Image 1
Image 2

Anul trecut au fost abandonaţi la spital 36 de nou născuţi

În 2016 au fost semnalate în judeţul Satu Mare 482 de cazuri de abuz asupra copilului, în 102 situaţii fiind luate măsuri de protecţie fie în sistem rezidenţial, fie alternativ, adică la asistent maternal, rudenii etc.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

În 2016 au fost semnalate în judeţul Satu Mare 482 de cazuri de abuz asupra copilului, în 102 situaţii fiind luate măsuri de protecţie fie în sistem rezidenţial, fie alternativ, adică la asistent maternal, rudenii etc.
În 2016 au fost semnalate în judeţul Satu Mare 482 de cazuri de abuz asupra copilului, în 102 situaţii fiind luate măsuri de protecţie fie în sistem rezidenţial, fie alternativ, adică la asistent maternal, rudenii etc.

Joi, 30 martie 2017, în sala mică de şedinţe a Prefecturii a avut loc şedinţa Comisiei judeţene privind incluziunea socială, şedinţă condusă de prefectul Darius Filip, care este şi preşedinte al comisiei.
    

Pe ordinea de zi au fost trei puncte, în primă fază fiind prezentat noul ordin al prefectului privind componenţa comisiei judeţene pentru incluziune socială. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Satu Mare şi-a prezentat planul de acţiune pe 2017, iar Cantina de ajutor social din Carei prin reprezentantul său a arătat cum e promovată incluziunea socială la nivel de comunitate.
Din această comisie al cărei preşedinte este prefectul Darius Filip şi vicepreşedinte e Ildiko Tivadar, directoarea Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Satu Mare, fac parte reprezentanţi ai mai multor instituţii precum Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul Judeţean de Poliţie (instituţie din cadrul căreia nu a fost prezent niciun reprezentant la şedinţa de joi), Inspectoratul Şcolar Judeţean – care la fel, nu a avut reprezentant la şedinţa din 30 martie, AJOFM, Centrul de Prevenire şi Consiliere Antidrog, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Serviciul Public de Asistenţă Socială, Casa de Pensii, Casa de Asigurări de Sănătate, Asociaţia Stea, Primăriile Carei şi Negreşti, Caritas, Hans Lindner, Crest, Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali (instituţie din cadrul căreia nu a fost prezent niciun reprezentant la şedinţa de joi), Crucea Roşie – la fel, fără un reprezentant.
Directoarea DGASPC Satu Mare, Mariana Dragoş, a prezentat în detaliu planul de acţiune pe anul în curs, plan care conform legislaţiei trebuie elaborat anual cu măsuri, obiective şi acţiuni concrete, supus spre consultare Comisiei Judeţene pentru Incluziune Socială şi spre aprobare în şedinţă de Consiliu Judeţean. În opinia directoarei DGASPC, planul este realist şi se bazează pe date statistice, fiind o sinteză în linii generale ce porneşte de la resursele ce există la momentul de faţă, resursele ce se doresc a fi atrase în viitor şi strategia la nivel judeţean în materie de asistenţă socială. DGASPC propune un plan de acţiune bazat pe trei componente, respectiv protecţia copilului, protecţia persoanelor cu dizabilităţi şi infrastructura socială, adică investiţia în asistenţă socială.

472 de copii în centre de plasament şi case de tip familial

În ceea ce priveşte partea legată de protecţia copilului, aflăm că în judeţul Satu Mare se află în sistem de protecţie a copilului 472 de copii cuprinşi în sistem rezidenţial, adică în case de tip familial, centre de plasament. Cei 245 de asistenţi maternali profesionişti au grijă de alţi 475 de copii, 80 de asistenţi maternali având în grijă 99 de copii cu dizabilităţi. În plasament familial se află alţi 479 de copii. Una dintre problemele semnalate de reprezentanta Protecţiei Copilului a fost cea legată de copiii abandonaţi în spitalele din judeţ< “Anul trecut au fost abandonaţi în unităţile sanitare din judeţul nostru 36 de copii. Singura măsură pe care o putem lua în cazul acestor copii, pentru că au sub 2 ani şi nu putem să îi includem într-o casă de tip familial, e să îi dăm în asistenţă maternală. Avem nevoie de o analiză serioasă a cauzelor abandonului copilului şi trebuie să trecem de la măsuri reparatorii la prevenţie”.

Creşte numărul copiilor abuzaţi

O altă problemă foarte serioasă este cea a copiilor abuzaţi fizic, emoţional. În 2016 au fost semnalate în judeţul Satu Mare 482 de cazuri de abuz asupra copilului, în 102 situaţii fiind luate măsuri de protecţie fie în sistem rezidenţial, fie alternativ, adică la asistent maternal, rudenii etc. “Creşte numărul copiilor abuzaţi”, informează Mariana Dragoş, directoarea DGASPC Satu Mare. “Trag un semnal de alarmă în ceea ce priveşte repercursiunile ce le pot avea plecările părinţilor la muncă în străinătate asupra copilului. Formele de abuz asupra copilului sunt variate. Traumele la nivel emoţional se vor observa pe termen mediu şi lung. Propun să ne concentrăm eforturile în şcoli şi în comunitat, să dezvoltăm servicii de zi pentru a interveni precoce în aceste cazuri”.
Alte obiective pe 2017 cuprinse în planul de acţiuni al DGASPC sunt reorganizarea unor servicii sociale din subordinea instituţiei, un exemplu fiind centrul de plasament Roua din Hurezu ce se doreşte a fi restructurat, dezvoltarea de parteneriate în beneficiul persoanelor vârstnice.

Cantina de ajutor social din Carei şi-a prezentat serviciile

La punctul cu numărul trei de pe ordinea de zi a şedinţei, Monica Radu din partea Primăriei Carei a prezentat serviciile oferite de Cantina de ajutor social în localitate. Cantina a fost înfiinţată în anul 1992, a trecut în 2011/2012 printr-o mare modernizare şi reabilitare şi are o capacitate de 250 de locuri. Zilnic primesc mâncare caldă de la cantina de ajutor social din Carei 30 de vârstnici, 30 de persoane cu dizabilităţi, 120 de persoane fără venituri sau cu venituri reduse şi 70 de copii cuprinşi în Programul “After School”. În plus, peste 100 de porţii de mâncare se dau copiilor prin contracte de parteneriat semnae la nivel de comună.
La punctul Diverse niciun participant nu a vrut să ia cuvântul.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with