Image 1
Image 2

APAH-RO așteaptă reluarea cât mai rapidă a programului de tratament fără interferon

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) solicită urgentarea formalităților pentru reluarea cât mai rapidă a programului fără interferon pentru pacienții diagnosticați cu hepatita C.

Vechiul contract s-a finalizat la 31 august 2019, iar în acest moment autoritățile se află în perioada de soluționare a contestațiilor din partea companiilor. Abia după încheierea perioadei contestațiilor va putea fi dat startul oficial al negocierilor. Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice speră ca această discontinuitate în asigurarea tratamentului fără interferon să nu țină mai mult de 30 de zile
”Din păcate, am anticipat această perioadă de pauză, dar sperăm ca lucrurile să fie rezolvate în termene mai scurte decât cele oficiale pentru a grăbi reluarea tratamentului. Să nu uităm de categoriile speciale de pacienți (precum cei care necesită anumite proceduri medicale și au fost depistați în această perioadă) care așteaptă și pentru care timpul este o variabilă esențială în procesul de tratament.

Problema hepatitelor

Este clar că mai sunt multe probleme de rezolvat pentru a atinge obiectivul OMS de eliminare a hepatitelor în următorii 10 ani în România. S-au realizat multe lucruri bune, mai ales în ultimii doi ani, dar mai sunt și mai multe de făcut. Cine consideră că problema hepatitelor este una rezolvată se înșeală. Nu avem încă soluții pentru persoanele neasigurate, iar numărul acestora este impresionant în România, sau pentru alte categorii sociale precum consumatorii de droguri, cei care prestează servicii sexuale, pentru comunitățile sărace sau izolate etc.,” declară Marinela Debu, președinte APAH-RO.

APAH-RO face precizarea că toți pacienții care au intrat în program până la 31 august își vor urma tratamentul fără impedimente. În schimb persoanele nou diagnosticate, după această dată, vor trebui să aștepte încheierea noului contract cost-volum-rezultat. Totodată, dosarul de analize al celor diagnosticați, dar care nu au reușit să intre în terapie până la sfârșitul lui august, este valabil pe o perioadă de șase luni. Asociația îi sfătuiește pe toți aceștia ca, până la reluarea programului, să țină legătura cu medicul specialist și să se pregătească cu tot ceea ce este necesar.

Autoritățile competente (Ministerul Sănătății și CNAS) au anunțat, încă de acum câteva luni, că noul contract va include tratament şi pentru pacienţii care au gradul de fibroză F0 și pentru copiii şi adolescenţii cu vârste cuprinse între 12 ani şi până în 18 ani. Numărul pacienților care vor intra în terapie va ajunge la 17.690 de persoane, conform datelor transmise de CNAS.

Asociația apreciază că fiecare contract a adus noi avantaje pentru români, precum creșterea numărului de pacienți sau introducerea ultimelor terapii aflate pe piață, dar este îngrijorată că după patru ani de la începutul acestui program nu s-au găsit soluții pentru evitarea întreruperilor astfel încât starea de incertitudine să nu mai reprezinte o apăsare în plus pentru bolnavi.

APAH-RO anunță că este gata să sprijine orice dialog în scopul identificării celor mai bune și mai rapide soluții pentru a aduce un plus de eficiență în implementarea programului interferon-free, dar și al altor măsuri necesare pacienților cu afecțiuni hepatice astfel încât România să grăbească eforturile de eliminare a acestei boli infecțioase din rândul societății.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Aerosoli

Terapia cu aerosoli la copii și adulți

În concluzie, terapia cu aerosoli poate fi o modalitate eficientă de tratament pentru o varietate de afecțiuni respiratorii la copii și adulți, oferind beneficii semnificative în controlul simptomelor și îmbunătățirea calității vieții.