Ce părere aveţi despre preţul apei din Satu Mare? | Informaţia Zilei

Ce părere aveţi despre preţul apei din Satu Mare?

Scris de I. Z., 06 septembrie 2014 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Layout 1 copyÎn numele opiniei publice solicităm Apaserv şi Consiliului municipal Satu Mare să caute soluţii pentru scăderea tarifelor pentru apă şi canalizare

    După articolul „La Satu Mare, apa are preţ de produs de lux”, foarte mulţi cetăţeni au continuat să se plângă de costurile foarte mari pe care le plătesc şi cer instituţiilor abilitate, respectiv Primăriei Satu Mare, să caute soluţii pentru scăderea preţului. Conducerea Apaserv ne-a trimis o adresă prin care explică cum se formează tarifele. Explicaţiile sunt bune, dar acestea nu rezolvă problema.

În zilele următoare solicităm să explice cum pot fi scăzute tarifele practicate. În nicun caz apa nu poate fi mai scumpă decât curentul electric. O familie de pensionari nu îşi poate permite să plătească un sfert din pensie pentru apă. Prezent într-o emisiune ITV, fostul primar Iuliu Ilyes a declarat că există soluţii pentru scăderea preţului. De ce nu face nimeni nimic?

Ce părere aveţi despre preţul apei din Satu Mare?

 

Aşteptăm răspunsuri de la Apaserv
Pe de altă parte, cetăţenii au dreptul să afle câţi bani încasează Apaserv şi cum sunt cheltuiţi? Răspunsul la câteva întrebări credem că ar conduce la o limpezire a situaţiei. Aşteptăm în zilele următoare răspunsuri la câteva întrebări pe care le-a trimis Apaserv.
1) Suma încasată de la populaţie, pe anii 2010, 2011, 2012, 2013 şi 2014>
2) Structura cheltuielilor: cheltuieli de salarizare totale din care să reiasă salarizarea personalului tehnic de întreţinere şi a personalului de la birouri
3) Profitul realizat în ultimii 5 ani şi repartizarea lui
4) Dinamica angajării de personal din ultimii 4 ani.

O clarificare a acestor aspecte sperăm că va conduce, în final, la o scădere a preţului apei pentru consumatorii din judeţul Satu Mare cel puţin la nivelul preţului din judeţele învecinate.

