Anul trecut 51 de minore din judeţul Satu Mare au devenit mame 33 de copii au fost abuzaţi sexual

Scris de I. Z., 13 ianuarie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

6% dintre copii sunt victimele unor forme severe de abuz, arată un studiu prezentat în decembrie 2021 de Organizaţia “Salvaţi Copiii”. Astăzi suntem în măsură să vă spunem că în 2021, la nivelul judeţului Satu Mare, statisticile arată că 558 de copii au fost victimele unor abuzuri.

În 131 de cazuri s-a propus instituirea măsurii de plasament în regim de urgenţă. Din păcate, numărul copiilor abuzaţi fizic, emoţional sau sexual este mult mai mare, însă acestea sunt trecute sub tăcere. Specialiştii susţin că sunt abuzuri pe care le văd membrii familiei, comunităţii, vecini, care prin tăcerea lor consimt că acei copii să fie în continuare brutalizaţi.
În 2021, specialiştii din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţie a copilului Satu Mare au instrumentat 558 de cazuri de violenţă în familie, trafic, exploatare prin muncă. În 33 de cazuri a fost vorba de abuz sexual.

558 de copii, abuzaţi fizic, psihic sau sexual

Potrivit reprezentanţilor DGASPC Satu Mare, anul trecut au fost instrumentate un număr de 558 de cazuri semnalate la serviciul de intervenţie pentru situaţii de abuz, violenţă în familie, trafic şi alte situaţii de urgenţă.

Este vorba de 27 de cazuri de abuz fizic, 20 violenţă domestică, 32 de abuz emoţional/psihic, 252 de copii au fost neglijaţi, 5 au abandonat şcoala, iar 3 şi-au abandonat familia, 17 au fost exploataţi prin muncă.

De asemenea, anul trecut au fost înregistrate şi 7 cazuri de delicvenţă juvenilă. În perioada analizată, în judeţul nostru au fost înregistrate 33 de cazuri de copii abuzaţi sexual, iar 51 de copile au devenit mame. Trei bebeluşi au fost abandonaţi în materinitate.

Firea: Numai anul trecut, au devenit mame peste 19 mii de tinere

Ministrul Familiei, Tineretului, Egalităţii de :anse, Gabriela Firea a arătat că „România este în continuare una dintre ţările din Uniunea Europeană cu o rată mare de naşteri în rândul adolescentelor”. Ea consideră că statul a eşuat în misiunea sa de a apăra această categorie socială fragilă.

“Numai anul trecut, au devenit mame peste 19 mii de tinere. În multe cazuri, din păcate, statul a eşuat în misiunea sa de a apăra această categorie socială fragilă din care fac parte copiii şi adolescenţii. Avem fete de 12-13 ani care au devenit mame, copii care au făcut la rândul lor copii. Naşterea unui copil la o vârstă atât de fragedă schimbă definitiv viaţa mamei care nu a trecut nici ea de vârsta adolescenţei” a transmis ministrul Gabriela Firea.
Ministrul şi-a propus să organizeze o întâlnire pentru a găsii soluţii de prevenire a acestor cazuri.

„Scopul acestei întâlniri este de a găsi împreună soluţii punctuale pentru prevenirea cazurilor de sarcină în cazul adolescentelor cum ar fi programe de informare a tinerelor aflate în centrele din sistemul de protecţie al copilului, de consiliere pentru adolescentele care provin din familii dezorganizate sau cu posibilităţi materiale reduse şi programe de îndrumare a tinerelor care provin din comunităţi etnice”, a mai transmis Gabriela Firea.

8 copii au încercat să se sinucidă

Opt copii au ajuns în atenţia DGASPC după ce au încercat să se sinucidă, şapte au consumat diferite substanţe.

Anul trecut au fost instumentate şi 7 cazuri de minori repatriaţi, iar 12 „cupluri” mamă-copil au fost ‘găzduite la Cetrul Maternal Lorena.

Au fost şi 3 cazuri de pornografie infantilă. Datele studiului realizat de Organizaţia „Salvaţi copii” arată că 3 din 10 copii au fost expuşi pe internet sau la televizor la imagini cu caracter sexual.

„În viaţa reală, aproximativ 7% dintre copii spun că au văzut în viaţa lor reală, nu la televizor sau pe internet, adulţi în ipostaze sexuale şi mai mult decât atât 5 procente spun că au fost postate sau trimise pe internet clipuri video sau imagini care îi înfăţişează nud sau în ipostază sexuală”, a mai transmis sociologul Ciprian Grădinaru, realizatorul studiului.
Angajaţii DGASPC Satu Mare au fost chemaţi să intervină în 4 cazuri sociale (copii aflaţi în situaţii de risc independent de voinţă părinţilor).

În 55 de cazuri, psihologii au asitat minorii în procesul de audiere în faţa organelor de poliţie/ parchet.

Anul trecut, la Telefonul copilului au fost semnalate doar 48 de abuzuri.

„Telefonul copilului este un serviciu pentru protecţia copilului, de tip permanent, a cărui misiune este să primească semnalările cu privire la situaţiile de abuz, neglijare şi exploatare a copilului, să asigure consiliere telefonică în aceste situaţii şi să intervină prompt în cazurile urgente. Acest telefon este disponibil permanent, 24 ore/zi, 7zile/săptămână, inclusiv în perioada sărbătorilor legale, iar taxarea este gratuită”, transmite conducerea DGASPC Satu Mare.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517