Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Cu ce programe vor fi aşteptaţi turişti la Carei în sezonul estival (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Dumitru Pop,Eugen Kovacs,Doina Feher. Titlul emisiunii: A intrat preşedintele în campania electorală. (reluare) 02.10 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 03.10 Teatru 04.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Crstina Sălăgean.Titlul emisiunii: Cultura de Coacăze. 05.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Cu ce programe vor fi aşteptaţi turişti la Carei în sezonul estival?(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.10 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlul emisiunii:Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 09.45 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu. 10.35 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Pallai Bele. Titlul emisiunii: Gorog katolikus elet. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Dumitru Pop,Eugen Kovacs,Doina Feher. Titlul emisiunii: A intrat preşedintele în campania electorală. (reluare) 13.00 Ştiri13.25Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Crstina Sălăgean.Titlul emisiunii: Cultura de Coacăze. 14.20 Teleshopping 14.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile. 15.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Formaţia Clasic. 16.40 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 17.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Cultură 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu. 23.30 Ştiri

Angajaţii APIA din întreaga ţară nu renunţă la grevă

Scris de Ioan Aniţaş, 19 noiembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Gheorghe Mihalca, director APIA Satu Mare

Gheorghe Mihalca, director APIA Satu Mare

Sporurile se reduc de la 75% la 25%, din 1 ianuarie, iar reducerile salariale pot fi între 635 şi 2.858 de lei

Noul sistem de salarizare aplicabil de la 1 ianuarie 2018 este dezavuat, contestat de angajaţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură – APIA.

Consilierii din clasele superioare de salarizare sunt cei mai afectaţi de măsura trecerii contribuţiilor de la angajator în contul angajatului. Creşterile salariale vor fi infime, la o parte dintre angajaţi, în timp ce marea masă vor pierde sute de lei.

Sistemul de salarizare propus de guvern duce la reducerea cu peste 12% a fondului de salarii

Deşi salariile brute sunt mai mari, veniturile nete pe care angajaţii APIA le vor încasa, de la 1 ianuarie 2018, vor fi mai mici. În total, din 23 funcţii analizate, de la director de filială judeţeană şi până la funcţia de debutant, doar la cele mai mici dintre funcţii salariile vor creşte cu sume cuprinse între 76 şi 164 lei.

Pentru marea majoritate a angajaţilor APIA, oameni cu vechime mare, salariile vor scădea cu sume cuprinse între 635 lei, în cazul consilierilor superiori gradaţia cinci, şi 2.858 lei, în cazul unui director de filială judeţeană, sau 2.100 de lei în cazul unui director adjunct.

Economistul care a întocmit raportul a ajuns şi la o concluzie ameţitoare, care dezvăluie scopul mutării contribuţiilor de la angajator la angajaţi: scăderea semnificativă, cu 12,5 la sută, a fondului de salarii. În aceeaşi analiză se arată că pentru cele 23 de funcţii analizate în decembrie 2017 era un fond de salarii de 893.447 lei, în timp ce din luna ianuarie acest fond va fi de 754.931 lei.

Gheorghe Mihalca, directorul executiv al APIA Satu Mare, ne-a spus că scăderile salariale mari începând cu 1 ianuarie 2018 sunt şi ca rezultat al tăierii de la 75% la 25% a sporurilor pe care încă le primesc funcţionarii. Interlocutorul nostru a menţionat faptul că la nivelul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se caută soluţii pentru a corecta starea de fapt. În caz contrar nu este exclus ca o serie de funcţionari să-şi caute alte locuri de muncă.

Ameninţările funcţionarilor APIA n-au rămas fără rezultat. Aşa cum probabil aţi aflat, pe 16 noiembrie sindicatul funcţionarilor APIA a organizat grevă de avertisment pe parcursul a trei ore, între orele 9 şi 12. După cum susţine liderul sindical Victoria Constantin, la această grevă au aderat angajaţi din 161 de centre ale acestei instituţii. Funcţionarii nu solicită majorări salariale.

Ei doresc să li se menţină şi după 1 ianuarie 2018, odată cu transferarea plăţilor în contul angajatului, salariile actuale. S-a făcut şi o propunere privind modalitatea concretă de rezolvare a solicitării, dar până la declanşarea grevei Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – MADR nu a redactat documentul care să se adopte în guvern pentru stingerea conflictului.

Nu toţi funcţionarii sătmăreni au aderat la grevă

Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, funcţionarii APIA Satu Mare au avut de ales dacă participă sau nu la greva care s-a desfăşurat în toată ţara, în centrele judeţene. Cu alte cuvinte, nu s-a înregistrat un protest în masă, fiind totuşi deserviţi fermierii care au trecut cu diverse probleme pragul instituţiei.

Se cuvine subliniat faptul că funcţionarii APIA vor continua protestul zilnic pe parcursul a trei ore, până la rezolvarea problemelor de către MADR. În accepţiunea angajaţilor şi a reprezentanţilor sindicatului, stă în puterea conducerii ministerului şi a guvernului clarificarea stării de fapt. Sindicaliştii au propus ca să li se aplice şi centrelor din teritoriu grila de salarizare utilizată în cazul APIA Central, moment în care protestele sindicaliştilor se suspendă.

Abonează-te acum Online!
  1. ghita a spus: 24 noiembrie 2017, ora 21:35

    niste aroganti mediocri care pretind ce nu merita

  2. Dac Bulibas a spus: 19 noiembrie 2017, ora 12:07

    Ce salarii nesimtite pot avea consilierii superiori respectiv, directorii care s-au suparat ca li se taie intre 635 respectiv, 2858 lei. Stiti ce ?, daca nu va convine mergeti si cautati-va un alt loc de munca eventual cu salariul minim pe economie unde o sa mai primiti la salar conform noului sistem de salarizare. ( nu vor pleca niciunul… !) Bine a facut PSD-ALDE daca le-a taiat salariile nesimtite !!!.Cu privire la amenintarile lor cu greva propun Ministrului de resort ca in fiecare zi de greva sa dea afara (desfaca contractul) pt. cel putin 10 grevisti de la fiecare institutie !!! ca sa nu-i mai boicoteze pe cetateni si angajati altii in locul lor care vor fi multumiti cu noile salarii, astfel ordinea se va restabili in scurt timp .

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.