„Preţul la apă-canal a fost majorat în concordanţă cu clauzele de finanţare a proiectului”
Redăm în continuare comunicatul primit de la Apaserv în cursul zilei de  5 septembrie.
Referitor la articolul „La Satu Mare, apa are preţ de produs de lux” publicat în cotidianul Informaţia Zilei, vă comunicăm următoarele<
Modificarea preţurilor la apă potabilă şi canalizare se realizează în conformitate cu prevederile Legii 241/2006, Legii 51/20016, Ordinul ANRSC nr. 65/2007, precum şi în baza strategiei de tarifare inclusă în contractul de delegare nr. 12313-19.11.2009, încheiat cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomnitară pentru Servicii în sectorul de apă şi apă uzată din judeţul Satu Mare, avizată de ANRSC cu avizul nr. 4905263/SB/2009, respectiv nr. 3415991 E.N.M./2010, strategie modificată cu prevederile Contractului de Finanţare nr. 121094/31.03.2011 cu aviz nr. 124207/15.04.2011 şi presupune unificarea completă a tarifelor pe întreaga arie de operare, cu ajustări ale tarifelor în fiecare an.
Potrivit Hotărârii nr. 13/30.06.2014, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Servicii în sectorul de apă şi apă uzată din judeţul Satu Mare a aprobat preţurile la apă potabilă şi canalizare aplicate de către S.C. Apaserv Satu Mare S.A., preţuri unice ce se aplică începând cu data de 01.07.2014.
Astfel, începând cu data de 1 iulie a.c. preţul practicat de S.C. Apaserv Satu Mare S.A. este de 3.44 lei/mc. apă potabilă şi  şi 2.99 lei/mc. canalizare epurare (fără TVA).
Preţurile unice la apă potabilă se aplică pentru comunele Odoreu, Păuleşti, Lazuri, Micula, Botiz, Vetiş, Halmeu, Turulung, Doba, Berveni, Urziceni, Moftin, Craidorolţ, Sanislău, Ciumeşti, Tiream, Foieni, Căpleni, Terebeşti, Supur, Săuca, Oraşu Nou, Beltiug, iar la apă potabilă şi canalizare pentru municipiul Satu Mare, municipiul Carei, oraşul Tăşnad, oraşul Negreşti Oaş, oraşul Ardud, oraşul Livada şi comunele Săcăşeni, Crucişor, Medieşu Aurit, Turţ, Culciu, Valea Vinului şi Dorolţ.
Menţionăm că preţurile la apă potabilă practicate de S.C. Apaserv Satu Mare S.A. sunt preţuri medii pe România. Preţul la apă-canal în judeţele la care se face referire în articol (Maramureş, Sălaj, Bihor, Cluj Napoca) nu a fost deocamdată modificat, deoarece operatorii de apă-canal nu şi-au îndeplinit încă angajamentele prevăzute în contractele de finanţare, prin care trebuie să se alinieze tarifelor parcticate în Uniunea Europeană, urmând ca acest lucru să se întâmple în viitorul apropiat.
Un alt aspect important este faptul că preţul la apă-canal a fost majorat în concordanţă cu clauzele de finanţare a proiectului Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Satu Mare (axa prioritară nr. 1).
Modificarea tarifului din luna iulie reprezintă ultima majorare de preţ prevăzută în contractul de finanţare, astfel încât în următorii ani preţul apei nu va fi majorat. Există chiar şi posibilitatea reducerii preţurilor la serviciile de apă-canal după finalizarea proiectului şi a investiţiilor făcute, deoarece după amortizarea investiţiilor se vor putea găsi soluţii şi pentru scăderea preţului prin dotarea cu echipamente şi tehnologii de ultima generaţie.  O altă soluţie pentru reducerea preţurilor este reducerea TVA-ului la apă de la 24% la 9%, proiect iniţiat şi promovat de Asociaţia Română a Apei.”

Conducerea S.C. Apaserv Satu Mare S.A.

Abonează-te acum Online!
 1. vatra a spus: 22 septembrie 2014, ora 20:27

  va laudatii pe banii europeni in germania nu aceasii este pretul nici salarul cu ce este mai buna apa care este buna pentru buda si stropit ca de baut nu este bun una este ce zic analizele si cu totul dar totul alta este realitatea de ce se serveste apa de la Fanta…….na cumpa…na si nu Apaserv la intrare ei veti avea diarie???

 2. titu a spus: 15 septembrie 2014, ora 17:07

  LA NEGRESTI OAS este o calitate prosta de apa si dupa cea mai mica ploaie , nu se poate spala rufele copilasilor rusine sa va fie ce pret avet la apa de ploie.

 3. maria a spus: 14 septembrie 2014, ora 20:44

  Sora lui Govor,Suciu Mirela director la Apaser

 4. radu a spus: 10 septembrie 2014, ora 20:41

  un cuib de mafioti si mafioate ce se numeste si se ascund sub sigla FLORISAL rusine s ava fie nesimtitilor ca va bateti joc de noi satmarenii ,voi calculati apa si canalul la acelasi tarif dar poate eu ud florile si apa merge in pamant mai desteptilor nu in canal prosti de promenada ce santeti totusi de ce nu aratati opiniei publice satmarenilor salariile acestea nesimtitte cu care anumiti sefi isi tin amantele in conducerea apaservului oare au curajul sa publice salariile si sporurile si vacantele decontate etc,,,,,,rusine s ava fie nesimtitilor

 5. Eugen a spus: 10 septembrie 2014, ora 11:20

  Cei care au stabilit aceste preturi ridicate au apa in cap in loc de minte !. Sunt niste clatiti la cap… „Chelu” numai sa rada stie !…., in rest, ii convine. Degeaba ii lumineaza capul ca tot un neiluminat ramane !.

 6. consumator de apa a spus: 10 septembrie 2014, ora 09:43

  TVA de 24% la apa?

