19.02.2020 00.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Octavian Petric, Vlad Baculescu. Titlul emisiunii: Audierile miniştrilor cabinetului orban II au continuat.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko, invitaţi: Markos Tibor. Titlul emisiunii: Economia duduie? (reluare) 04.00 Cultură cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Koter Laszlo. Titlul emisiunii: De la sculptura în lemn. La sculptura în piatră şi os. 04.50 Ne Cheamă Natura cu Ioana Zaharia, invitat: dr. Liana Strîmb. 05.45 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiunii: Artă şi bijuterii. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Octavian Petric, Vlad Baculescu. Titlul emisiunii: Audierile miniştrilor cabinetului orban II au continuat.(reluare) 10.00 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Florin Mureşan. 10.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Virgil Dragoş. Titlul emisiunii: Subvenţiile anului 2019 şi pregătirile pentru cele ale anului 2020. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko, invitaţi: Markos Tibor. Titlul emisiunii: Economia duduie? (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Octavian Petric, Vlad Baculescu. Titlul emisiunii: Audierile miniştrilor cabinetului orban II au continuat.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă invitat: Tiberiu Vălean. Titlul emisiunii: Familia în faţa provocărilor vieţii. 17.00 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Adrian Balaj. 18.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică, cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş (reluare)

Anomalie politică

Scris de Dumitru Păcuraru, 08 februarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

S-au schimbat personajele principale. Ludovic Orban, prim-ministru interimar, ca şi orice alt lider PNL trec în plan secundar, în vreme ce pe scenă intră figuri noi. Este adevărat că nu sunt atât de noi.

Victor Ponta a refuzat să intre într-un con de umbră după excluderea lui din partidul lui Liviu Dragnea şi începe să tulbure apele în PSD. Înfiinţarea Pro România avea să aibă consecinţe grave pentru PSD.

Partidul se subţiază astfel că, după condamnarea lui Dragnea, PSD ajunge să fie condus de un politician mai mult decât mediocru care va fi desemnat şi candidat la prezidenţiale.

După căderea guvernului Dăncilă, conducerea PSD este preluată de Marcel Ciolacu, un personaj destul de şters, dar care în aceste zile încearcă să se afirme ca un lider politic abil. Practic, în acest moment critic PSD nu are personalităţi  de primă mână. Prin urmare, Victor Ponta a considerat că moţiunea de cenzură este ocazia perfectă pentru afirmarea Pro România ca principal jucător politic între cele două tabere. Era previzibil că Pro România nu va pierde momentul de glorie şi a ţinut secret că va vota moţiunea.

Guvernul Orban a căzut pentru că aşa a dorit Victor Ponta. Ce va urma? Preşedintele Iohannis va desemna un premier tot din PNL.

Cum UDMR nu intră într-o alianţă cu PSD, cum se va încropi o majoritate PSD-Pro România care să se prezinte în faţa preşedintelui şi să pretindă nominalizarea unui prim ministru? 

De data aceasta acul balanţei poate fi înclinat de Călin Popescu Tăriceanu. Dacă ALDE se reîntoarce spre stânga, situaţia devine critică, dar nu catastrofală.

S-ar părea că PNL are o soluţie salvatoare. Din start Ludovic Orban declară că PNL şi aliaţii nu vor vota de două ori la rând un guvern PNL astfel declanşând alegeri anticipate. Desemnat cu formarea unui nou guvern, Orban nu va fi votat de parlamentarii PNL-USR, dar este posibil să fie votat de PSD-Pro România.

Lucrurile par simple în teorie, dar sunt total aiurea în practică. În nicio situaţie nu este permisă inversarea polurilor.  Pentru a împiedica alegerile parlamentare anticipate parlamentarii PSD şi Pro România vor vota un guvern PNL?

Poate fi posibil aşa ceva? Dacă PSD crede în sondaje, care arată un scor de circa 20-25%, se poate ajunge şi la această anomalie politică.

Un guvern de dreapta votat de parlamentarii partidelor de stânga ar fi o premieră mondială.

Până ca PSD şi Pro România să ajungă la guvernare mai este ceva timp. Guvernul Orban rămâne la guvernare cu mai puţine atribuţii. Instituţiile funcţionează, fără teama de restructurare.

Odată intrate în logica alegerilor anticipate, partidele încep să se comporte nefiresc. 

S-au avansat încă din ziua trecerii câteva nume de  posibili premieri, Remus Pricopie de la PSD şi Corina Creţu de la Pro România etc.

Ceea ce rămâne cert este că primarii vor fi aleşi într-un singur tur. PSD şi UDMR şi-au atins ţinta. În rest, nu este decât politică în stare pură, cu obiective destul de neclare.

Abonează-te acum Online!