Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    A venit rândul Partidului Conservator să facă probleme în USL. Dan Voiculescu îi trage de urechi pe liberali. PNL dă dovadă, cel puțin de imoralitate, când critică PSD. Controversatul Dan Voiculescu știe mai bine decât oricine că nu crapă acolo unde dai. A acuza PNL că zâmbește înspre Băsescu nu este o simplă declarație.  Crin Antonescu a ripostat urgent, el considerându-se cel mai radical adversar al președintelui.

De fapt ce constatăm? Că nu există ședință a vreunui partid din coaliția de guvernare în care să nu se simtă nevoia de a înțepa pe unii dintre aliați. PC nu este doar parte a USL. El se află într-o alianță cu PNL. Cele două partide formează polul de dreapta din USL. Se presupunea până acum că dacă s-ar fi ajuns la spargerea Uniunii Social-Liberale, PC și PNL ar fi rămas împreună. Voiculescu, după ce a trădat PSD în 2005, intrând la guvernare alături de Alianța Da, cu toate că intrase în Parlament alături de partidul lui Năstase, a mai reușit o alianță cu PSD. S-a mai despărțit o dată de social democrați pentru a se alia cu PNL. Acum îi ceartă pe liberali de dragul social democraților.

I s-au permis aceste jonglerii doar pentru că este proprietarul unui trust de presă. PC nu înseamnă nimic altceva decât  unul dintre partidele mici din România care nu reușesc să atingă singure pragul electoral. Antenele îi asigură o anumită poziție privilegiată între partidele mari.    Dar stațiile TV sunt ele însele neconservatoare. Partidul Conservator nu are electorat, dar are instrumentele care dau posibilitatea altor partide să ajungă  la propriile bazine electorale. PC, substituindu-se Antenelor, este un simplu canal de comunicare. Dan Voiculescu nu a vorbit în numele partidului, ci în cel al Antenelor. El anunță, de fapt,  o nouă direcție editorială a trustului său de presă.

Despre activitatea propriu-zisă a PC și-au spus punctul de vedere oamenii din conducerea executivă. Președintele  partidului a rămas șocat auzind că PC s-ar putea să aibă propriul candidat prezidențial. Anunțul a fost făcut, evident, tot de Dan Voiculescu. Acest lucru contravine pactului USL. Dar ce mai contează din moment ce și ceilalți  parteneri dau pe dinafară? Asistăm la o radicalizare a fiecărui partid din Uniune. La fel ca PSD și PNL și PC a anunțat că merge la europarlamentare pe liste separate. În realitate, ca și în alte situații, își caută victima care să-l poarte spre băncile Parlamentului European. Îi va părăsi pe liberali? Tot ce este posibil.

De ce nu reușește PC să treacă de pragul electoral? Tot din cauza Antenelor. Conservatorii cred că trustul de presă central poate suplini deficitul de comunicare din teritoriu. PC nu și-a consolidat structurile teritoriale, așa cum face orice partid normal. Paradoxal este că singurul partid-media din România suferă cel mai acut de lipsa de comunicare. Liderii din teritoriu, impropriu spus, pentru că nu există așa ceva, se uită la Centru în extaz, cu aceeași adorație ca și sălbaticii monoteiști.

Dan Voiculescu însuși este pentru ei un totem, pe cât de disprețuit de alții, pe atât de adulat de un grup minuscul, aflat în cvasi-anonimat. Luați 1.000 de cetățeni de pe stradă și-i rugați să spună numele a doi lideri conservatori și veți afla puterea de comunicare a PC. Centrul nu poate suplini Periferia, oricât de puternic ar părea. Ceea ce pare un avantaj, se transformă în cel mai mare dezavantaj. Așa cum PC parazitează pe câte un partid mare, organizațiile teritoriale parazitează pe nucleul central al partidului. Conservator în PC este doar disponibilitatea de a zbura din floare-n floare, din stânga-n dreapta. Și mai are ceva PC: capacitatea de a isca scandaluri. Vom vedea dacă nu cumva și-a pierdut-o și pe aceasta.