Angajaţii din Satu Mare, mai prost plătiţi decât cei din Sălaj şi Bihor

Scris de I. Z., 14 ianuarie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Captură de pe Video: Alin Lauran

Captură de pe Video: Alin Lauran

În luna noiembrie a anului trecut câştigul salarial mediu brut a fost de 5.944 lei, cu 3% mai mare decât în octombrie, în timp ce salariul mediu net a fost de 3.645 lei, în creştere faţă de octombrie cu 101 lei (2,8%). În continuare cele mai mici salarii au fost în hoteluri şi restaurante – 1.875 lei, iar cele mai mari în tehnologia informaţiilor. În luna noiembrie, salariul mediu net a fost mai mare cu 6.9% faţă de noiembrie 2020.

Judeţele cu cel mai mari creşteri salariale înregistrate în perioada octombrie 2019 şi octombrie 2021, sunt Timiş, Cluj, Olt, Călăraş, Mureş, iar cele cu cele mai mici creşteri sunt Sălaj, Arad, Covasna, Dâmboviţa, Mehedinţi. Chiar şi aşa în luna octombrie a anului trecut câştigul mediu salarial din Mehedinţi şi Arad au fost de peste 3.000 lei, iar angajaţii din judeţul Sălaj sunt mai bine plătiţi decât cei din judeţul din Satu Mare.

În luna noiembrie, salariul mediu net a fost mai mare cu 6.9% faţă de noiembrie 2020, informează INS.

”În luna noiembrie 2021, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.944 lei, cu 171 lei (+3%) mai mare decât în luna octombrie 2021. Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.645 lei, în creştere faţă de luna precedentă, cu 101 lei (+2,8%). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (9.055 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.875 lei)”, arată datele publicate joi de INS.

În noiembrie anul trecut în majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul slariului mediu a crescut faţă de luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale, ajutoare băneşti, sume din profitul net etc.

Potrivit sursei citate, cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu s-au înregistrat după cum urmează: cu 29,3% în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură); între 10,5% şi 19,5% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier; între 5,0% şi 9,5% în fabricarea produselor din tutun, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, hârtie, tăbăcirea şi finisarea pieilor, fabricarea produselor textile, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei; între 3,0% şi 5,0% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, activităţi de poştă şi de curier, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), fabricarea de mobilă, cercetare dezvoltare, alte activităţi de servicii, transporturi pe apă, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului.

Cele mai mari salarii în Bucureşti, Cluj şi Timiş

În timp ce cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 7,9% în industria metalurgică; între 1,5% şi 2,5% în transporturi aeriene, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, telecomunicaţii, hoteluri şi restaurante.

Potrivit datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Institul Naţional de Statistică rezultă că cele mai mari salarii sunt în Bucureşti, Cluj şi Timiş, iar cele mai mici în Teleorman, Caraş Severin şi Maramureş.

Angajaţii din Bucureşti au încasat, în medie, câte 4.612 de lei net pe luna octombrie 2021, în creştere cu 16% faţă de aceeaşi lună din anul 2019, cei din Cluj au ajuns la un salariu mediu net de aproape 4.300 de lei, în creştere cu 22% faţă de octombrie 2021, perioada de dinaintea pandemiei, iar cele din Timiş au depăşit 3.830 de lei, în creştere cu 23% faţă de octombrie 2021, arată sursa citată.

Judeţele cu cele mai mici salarii: Teleorman, Caraş Severin, Maramureş

Judeţele cu cea mai mare creştere a salariilor în perioada noiembrie 2019 – octombrie 2021 sunt: Timiş o creştere de 23%, Cluj +22%, Olt + 22%, Călăraş şi mureş cu câte 17%. Judeţele cu cele mai mici creşteri salariale sunt: Sălaj cu o creştere de doar 1%, Arad, Covasna, Dâmboviţa şi Mehedinţi au înregistrat creşteri de 7%. În judeţu Satu Mare creşterea salarială înregistrată a fost de 9%, salariul mediu net a fost în octombrie 202 de 2.874 lei, în timp ce angajaţii din Maramureş au obţinut 2.713 lei în creştere cu 8%, Sălaj – 2896 a crescut cu 1% şi Bihor- 2.894 a crescut cu 16%.

După cum se poate observa, angajaţii din Sălaj şi Bihor sunt mai bine plătiţi decât cei din Satu Mare, iar maramureşenii câştigă mai puţin decât sătmărenii.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517