 7. zoltan a spus: 10 septembrie 2014, ora 07:46

  pret FFF MARE si calitate este cam negativa:miros sau culoare de multe ori;cine plateste ce se fura de la locatiile de servici ale societatii APASERV:se spala masini uneori si in timpul noptii/chiar duminica;covoare sau se ia apa ptr cei in zona care nu au apa potabila;in zona unei statii de pompare apa uzata ba chiar a fost anul trecut diverse utilaje ptr lucrari stradale plus depozitarea de accesorii [materiale]pentru lucrari la strazi/si in prezent mai au astfel de accesorii!poate au inchiriat spatiul?

 8. Ea a spus: 09 septembrie 2014, ora 13:25

  La cati mc de apa consumata folosim, platim tot atatia mc de apa pentru canalizare, ceea ce nu este normal .
  De fapt fiecare consumator mai foloseste apa de la robinet pentru alte utilitati ( Ex. la facut mancare, baut, udat florile etc.)
  Cei de la apaserv ne pune sa platim tot.
  Ar trebui sa facem cat mai multe sesizari la protectia consumatorului.
  Acest fapt este cum ai cumpara un produs si l-ai plati la kg. cu tot cu ambalaj. Este un furt pe fata pe care noi il acceptam . NU ESTE CORECT

 9. ulpius a spus: 09 septembrie 2014, ora 08:15

  Dupa cum se vede din activitatea firmelor APASERV si FLORISAL ,acestea nu sunt niste firme care sunt in slujba cetateanului ci niste grupari care isi bat joc de cetatenii acestei urbe si strangatori de biruri ,domnule primar cred ca se impune a lua masuri,este prea de tot.
  Unde sunt rondurile cu flori de altadata? Oare parcurile se pot numi parcuri sau locuri de adunare a celor care se dau la vandalisme ,tulburarea linistii etc.,etc., pentru ca nu sunt luate in seama de cei care sunt platiti (din banii nostrii) sa faca ordine, nu sa plimbe o mapa sub brat si sa se agate de oameni inofensivi ca sa-si justifice activitatea .Sunt multe de spus………..

 10. maxi a spus: 09 septembrie 2014, ora 07:12

  Coica este raspunzator de acest pret urias,demisia oltene.

 11. maxi a spus: 09 septembrie 2014, ora 07:10

  Domnisoara Rentea si D-na Florica foste asistente la Coica conduc Apaservul,rusine Coica omori oamenii saraci cu zilele.

 12. maxi a spus: 09 septembrie 2014, ora 07:04

  Ce mai asteptati daca orasul are un asemenea primar,o rusine pt satmareni.Doua dintre cur…..ele,lui Coica sunt angajate in puncte cheie la Apaserv ca sa se indestuleze SPANUL din lucrarile publice.
  Rusine oltene esti o catastrofa

 13. andrei gheorghe a spus: 08 septembrie 2014, ora 22:03

  adrian stef desigur presedinte, o mare parte din familia govor in diverse functii, fiul primarului mitrasca din Tasnad, si el sef, au fost unsi in diverse functii toti lipitorii de afise din usl, udmr,etc. Salarii si indemnizatii de cate 4-6000 lei. Pai cat vreti sa coste un mc. de apa?

 14. Roatis Alexandru a spus: 08 septembrie 2014, ora 20:04

  Apa se prezinta sub o sumedenie de forme si denumiri, evident ca noi nu bem o apa obisnuita ci „apa serv”.

 15. zzz a spus: 08 septembrie 2014, ora 12:39

  Cred ca sunteti neseriosi . Se posteaza comentarii si nu le postati

 16. cititorul a spus: 08 septembrie 2014, ora 08:33

  Am avut treaba cu conducerea APASERV.o lucrare a fost facturata de 2 ori,timp de o luna am fost purtat prin tate birourile,n-au tinut cont ca am 80 ani si handicap,la varsta mea mi-a fost dat sa vad,o haita de chiulangii,cu un tupeu de nedescris,timp de o luna nu am gasit persana la care eram trimis,n-au putut sa-mi explice de ce s-a facturat de 2 ori dar au stiut sa-mi arete zeci da articole exemplu:O.U.G.nr.27/2002,privin reglementarea de solutionare a petitiilor,legea nr.544/2001 art.12.pc.1.lit abcd, care le interziceau restituirea banilor incasati ilegal,norocul meu afost cu viceprimarul dr.ROCA si cu fostul director APASERV ing LEJTNER,care in timp de zece minute au dispus si am primit bani incasati ilegal,carora le multumesc si pe aceasta cale,sunteti oameni minunati,s-ane traiti si sava debarasati de acele elemente care m-au batjocorit timp de o luna.va multumesc

