Image 1
Image 2

Anul trecut 51 de minore din județul Satu Mare au devenit mame 33 de copii au fost abuzați sexual

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

6% dintre copii sunt victimele unor forme severe de abuz, arată un studiu prezentat în decembrie 2021 de Organizația “Salvați Copiii”. Astăzi suntem în măsură să vă spunem că în 2021, la nivelul județului Satu Mare, statisticile arată că 558 de copii au fost victimele unor abuzuri.

În 131 de cazuri s-a propus instituirea măsurii de plasament în regim de urgență. Din păcate, numărul copiilor abuzați fizic, emoțional sau sexual este mult mai mare, însă acestea sunt trecute sub tăcere. Specialiștii susțin că sunt abuzuri pe care le văd membrii familiei, comunității, vecini, care prin tăcerea lor consimt că acei copii să fie în continuare brutalizați.
În 2021, specialiștii din cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecție a copilului Satu Mare au instrumentat 558 de cazuri de violență în familie, trafic, exploatare prin muncă. În 33 de cazuri a fost vorba de abuz sexual.

558 de copii, abuzați fizic, psihic sau sexual

Potrivit reprezentanților DGASPC Satu Mare, anul trecut au fost instrumentate un număr de 558 de cazuri semnalate la serviciul de intervenție pentru situații de abuz, violență în familie, trafic și alte situații de urgență.

Este vorba de 27 de cazuri de abuz fizic, 20 violență domestică, 32 de abuz emoțional/psihic, 252 de copii au fost neglijați, 5 au abandonat școala, iar 3 și-au abandonat familia, 17 au fost exploatați prin muncă.

De asemenea, anul trecut au fost înregistrate și 7 cazuri de delicvență juvenilă. În perioada analizată, în județul nostru au fost înregistrate 33 de cazuri de copii abuzați sexual, iar 51 de copile au devenit mame. Trei bebeluși au fost abandonați în materinitate.

Firea: Numai anul trecut, au devenit mame peste 19 mii de tinere

Ministrul Familiei, Tineretului, Egalității de :anse, Gabriela Firea a arătat că “România este în continuare una dintre țările din Uniunea Europeană cu o rată mare de nașteri în rândul adolescentelor”. Ea consideră că statul a eșuat în misiunea sa de a apăra această categorie socială fragilă.

“Numai anul trecut, au devenit mame peste 19 mii de tinere. În multe cazuri, din păcate, statul a eșuat în misiunea sa de a apăra această categorie socială fragilă din care fac parte copiii și adolescenții. Avem fete de 12-13 ani care au devenit mame, copii care au făcut la rândul lor copii. Nașterea unui copil la o vârstă atât de fragedă schimbă definitiv viața mamei care nu a trecut nici ea de vârsta adolescenței” a transmis ministrul Gabriela Firea.
Ministrul și-a propus să organizeze o întâlnire pentru a găsii soluții de prevenire a acestor cazuri.

“Scopul acestei întâlniri este de a găsi împreună soluții punctuale pentru prevenirea cazurilor de sarcină în cazul adolescentelor cum ar fi programe de informare a tinerelor aflate în centrele din sistemul de protecție al copilului, de consiliere pentru adolescentele care provin din familii dezorganizate sau cu posibilități materiale reduse și programe de îndrumare a tinerelor care provin din comunități etnice”, a mai transmis Gabriela Firea.

8 copii au încercat să se sinucidă

Opt copii au ajuns în atenția DGASPC după ce au încercat să se sinucidă, șapte au consumat diferite substanțe.

Anul trecut au fost instumentate și 7 cazuri de minori repatriați, iar 12 “cupluri” mamă-copil au fost ‘găzduite la Cetrul Maternal Lorena.

Au fost și 3 cazuri de pornografie infantilă. Datele studiului realizat de Organizația “Salvați copii” arată că 3 din 10 copii au fost expuși pe internet sau la televizor la imagini cu caracter sexual.

“În viaţa reală, aproximativ 7% dintre copii spun că au văzut în viaţa lor reală, nu la televizor sau pe internet, adulţi în ipostaze sexuale şi mai mult decât atât 5 procente spun că au fost postate sau trimise pe internet clipuri video sau imagini care îi înfăţişează nud sau în ipostază sexuală”, a mai transmis sociologul Ciprian Grădinaru, realizatorul studiului.
Angajații DGASPC Satu Mare au fost chemați să intervină în 4 cazuri sociale (copii aflați în situații de risc independent de voință părinților).

În 55 de cazuri, psihologii au asitat minorii în procesul de audiere în fața organelor de poliție/ parchet.

Anul trecut, la Telefonul copilului au fost semnalate doar 48 de abuzuri.

“Telefonul copilului este un serviciu pentru protecția copilului, de tip permanent, a cărui misiune este să primească semnalările cu privire la situațiile de abuz, neglijare și exploatare a copilului, să asigure consiliere telefonică în aceste situații și să intervină prompt în cazurile urgente. Acest telefon este disponibil permanent, 24 ore/zi, 7zile/săptămână, inclusiv în perioada sărbătorilor legale, iar taxarea este gratuită”, transmite conducerea DGASPC Satu Mare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with