Image 1
Image 2

Apar partide noi, ca ciupercile după ploaie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Pofta de a înființa partide noi nu se termină niciodată. În 1990 s-au născut câteva sute de formațiuni politice. Pe măsură ce unele dispăreau, altele le luau locul. Nu conta că nu obțineau în alegeri nici măcar un număr de voturi egal cu numărul de membri. La rânsul lor, partidele mari nu au încetat să se fracționeze. O vreme UDMR se putea lăuda cu faptul că este singura formațiune politică nedivizată. Între timp au apărut și partide politice maghiare concurente.

Rezultatele în alegeri nu le-au dat satisfacție, dar nu le face să renunțe. Merg mai departe, din eșec în eșec.
Tonul la înființarea formațiunilor noi l-a dat PDL. După înfrângerea Elenei Udrea în confruntarea cu Vasile Blaga, la inițiativa fostului președinte Traian Băsescu a luat ființă Partidul Mișcării Populare. În același an s-a desprins din PNL grupul lui Călin Popescu Tăriceanu. Sub denumirea Partidul Liberal Reformator a pornit la drum un nou partid liberal, concomitent cu fuziunea dintre PDL și PNL. În timp ce PLR luptă să se înrestreze la tribunal, PDL a renunțat la nume probabil pentru a scăpa de moștenirea lăsată de guvernele Boc și pentru a se rupe total și ireversibil de Traian Băsescu.
În întreaga sa istorie, PSD a fost pus la încercare doar de două ori. Prima data s-a desprins PD din FSN.  Sub un nume nou, PDSR, partidul lui Ion Iliescu avea să fie atact de gruparea lui Teodor Meleșcanu. Partidul său, ApR, a avut un start puternic pentru a sucomba după alegerile din 2000. O așchie s-a lipit de PNL. Din 1997-98 unitatea PSD nu a fost amenințată. Abia acum apar personaje dornice să înființeze noi partide de stânga. Inițiativa lui Sebastian Ghiță pare lipsită de orice șansă. Mircea Geoană este mai perseverent. S-ar părea că și conjuctura îi este favorabilă, în sensul că PNL are tot interesul să rupă PSD.
Cel puțin trei partide noi vor reține atenția opiniei publice în aceast an. PMP, PLR și partidul lui Mircea Geoană s-ar putea aștepta la o concurență puternică din partea unui partid pe care intenționaează să-l înființeze Traian Băsescu. Fostul președinte  nu este mulțimit de activitatea PMP. Faptul că Elena Udrea ar putea avea probleme în justiție îl determină pe Traian Băsescu să încerce altă formulă. Lumea așteptă noul proiect cu interes.
Se aude că și Daniel Fenechiu, figura cea mai răsărită din PPDD, se pregătește să-și facă un partid. Practic vrea să scape de Dan Diaconescu. Nu este exclus ca și PC să treacă printr-o criză. Daniel Constantin este contestat din interior chiar de familia Voiculescu. Fiind la guvernare pentru a ajuta în continuare PSD, este foarte posibil să rămână alături de ministrul agriculturii o parte din parlamentari, iar restul să meargă spre noua putere reprezentată de PNL.
La un moment dat se credea că scena politică se limpezește. Fuziunea dintre PDL și PNL era un semnal că și în România vor exista două partide mari, unul de stânga, altul de dreapta. Nu a durat mult și iată că partidele mari au început să facă pui.  La alegerile de anul viitor probabil că vor fi pe listele electorale candidații a cel puțin 10-15 partide. Deci nimic nou sub soarele politicii. Apar partide noi, dar cele vechi nu dispar. De unde atâta energie pentru viața politică disprețuită de toți?