 17. dany a spus: 07 septembrie 2014, ora 21:51

  Exagerat de scumpa este apa,

 18. samyr a spus: 07 septembrie 2014, ora 20:30

  foarte corect intrebarile adresate de cca si tic tac presa ar trebui sa fie pt noi satmarenii si sa scrie insistent de ceea ce sentampla in satu mare ea sa vedem oare vor fii asa de corecti incat sa raspunda la intrebarile adresate de informatia zilei si de domnu cca asteptam raspunsurile ,atatia directori si directoare la apaserv de nui adevarat frate cu salarii nesimtite si bonusuri si bani de vacante nu va este rusine?da unde traim ???cat mai induram???rusine sa va fie nesimtitilor…..o sa va mai voteze ploaia !!!

 19. tic tac a spus: 07 septembrie 2014, ora 14:48

  Rog postati comentariu meu
  Am scris trei scrisori catre INF. Zilei unde am prezentat
  cel putin trei domenii cu preturi f. mari
  printre care si parcarile
  Acesta este rolul presei, sa arate ce nu merge bine
  si sa se ia masuri.
  Am mare incredere in dl primar Coica

 20. tic tac a spus: 07 septembrie 2014, ora 14:44

  am trimis trei scrisori la Inf.zilei cu mai multe anomalii
  la servicii catre populatie.
  Rugam sa le dati curs.
  Apa si parcarile sunt de toata groaza in SM.
  Rugam sa ajutati oamenii saraci, pensionari etc
  multumiri!!!!

 21. matei a spus: 07 septembrie 2014, ora 14:40

  Este cel mai bun articol din presa romaneasca. Cu asa ceva
  ar trebui sa se ocupe masmedia. Pera multa poli-
  tica si pera putin interes fata de viata omului simplu.
  Bravo pentru initiativa.
  Ar trebui sa se faca un referendu pe tema preturilor.4

 22. ccc a spus: 07 septembrie 2014, ora 01:50

  propun niste intrebari mai simple:
  1) cate functii de conducere are Apaservu si cate au fost infiintate in ultimii 3-4 ani?
  2) cati directori?
  3) care sunt veniturile(nu doar salariile) incasate de acestia?
  4)cati membri sunt in AGA si Consiliul de Administratie si care sunt veniturile incasate de fiecare dintre ei?
  5) cati angajati pe functii de sefi si sefuleti sunt rude de politicieni, politisti etc?
  Daca nu vor raspunde cei de la Apaserv, vor raspunde cu siguranta cititorii informati.

 23. messi a spus: 06 septembrie 2014, ora 21:45

  Desteptilor ma doare in paispe de tarifele voastre daca sunt aliniate la UE. Salariu in ue este de 2-3 mii de euro iar in saracia asta de tara este de 7-8 sute de lei .Desteptilor mi se rupe de alinierea voastra. Sa va fie rusine derbedeilor !!!

 24. ulpius a spus: 06 septembrie 2014, ora 20:36

  Oare asa sa fie la APASERV ?Odata cu finalizarea proiectului (ce inseamna asta ? ) si a investitiilor (asta inteleg), ce vrea sa spuna ;DEOARECE dupa amortizarea investitiilor se vor gasi solutii si pentru scaderea pretului prin dotarea cu echipamente si tehnologii de ultima generatie . Ori vrea sa abureasca lumea ,ori cel ce a scris habar nu are ce vrea sa zica. cand si cum se calculeaza amortizarea la apaserv, probabil vor sa faca o promisiune pentru 2050 E greu la deal cu BOII mici si la vale cu juninci.

