Image 1
Image 2

Aproape 3.000 de copii sătmăreni au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Directoarea Sinziana Cristea
Directoarea Sinziana Cristea

Potrivit unui studiu recent întocmit de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Satu Mare (semnat de directoarea Sînziana Cristea), în prezent, în judeţ sunt 2.991 de elevi sătmăreni cu unul sau cu ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate.

Dintre aceştia, 402 copii au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, în 1.876 de cazuri doar tatăl este plecat, iar în 259 de cazuri doar mama este plecată. Mai sunt consemnate 258 de cazuri în care tatăl este părinte unic susţinător, plecat la muncă în străinătate, iar în 196 de cazuri, mama este părinte unic susţinător.

O tendinţă descrescătoare

Din situaţia comparativă pe ultimii trei ani, rezultă o tendinţă descrescătoare a fenomenului. Astfel, dacă în acest an sunt 2.991 de elevi cu părinţi plecaţi în străinătate, anul trecut au fost înregistrate 4.077 de astfel de cazuri, iar în 2015-2016 – 4.385 de cazuri.
În funcţie de gen, categoriile sunt aproximativ egale (1.495 de băieţi şi 1.495 de fete).
După vârstă, cei mai mulţi sunt între 1 şi 18 ani.

Situaţia pe localităţi din mediul rural şi urban

Documentul despre care facem vorbire cuprinde şi o statistică raportată la mediul de provenienţă, respectiv pe localităţi, exprimată însă în cifre absolute. Iată şi o parte din clasamentul pe comunele din judeţ cu unul sau cu ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate: Turţ – 179; Călineşti – 113; Gherţa Mică – 102; Turulung – 98. La cealaltă extremă se situează comunele Căuaş, Ciumeşti, Foieni, Pir şi Pomi, fără niciun caz.
În mediul urban, clasamentul este următorul: municipiul Satu Mare – 568; Negreşti-Oaş – 179; Livada – 81; Carei – 74; Tăşnad – 40; Ardud – 33. (Poate că era mai relevantă comparaţia în cazul unei exprimări procentuale. În condiţiile în care populaţia municipiului Satu Mare este pe departe mai numeroasă, nu constituie o surpriză faptul că din această localitate provin cei mai mulţi elevi cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate).

Copii reveniţi în ţară

Este interesantă şi comparaţia cu numărul de copii reveniţi în ţară în acelaşi interval de timp. Astfel, au revenit acasă doar 41 de copii, dintre care 22 din mediul rural, 13 din municipiul Satu Mare, trei din Negreşti-Oaş, doi din Livada şi unul din Tăşnad.

Ca pondere, cifra totală a copiilor care au revenit în ţară reprezintă doar 0,13% din numărul total al copiilor aflaţi în străinătate.

1 comentariu

  1. Foarte trist !. Aici a condus frumoasa Unire cu Romania !. Daca pana in 4 iunie 1920 ( anexare la Romania) veneau romani in Transilvania pt. ca aici era un nivel de trai mult mai bun decat in celelalte regiuni, dupa Lovitura de Stat din 1989 pleaca romani si din Transilvania tot pt. un nivel de trai mai bun. Dupa sirieni romanii urmeaza ca pondere care migreaza in tarile dezvoltate cu diferenta ca acolo este razboi iar oamenii fug de razboi iar in cazul Romaniei oamenii fug de saracie. In tara asta aici s-a ajuns !!!. Oamenii si-au pierdut increderea si speranta.

Lasă un răspuns