Image 1
Image 2

Anul 2017 vine cu noutăţi menite să contribuie la debirocratizarea procesului de acordare a alocaţiei pentru susţinerea familiei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
În momentul de faţă, în municipiu beneficiază de această prestaţie 131 de familii
În momentul de faţă, în municipiu beneficiază de această prestaţie 131 de familii

În momentul de faţă, în municipiu beneficiază de această prestaţie 131 de familii

    Anul 2017 vine cu o mulţime de noutăţi în materie de alocaţii pentru susţinerea familiei. La fel ca şi în cazul ajutorului social, se urmăreşte prin toate aceste noutăţi debirocratizarea procesului de acordare, în sensul de a nu plimba oamenii pe la diverse instituţii pentru a aduce tot felul de documente, aflăm de la Adrian Balaj – şef Birou Prestaţii Sociale în cadrul Serviciului Public de Asistenţă Socială Satu Mare (SPAS).
Potrivit interlocutorului nostru, dacă până acum beneficiarul trebuia să se prezinte la sediul SPAS din trei în trei luni pentru a da o declaraţie pe propria răspundere privind veniturile şi componenţa familiei, declaraţie la care ataşa o serie de acte justificative ale veniturilor obţinute, acum verificarea se face informatizat.

Scutiţi de drumuri pe la instituţii

Practic, beneficiarul nu mai trebuie să vină o dată la trei luni la SPAS pentru că instituţia transmite o situaţie administraţiei financiare publice care comunică apoi SPAS-ului acele adeverinţe ce confirmă dacă o persoană realizează sau nu venituri impozabile. De reţinut este faptul că singurul moment în care beneficiarul e obligat să se prezinte la SPAS e în vederea comunicării modificărilor survenite la venit sau componenţa familiei în termen de 15 zile de la apariţia lor. “Aici nu mai există nicio abatere de la ideea de a se prezenta şi a aduce documentele care atestă modificările pe au survenit, beneficiarul putând ajunge în caz contrar în neplăcuta situaţie de a returna bnii încasaţi necuvenit sau chiar de a plăti anumite sancţiuni”, ne spune Adrian Balaj.

Copilul din familia beneficiară care face absenţe la şcoală nu se mai ia în calcul ca şi copil eligibil la acordarea prestaţiei

O altă modificare importantă menită să protejeze familia este aceea că în cazul în care în familia beneficiară există copii care din alte motive decât cele medicale repetă anul şcolar sau copii care realizează peste 20 de absenţe pe semestru, aceia nu se mai iau în calcul ca şi copil eligibil la acordarea prestaţiei, ne informează interlocutorul, iar familia primeşte în continuare alocaţia pentru susţinere. “Până acum, dacă se întâmpla ca un copil să înregistreze 20 de absenţe la şcoală într-un semestru, era suspendată alocaţia pentru susţinerea familiei”, spune Adrian Balaj. La nivel de municipiu reşedinţă de judeţ, se înregistrau la comunicările semestriale peste 10 astfel de cazuri, iar la un număr total de 131 de dosare în plată câte sunt în prezent în administrarea Serviciului Public de Asistenţă Socială Satu Mare, era un procent semnificativ de număr de dosare suspendate din plată.

În 2010, în municipiu era 999 de familii beneficiare

În rândurile de mai jos vă prezentăm condiţiile de acordare a alocaţiei pentru susţinerea familiei, plafoanele şu cuantumurile acestui tip de ajutor. Pe an ce trece, tot mai puţine familii solicită alocaţia pentru susţinerea familiei. Statisticile confirmă acest fapt< în 2010, în municipiul Satu Mare erau 999 dosare în plată, în 2011 scade la 230, în 2012 în municipiu mai sunt 143 de beneficiari ai acestei forme de sprijin, în 2013 – 130, în 2014 – 124, iar la final de 2015 – 156. La ora actuală sunt 131 de dosare în plată. Printre principalele motive care au condus la această scădere a numărului de beneficiari se află şi lista bunurilor care duc la excluderea acordării alocaţiei. La fel ca în cazul venitului minim garantat, şi la alocaţia pentru susţinerea familiei există o listă a bunurilor care duc la excluderea acordării alocaţiei. Nu pot solicita această formă de sprijin cei care deţin clădiri sau alte spaţii în afara locuinţei de domiciliu şi a anexelor gospodăreşti, cei care au mai mult de 1.000 mp teren în oraş şi peste 2.000 mp la sate, maşini sau motociclete cu o vechime mai mică de 10 ani, mai mult de o maşină sau o motocicletă cu o vechime mai mare de 10 ani, camioane, autocare, microbuse, cei ce au tractor, combină, scutere de apă, presă de ulei, moară de cereale, utilaje de prelucrare a lemnului ori depozite bancare cu valoare de peste 3.000 lei.

Valoarea alocaţiei se stabileşte în funcţie de numărul de copii şi venitul familiei

La un nivel lunar al venitului net pe membru de familie între 0 şi 200 de lei, familia complementară cu un copil primeşte 82 lei, iar cea monoparentală 107 lei, famila cu doi copii primeşte 164 lei lunar (cea complementară), respectiv 214 lei cea monoparentală. Familia cu trei copii formată din soţ şi soţie sau concubini va primi 246 lei lunar, iar cea monoparentală 321 lei. În cazul familiei cu patru sau mai mulţi copii şi venit net lunar pe membru de familie până în 200 lei se acordă 328 lei lunar la familia complementară şi 428 lei lunar la cea monoparentală. La un nivel lunar al venitului net pe membru de familie între 201 şi 530 lei, familia complementară cu un copil primeşte 75 de lei, cea monoparentală 102 lei, familia complementară cu doi copii beneficiază de 150 lei lunar, cea monoparentală de 204 lei lunar, în cazul familiei cu trei copii se acordă 225 lei lunar (familie complementară), respectiv 306 lei lunar (monoparentală), iar familia cu patru sau mai mulţi copii va primi 300 lei lunar (familie complementară), respectiv 408 lei lunar (monoparentală).

4 comentarii

  1. acesti copii nu vor merge le teatru, nici la sectia maghiarä si nici lasectia romänä.
    aceste rinduri in legäturä cu teatrul de Nord Satu Mare.

    Numärul copiilor din familii instärite este de la 1 la 2 iar numärul copiilor
    in familile care cer ajutor social este de 4 la 6.
    In concluzie prostimea creste iar dumneavoasträ vä mirati de ce nu este
    lume la teatru. Aceastä “Problemä”este complicatä si necesitä multä muncä si un nou sistem de scolarizare.

  2. Sa mearga sa lucre nu sa stea toata ziua sa faca copii noi de ce putem merge la lucru si nu cu mult peste avem venitul pe membru de familie si ne trezim dimineata si ajungem noaptea acasa ne lasam copii singuri ei de ce nu pot face asta???? Va spun eu ptr ca ei nu sunt fraieri sa lucre lasa ca sunt prosti care isi platesc taxele

Lasă un răspuns

Connect with