 25. samyr a spus: 06 septembrie 2014, ora 20:18

  tot respectul pt cotidianul informatia zilei aveti dreptate d na silvia !!!rusine apaserv niste derbedei nerusinati care ne fura can codru si rad bine mersi in birouri cei zeci de sefi pe care apaservul ai plateste cu salarii nesimtite nu va este rusiNE?

  chiar asa am ajuns satmarenii toti satmarenii fraierii acestui grup,acestei caracatite numite ….apaserv???tot respectul pt d nul primar dar trebe sa intervina sa ieftineasca apa sa fim facturati corect ca si curentul si rds si gazul normal de la data de 01 pana 30 a lunii nu asa golaneste ca acuma in 4 luni vin 5 facturi asa ceva

 26. derbedeii a spus: 06 septembrie 2014, ora 18:46

  Cine i-a evaluat pe cei care conduc Apaserv?Ii cunoasteti?Baietii acestia nu stiu sa scrie dupa dictare.Verificatile diplomele! Sunt fostii derbedei ai scolii romanesti propulsati in functie de aparatul de partid.

 27. silvia a spus: 06 septembrie 2014, ora 16:36

  Catre redactorii de la INFORMATIA ZILEI,

  Va rog respectuos si insistent sa tineti acest articol pe prima pagina (fie si numai on line) CEL PUTIN TREI,PATRU LUNI pentru a gasi d-nu Primar si consilierii locali mijloace si resurse pentru a reduce tarifele la apa,canalizare si salubritate.Vom avea alaturi de noi(locuitorii orasului) si presa,a patra putere in stat.Puterile statului trebuie sa ajute multimile,categoriile sociale dintr-o zona, sa nu fie subjugate de monopoluri legalizate la limita legii.Inca o data va rog foarte mult sa dati un examen obiectiv de profesionalism jurnalistic,
  doar sa lasati acest articol pe prima pagina.
  Va multumesc!

 28. x a spus: 06 septembrie 2014, ora 15:50

  In monetul cand a pornit proiectul ISPA a-ti sustinut sus si tare si ati dat in scris catre institutiile abilitate ca tarifele NU se vor majora. Asta era una din conditiile ca proiectul sa fie eligibil. Primul lucru pe care ati facut a fost majorarea preturilor. Dar in mod interesant cat timp acest lucru era numai la Satu Mare pe restul nu prea il interesa. Acum toti sunt suparati si pe buna dreptate. Atata minciuna cat este la APASERV nu cred ca exista in lume. Este un sac fara fund unde sunt angajati si platiti diversi specialisti, dar in ghilimele, care daca duc lipsa de alcool etilic nu mai functioneaza, mai sunt si consilieri in dreapta si in stanga, depinde cine plateste.

  Eu cred ca a venit chiar momentul in care trebuie angajat specialistul pe post si nu politicianul. Ca doarb politicianul schimba partidul ca dar este la moda acum si prefera sa uite ce a fost ieri. Ca oricum nu este in stare sa rezolve, doar gura este de ei.

 29. rrrr a spus: 06 septembrie 2014, ora 15:23

  Apaserv se va vinde până la urmă străinilor de aceea se ridică preţul, însă întâi vor spune că cheltuielile sunt prea mari şi nu sunt bani, iar privatizarea este singura soluţie. Vom plăti apa românească unei firme din altă ţară aşa cum plătim carburantul unei firme austriece. Şi brusc totul va avea profit. Tot aşa vom cultiva grâu, îl vom duce la moară, vom face pâinea şi o vom da străinilor să ne-o vândă. Bine că nu ne vindem ţara!!!

 30. rauul a spus: 06 septembrie 2014, ora 12:39

  nu va este rusine domnilor sa va bateti joc in asemenea hal de noi satmarenii???!!!!???aveti angajati atatia directori generali,,,executivi…etc si atatea casierite cand facturile se pot platii la banca la orice banca?am fost d emulte ori la casieria de pe colt cu transilvania si d na respectiva vb urat ?pt asta s a platim atata apa???rusine d nu coica ca permiteti asa ceva o bataie de joc sa va mai aleaga altadata bomba atomica nu mai votez si sant ferm convins nici satmarenii nu vor mai inghiitii galusca !!!rusine la toti banditii care umilesc satmarenii cu asa preturi la apa

 31. tata a spus: 06 septembrie 2014, ora 10:37

  Aliniere la tarife UE!!! La negocieri de ce nu socotiti salarul nostru mediu!halal manageri!negociati pt. ue sau satmareni???

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

 • Goldis Admitere

 • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517