Image 1
Image 2

Aprinderea miriştilor duce la pierderea subvenţiei şi la amendă de 2.500 de lei

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Atenţie, fermieri. Secerişul a început şi la noi în judeţ. Degajarea resturilor vegetale este o activitate ce urmează imediat după recoltat. Respectaţi normele de eco-condiţionalitate, în caz contrar riscaţi să pierdeţi subvenţia.

Potrivit normelor europene de bune practici în agricultură, GAEC nr. 5 şi 8, arderea terenurilor agricole, a păşunilor şi a vegetaţiei uscate este interzisă. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) avertizează agricultorii asupra pericolelor la care se expun dacă încalcă aceste norme care fac parte din setul de eco-condiţionalitate, obligatoriu de respectat pentru toţi fermierii care au cerut subvenţii.

Aşa cum stabilesc cele două norme europene de bune practici în agricultură, GAEC nr. 5 şi 8, arderea terenurilor agricole, a păşunilor şi a vegetaţiei uscate este interzisă. Nerespectarea acestora îi exclude pe fermierii vinovaţi de pe lista de plată a subvenţiilor APIA şi-i obligă la plata unei amenzi de 2.500 de lei.

Situaţii în care se poate aproba aprinderea miriştilor

Pentru situaţiile când terenul agricol este infestat cu dăunători, Ordinul comun nr. 1381/2006 al ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, respectiv al Ministerului Mediului, stabileşte la art. 1), alin. (2), pct. 5: “Arderea miriştilor şi resturilor vegetale pe terenul arabil este permisă numai cu acordul autorităţilor competente pentru protecţia mediului”.

În condiţiile în care se obţin aprobările cerute de legislaţia în vigoare, arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor măsuri: condiţii meteorologice fără vânt; parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate; izolarea zonei de ardere faţă de căile de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arateş desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii; asigurarea, pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha, a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare; asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.

Sfaturi utile

Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă; locurile cu pericol de incendiu, în care se aplică această interdicţie, se stabilesc şi se marchează de persoanele în drept.

Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii.

Arderea miriştilor se face numai după luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii.

Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare. Luarea măsurilor pentru prevenirea jocului copiilor cu focul în condiţii şi în locuri în care se pot produce incendii constituie o obligaţie a persoanelor care răspund, potrivit legii, de creşterea, educarea şi îngrijirea copiilor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns