Paul a spus: 25 februarie 2017, ora 08:38

  „Pentru mine Ziua Naţională este zi de doliu, nu pot accepta (…), dar oricând altădată ne putem întâlni la o cafea, la o şampanie”, a spus Kulcsar Terza Jozsef. 23 noiembrie 2016 . Cam în asta constă respectul cu care se laudă domnul Kulcsar :)

 38. romanul a spus: 25 februarie 2017, ora 07:10

  In orice tara din lume trebuie sa respecti legile tarii!!!Ati uitat ca in Jud Harghita si Covasna de ziua Romaniei au pus steag negru??Eu propun ca de ziua Hungariei sa o sarbatoreasca in Hungaria!!!Si daca se poate sa nu se mai intoarca!!!

 39. Xpert a spus: 24 februarie 2017, ora 22:42

  Ziua Ungariei o sărbătoresc cetăţenii maghiari din Ungaria şi potrivit legii din ţara lor este decretată zi naţională şi liber pentru cetăţenii acestei ţării.
  Cetăţenii români de etnie maghiară de etnie maghiară sunt tot cetăţeni români şi primesc zi liberă de ziua naţională a Românie ca şi ceilalţi cetăţeni români.
  dacă cetăţenii români de etnie maghiară doresc ca să fie liberi de ziua Ungariei, se impune ca să dobândeacă cetăţenia maghiară şi în Ungaria pot sărbători anual şi primi zi liberă.
  Cetăţenii români de etnie maghiară şi Cetăţenii români de etnie maghiară le pot transmite urări de bine de ziua Ungariei cetăţenilor maghiar pe facebook sau alte mijloace de comunicare şi apoi pot merge la lucru,
  cel mai bine ar fi ca fiecare să-şi sărbătoreacă zile naţionale în limitele graniţelor, iar cetăţenii români de etnie maghiară să solicite o zi liberă fără plată dacă angajatorul le-0 va aproba şi nu Guvernul României printr-o lege!!!!

 40. Ioan a spus: 24 februarie 2017, ora 19:17

  Propun sa fie liberi toata saptamana sau sa se faca pensionari de la18 ani.

 41. romanca din satu mare a spus: 24 februarie 2017, ora 18:45

  Dacă noi românii suntem liberi de ziua noastră atunci şi maghiarii să fie liberi de ziua lor.

 42. Dac Bulibas a spus: 24 februarie 2017, ora 18:40

  Neaparat si obligatoriu doar numai pt. maghiari acordat din bun simt si omenie nu neaparat din respect. Daca ati fi respectat pe maghiari nu puneati Ziua Nationala pe 1 decembrie cu atat mai mult cu cat nu ati respectat mai nimic din Rezolutia de la Alba Iulia prezentata la acea data facuta de voi romanii transilvaneni cu privire la maghiari. Acum dati examenul si din bun simt respectiv, omenie !……Din cate se pare, (vezi sondaj)…, asta-i romanul !!! („tolerant”…).

 43. IOANA a spus: 24 februarie 2017, ora 17:05

  numai daca vrem sa respectam si noi pe unguri …

  RESPECTA SA FI RESPECTAT !!!!!!!!

  ACUM PUTEM DEMONSTRA !!!!!!!!!!!

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

 • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517