Image 1
Image 2

Apaserv va recupera banii de la cei 410 angajaţi, daţi în judecată, după anul 2021

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
În 2016 director general al Apaserv era Dan Stegerean, iar Ioan Leitner era director adjunct. Pentru că nu s-au putut mări salariile, conducerea de atunci a dat premii în valoare de 1,6 milioane lei
În 2016 director general al Apaserv era Dan Stegerean, iar Ioan Leitner era director adjunct. Pentru că nu s-au putut mări salariile, conducerea de atunci a dat premii în valoare de 1,6 milioane lei

Apaserv Satu Mare este la nivel judeţean unicul furnizor de servicii în domeniul apei potabile şi al colectării şi epurării apelor uzate – canalizare. Societatea are ca acţionar principal în proporţie de 90% Primăria şi Consiliul Local Satu Mare.

Unitatea are câteva sute de angajaţi atât ca muncitori, cât şi ca personal tehnic de specialitate. Salarizarea personalului este cu respectarea legislaţiei în vigoare, susţin surse din cadrul unităţii prestatoare, iar eventualele stimulente sau premii acordate anterior se încadrează în legislaţia specifică.

Iată că în ultima perioadă între muncitori şi personalul tehnic, dar şi conducerea societăţii, este o stare de tensiune. Aproximativ 410 angajaţi ai societăţii s-au trezit că sunt acţionaţi în instanţă, cu învinuirea că în urmă cu mai mulţi ani ar fi încasat venituri necuvenite. Cu alte cuvinte, conducerea Apaserv Satu Mare are de recuperat de la angajaţi şi/sau foşti angajaţi suma de aproximativ 1,6 milioane de lei, care s-a plătit personalului sub formă de premii în anul 2016. Sumele datorate sau cel puţin pretinse de către angajator de la angajaţi şi de la personalul tehnic şi de execuţie sunt cuprinse între 400 de lei şi 7.500 de lei. Se cuvine subliniat faptul că nu au beneficiat de sumele în discuţie membrii Consiliului de Administraţie.

Implicit aceştia n-au ajuns să aibă de restituit anumite sume. Legislaţia nu le permitea să poată beneficia de acest gen de stimulent financiar. Decizia cu titlu executoriu privind recuperarea sumei menţionate mai sus a fost emisă de către Direcţia Regională a Finanţelor Publice Cluj-Napoca, din care face parte şi unitatea din Satu Mare, ANAF.

Se recuperează sume plătite sub formă de premii

După cum ne-a spus inginerul Ioan Leitner, directorul actual al societăţii prestatoare, pe atunci director adjunct, personal consideră că premiile acordate la momentul respectiv celor aproximativ 410 salariaţi s-au dat cu respectarea legislaţiei. Recuperarea sumelor nu ar avea un temei legal.

Interlocutorul nostru a ţinut să sublinieze faptul că prin anul 2016 angajaţii nu puteau beneficia de majorări salariale, motiv pentru care, în urma declarării conform actelor contabile a unor profituri consistente pentru anii 2015 şi 2016, conducerea de atunci a decis acordarea sub formă de compensaţie-bonus a unor premii. Potrivit unor surse, profitul declarat al societăţii Apaserv pentru anul 2015 ar fi fost de 7,9 milioane de lei, iar cel al anului 2016 ar fi fost de 2 milioane de lei. Director al societăţii Apaserv la vremea aceea era Dănuţ Stegerean, iar contabil şef Gyongyossi Ştefan.

La controlul efectuat de reprezentanţii Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Cluj-Napoca asupra actelor contabile din anii la care facem referire s-a decis să se recupereze sumele acordate ca premii în valoare de aproape 1,6 milioane de lei. Motivaţia inspectorilor fiscali a fost că premiile acordate reprezintă sume necuvenite angajaţilor.

Cum decizia ANAF are caracter executoriu imperativ, conducerea Apaserv s-a văzut obligată să urmeze imediat procedura de recuperare a banilor de la salariaţi pe cale judecătorească. Cei peste 410 salariaţi au fost acţionaţi în instanţă.

Cei somaţi să restituie banii solicită suspendarea procesului

Inginerul Ioan Leitner ne-a spus că procesele sunt în derulare, fiind intentată acţiune împotriva fiecărui beneficiar al premiului controversat. Pentru a simplifica puţin lucrurile, completul de judecată a propus conexarea tuturor cauzelor care au acelaşi obiect – proces cu Apaserv. În paralel, Apaserv Satu Mare a contestat în instanţă decizia ANAF privind recuperarea banilor de la cei care au beneficiat de premii la momentul respectiv. Surprinzător sau nu, primul termen în acest proces a fost stabilit pentru luna aprilie a anului 2021, ceea ce înseamnă peste aproape doi ani.

Avocaţii celor care nu se consideră vinovaţi pentru această stare de fapt solicită instanţei de judecată suspendarea judecării procesului până la existenţa unei hotărâri definitive în cazul procesului intentat de Apaserv ANAF-ului. Cum practica a dovedit că unele procese se judecă ani şi ani de zile, este greu de anticipat când ar putea reintra pe rolul instanţei aceste procese de recuperare a banilor, dacă o să se impună a fi recuperaţi de la cei în cauză după anul 2021.

Dacă instanţa de judecată va admite cererile de suspendare, şi nu există niciun motiv de a nu admite, angajaţii Apaserv şi foştii angajaţi care au primit premiile controversate vor continua procesele peste câţiva ani. Mulţi dintre ei vor fi cu siguranţă pensionari la vremea respectivă. Cine mai ştie care o să fie la momentul respectiv cadrul legislativ.

Se naşte întrebarea firească: va mai fi de la cine recupera suma de aproximativ 1,6 milioane de lei considerată ca drepturi necuvenite?

3 comentarii

  1. @coco-Daca e asa cum zici inseamna ca Dragnea e ”copil mic” cu angajarile lui fictive !!Nu inteleg de ce DGA,DNA,Politia sau alte structuri de control nu fac verificari la aceasta ” fabrica de imbogatit capuse” !!Aproape zilnic in Cart. Carpati 2,unde cica s-a facut reabilitare totala din fonduri UE,sunt echipe care sparg carosabilul sau trotuarul pentru a repara mizeriile de conducte vechi din fier,care se sparg,cum am spus,aproape zilnic !!!

  2. Rahatilor ptr.asta e asa scumpa apa la noi la SatuMare???Apaserv a fost si este cuibul salamandrelor Aici activa(scriptic) de fapt si Gabika si inca multi altii care n-au avut de-a face niciodata nimic cu Apaserv-ul iar noi le plateam regeste Oare se mai practica schema???Nu credeti ca ar fi necesara o noua reevaluare a pretului apei??????

  3. ”…profituri consistente pentru anii 2015 şi 2016, conducerea de atunci a decis acordarea sub formă de compensaţie-bonus a unor premii. Potrivit unor surse, profitul declarat al societăţii Apaserv pentru anul 2015 ar fi fost de 7,9 milioane de lei, iar cel al anului 2016 ar fi fost de 2 milioane de lei”.Adica,gunoaiele, ne-au jecmanit pe noi,ca sa-si dea lor premii ”consistente” ???

Lasă un răspuns

Connect with