Anomalie politică | Informaţia Zilei

Anomalie politică

Scris de Dumitru Păcuraru, 08 februarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

S-au schimbat personajele principale. Ludovic Orban, prim-ministru interimar, ca şi orice alt lider PNL trec în plan secundar, în vreme ce pe scenă intră figuri noi. Este adevărat că nu sunt atât de noi.

Victor Ponta a refuzat să intre într-un con de umbră după excluderea lui din partidul lui Liviu Dragnea şi începe să tulbure apele în PSD. Înfiinţarea Pro România avea să aibă consecinţe grave pentru PSD.

Partidul se subţiază astfel că, după condamnarea lui Dragnea, PSD ajunge să fie condus de un politician mai mult decât mediocru care va fi desemnat şi candidat la prezidenţiale.

După căderea guvernului Dăncilă, conducerea PSD este preluată de Marcel Ciolacu, un personaj destul de şters, dar care în aceste zile încearcă să se afirme ca un lider politic abil. Practic, în acest moment critic PSD nu are personalităţi  de primă mână. Prin urmare, Victor Ponta a considerat că moţiunea de cenzură este ocazia perfectă pentru afirmarea Pro România ca principal jucător politic între cele două tabere. Era previzibil că Pro România nu va pierde momentul de glorie şi a ţinut secret că va vota moţiunea.

Guvernul Orban a căzut pentru că aşa a dorit Victor Ponta. Ce va urma? Preşedintele Iohannis va desemna un premier tot din PNL.

Cum UDMR nu intră într-o alianţă cu PSD, cum se va încropi o majoritate PSD-Pro România care să se prezinte în faţa preşedintelui şi să pretindă nominalizarea unui prim ministru? 

De data aceasta acul balanţei poate fi înclinat de Călin Popescu Tăriceanu. Dacă ALDE se reîntoarce spre stânga, situaţia devine critică, dar nu catastrofală.

S-ar părea că PNL are o soluţie salvatoare. Din start Ludovic Orban declară că PNL şi aliaţii nu vor vota de două ori la rând un guvern PNL astfel declanşând alegeri anticipate. Desemnat cu formarea unui nou guvern, Orban nu va fi votat de parlamentarii PNL-USR, dar este posibil să fie votat de PSD-Pro România.

Lucrurile par simple în teorie, dar sunt total aiurea în practică. În nicio situaţie nu este permisă inversarea polurilor.  Pentru a împiedica alegerile parlamentare anticipate parlamentarii PSD şi Pro România vor vota un guvern PNL?

Poate fi posibil aşa ceva? Dacă PSD crede în sondaje, care arată un scor de circa 20-25%, se poate ajunge şi la această anomalie politică.

Un guvern de dreapta votat de parlamentarii partidelor de stânga ar fi o premieră mondială.

Până ca PSD şi Pro România să ajungă la guvernare mai este ceva timp. Guvernul Orban rămâne la guvernare cu mai puţine atribuţii. Instituţiile funcţionează, fără teama de restructurare.

Odată intrate în logica alegerilor anticipate, partidele încep să se comporte nefiresc. 

S-au avansat încă din ziua trecerii câteva nume de  posibili premieri, Remus Pricopie de la PSD şi Corina Creţu de la Pro România etc.

Ceea ce rămâne cert este că primarii vor fi aleşi într-un singur tur. PSD şi UDMR şi-au atins ţinta. În rest, nu este decât politică în stare pură, cu obiective destul de neclare.

Abonează-te acum Online!
  • Goldis Admitere

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517