Image 1
Image 2

Angajaţii din Satu Mare, mai prost plătiţi decât cei din Sălaj şi Bihor

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Captură de pe Video: Alin Lauran
Captură de pe Video: Alin Lauran

În luna noiembrie a anului trecut câștigul salarial mediu brut a fost de 5.944 lei, cu 3% mai mare decât în octombrie, în timp ce salariul mediu net a fost de 3.645 lei, în creștere față de octombrie cu 101 lei (2,8%). În continuare cele mai mici salarii au fost în hoteluri și restaurante – 1.875 lei, iar cele mai mari în tehnologia informațiilor. În luna noiembrie, salariul mediu net a fost mai mare cu 6.9% față de noiembrie 2020.

Județele cu cel mai mari creșteri salariale înregistrate în perioada octombrie 2019 și octombrie 2021, sunt Timiș, Cluj, Olt, Călăraș, Mureș, iar cele cu cele mai mici creșteri sunt Sălaj, Arad, Covasna, Dâmbovița, Mehedinți. Chiar și așa în luna octombrie a anului trecut câștigul mediu salarial din Mehedinți și Arad au fost de peste 3.000 lei, iar angajații din județul Sălaj sunt mai bine plătiți decât cei din județul din Satu Mare.

În luna noiembrie, salariul mediu net a fost mai mare cu 6.9% față de noiembrie 2020, informează INS.

”În luna noiembrie 2021, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.944 lei, cu 171 lei (+3%) mai mare decât în luna octombrie 2021. Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.645 lei, în creştere faţă de luna precedentă, cu 101 lei (+2,8%). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (9.055 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.875 lei)”, arată datele publicate joi de INS.

În noiembrie anul trecut în majoritatea activităților din sectorul economic nivelul slariului mediu a crescut față de luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale, ajutoare bănești, sume din profitul net etc.

Potrivit sursei citate, cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu s-au înregistrat după cum urmează: cu 29,3% în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură); între 10,5% și 19,5% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier; între 5,0% și 9,5% în fabricarea produselor din tutun, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, hârtie, tăbăcirea şi finisarea pieilor, fabricarea produselor textile, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei; între 3,0% și 5,0% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, activităţi de poștă şi de curier, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), fabricarea de mobilă, cercetare dezvoltare, alte activităţi de servicii, transporturi pe apă, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului.

Cele mai mari salarii în București, Cluj și Timiș

În timp ce cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 7,9% în industria metalurgică; între 1,5% și 2,5% în transporturi aeriene, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, telecomunicaţii, hoteluri şi restaurante.

Potrivit datele centralizate de ZF pe baza informațiilor de la Institul Național de Statistică rezultă că cele mai mari salarii sunt în București, Cluj și Timiș, iar cele mai mici în Teleorman, Caraș Severin și Maramureș.

Angajaţii din Bucureşti au încasat, în medie, câte 4.612 de lei net pe luna octombrie 2021, în creştere cu 16% faţă de aceeaşi lună din anul 2019, cei din Cluj au ajuns la un salariu mediu net de aproape 4.300 de lei, în creştere cu 22% faţă de octombrie 2021, perioada de dinaintea pandemiei, iar cele din Timiş au depăşit 3.830 de lei, în creştere cu 23% faţă de octombrie 2021, arată sursa citată.

Județele cu cele mai mici salarii: Teleorman, Caraș Severin, Maramureș

Județele cu cea mai mare creștere a salariilor în perioada noiembrie 2019 – octombrie 2021 sunt: Timiș o creștere de 23%, Cluj +22%, Olt + 22%, Călăraș și mureș cu câte 17%. Județele cu cele mai mici creșteri salariale sunt: Sălaj cu o creștere de doar 1%, Arad, Covasna, Dâmbovița și Mehedinți au înregistrat creșteri de 7%. În județu Satu Mare creșterea salarială înregistrată a fost de 9%, salariul mediu net a fost în octombrie 202 de 2.874 lei, în timp ce angajații din Maramureș au obținut 2.713 lei în creștere cu 8%, Sălaj – 2896 a crescut cu 1% și Bihor- 2.894 a crescut cu 16%.

După cum se poate observa, angajații din Sălaj și Bihor sunt mai bine plătiți decât cei din Satu Mare, iar maramureșenii câștigă mai puțin decât sătmărenii.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with