Image 1
Image 2

Antreprenorii sătmăreni se plâng de dificultatea accesării fondurilor UE

Din spusele participanților cele trei direcții majore care trebuiesc exploatate în viitorul apropiat sunt energia, apa și industria alimentară.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Din spusele participanților cele trei direcții majore care trebuiesc exploatate în viitorul apropiat sunt energia, apa și industria alimentară.
Din spusele participanților cele trei direcții majore care trebuiesc exploatate în viitorul apropiat sunt energia, apa și industria alimentară.

În cadrul evenimentului ce a avut loc în data de 20 martie în sala „Wendelin Fuhrmann“, de la Casa Șvabilor s-a încercat crearea unor relații trainice și de impact pentru evoluția economică a acestei zone pline de resurse în care trăim.

Evenimentul denumit de către organizatori „Economia sătmăreană-perspective pozitive“ a strâns în aceeași sală circa 200 de oameni de afaceri și mai mulți reprezentanți ai instituțiilor ce administrează orașul și județul Satu Mare și alți invitați de marcă. Printre cei prezenți îl amintim pe europarlamentarul Ioan Mircea Pașcu, parlamentarii UDMR, Erdei D. Istvan și Kereskenyi Gabor, ministrul IMM-urilor și Turismului Maria Grapini și secretarul de stat Anca Ionescu, prefectul Eugeniu Avram, președintele și vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, Mircea Govor, și viceprimarul Radu Roca.

Ideea de la care au pornit cei doi inițiatori ai întâlnirii, Cornel Mureșan și Tiberiu Markos este aceea că, în ultimii 20-25 de ani, județul nostru s-a dezvoltat și se dezvoltă foarte lent, în timp ce altele din jur, au crescut economic foarte mult și au un mediu de afaceri mai puternic.

IMM-urile trebuie să-și înființeze o bancă proprie

După ce în prima parte a evenimentului fiecare reprezentant al instituțiilor sătmărene și-a spus punctul de vedere cu privire la importanța unei bune colaborări cu mediu de afaceri, în a doua parte au luat cuvântul antreprenorii.

Ideea generală a tuturor celor prezenți în sală a fost găsirea unor soluții la problemele urgente și întocmirea unei strategii bine gândite și documentate pentru ca județul Satu Mare să pășească doar ascendent din punct de vedere economic în perioada 2014-2020. Din spusele participanților cele trei direcții majore care trebuiesc exploatate în viitorul apropiat sunt energia, apa și industria alimentară.

O primă problemă expusă de către patroni, a fost cu privire la accesarea de fonduri europene și/sau guvernamentale. Cu o soluție a venit chiar unul dintre antreprenori. Acesta a sugerat direcționarea unei mai mari sume de bani de la Banca Națională către băncile de stat, astfel oamenii de afaceri ar putea să se împumute fără a fi nevoiți să plătească dobânzi exorbitante. “Din păcate acest lucru nu este posibil deoarece totul se face cu limită astfel încât pe piață să nu se creeze dumping. Eu de foarte multe ori am spus și am să o mai spun, IMM-urile ar trebui să înfințeze o bancă ce să se ocupe strict de aceste probleme financiare pe care oamenii de afaceri le întâmpină“, a răspuns Maria Grapini.

Piedicile de care se lovesc în exportul de produse și evaziunile fiscale care se fac pe acest segment a fost o altă problemă transmisă autorităților. Gheorghe Bodea, patronul unei firme mari din județul nostru este nemulțumit pentru că în concepția lui firmele concurente de peste hotarele țării noastre fac evaziune fiscală și lui îi sunt puse piedici în export din cazua TVA-ului mult prea mare.

Petre Mureșan patronul unei alte firme din Satu Mare a ridicat problema impozitului pe muncă foarte ridicat, a spus că nu există predictibilitate fiscală în România, iar impozitul pe profit e la rândul lui foarte mare, reprezentând în momentul de față 10% din cifra de afaceri a unei firme.

Inexistența unor școli profesionale de meserii care să le furnizeze firmelor necesarul de angajați și plecarea în masă a tinerilor în străinătate este încă o problemă majoră de care se lovesc antreprenorii sătmăreni. În ceea ce privește această nevoie de personal calificat Primăria municipiului Satu Mare a demarat deja un proiect împreună cu un alt județ din Ungaria, iar în viitor va fi construit și un centru al meșteșugarilor pe amplasamentul vechiului cinematograf popular unde aceștia să își poată desfășura activitatea și unde se vor face cursuri de calificare.

Paula Fogoș, moderator a acestui eveniment le-a spus celor prezenți că aceasta este o problemă cu care se confruntă toată Europa nu doar țara noastră.

Un antreprenor din sală, venit tocmai din județul Timiș dar care și-a mutat afacerea în județul nostru, le-a sugerat oamenilor de afaceri să meargă prin școli și să îi recruteze pe cei dornici, oferindu-le mai multe facilități financiare în schimbul unui contract semnat cu firma lor pe o perioadă mai lungă de timp.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Afaceriștii sătmăreni din industria textilelor cer TVA de 9% pentru a putea supraviețui

INDUSTRIA DIN SATU MARE

Afaceriștii sătmăreni din industria textilă cer TVA de 9% pentru a supraviețui

Mediul de afaceri din domeniul industriei textile și de confecții din județul Satu Mare își dorește să găsească soluții pentru situația mai puțin favorabilă în care se află. Reprezentanții firmelor din domeniu se confruntă cu lipsa personalului calificat, respectiv a comenzilor prin care să-și crească cifra de afaceri, ori măcar să se mențină la un nivel acceptabil din acest punct de vedere.