Image 1
Image 2

Andreea Paul: USL minte, nu poate elimina acciza la palincă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Candidatii ARD la Turt
Candidatii ARD la Turt

    Îi arde oşanului inima după o soluţie în cazul palincii, şi USL-iştii ce fac?

    Îl mint! Ce caracter pot avea asemenea oameni? Poţi să ai încredere în astfel de oameni care te mint în faţă? Ce vor ei? Cu vorba otrăvită, să-şi vadă de interesele lor în Parlament. Vor uita ce au promis.

Tocmai acum, când oşenii îşi taie prunii, USL s-a găsit să facă un circ ieftin. Palinca! Puteau să rezolve problema de ani de zile. N-au făcut-o. Omului trebuie să-i spui adevărul, oricât de dureros ar fi. Şi Paul Maria-Andreea asta a făcut în toată campania electorală, inclusiv astăzi la Turţ, locul unde se face celebra „Palincă de Turţ”.

Să fie clar: pentru moment cel puţin, acciza la palincă nu poate fi eliminată complet. Legislaţia europeană este limpede: conform Directivei Comisiei Europene nr. 92/83/CEE, palinca este încadrată în categoria alcoolului etilic, pentru care statele membre au obligaţia de a aplica accize.

De ce USL a pierdut din vedere problema accizelor pe palincă?

Au uitat în momentul negocierii aderării la Uniunea Europeană. Azi plătesc oşenii. Apoi, USL a neglijat discutarea problemei palincii. Ei sunt cei care perpetuează nepriceperea. Nici măcar nu au oferit soluţii, ci au lansat numai promisiuni.
Soluţiile se află la îndemâna celor pricepuţi

Iată cum stau lucrurile. Conform directivei europene, regimul aplicat României în privinţa accizelor pe palincă va fi reexaminat în anul 2015, când vor putea fi aduse modificări actualei legislaţii. Ca specialist în guvernanţă europeană, Paul Maria-Andreea va demara negocierile pentru diminuarea accizei la palincă alături de Dacian Cioloş, comisarul pentru agricultură în Comisia Europeană şi sălăjan de origine.

Până atunci însă, va veni personal în ajutorul producătorilor interesaţi de valorificarea palincii prin “denumirea de origine protejată” sau “indicaţia geografică protejată”, oferind sprijin, consultanţă şi un ajutor de nădejde în lupta cu birocraţia. Înregistrarea în sistemul european de etichetare al calităţii este o practică frecventă în toate statele membre ale UE, producătoare de alcool din fructe.

O dată înregistrat produsul, oşenii vor beneficia de un dublu avantaj: nota distinctivă a palincii din Ţara Oaşului nu va fi numai evidenţiată pe etichetă, dar va fi şi protejată pe piaţă de falsuri.

Care este situaţia la momentul actual în privinţa accizei la palincă?

Conform directivei europene menţionate, România beneficiază de reducerea cu 50% a cotei standard a accizei la palincă pentru cel mult 50 litri pe an pentru fiecare gospodărie individuală în cazul producţiei destinată consumului individual. Această prevedere se regăseşte şi în Codul Fiscal valabil pentru acest an, la articolul 20614, alineatul 2. Prin urmare, la momentul actual, acciza se ridică la aproximativ 17 lei pentru un litru de palincă cu concentraţia alcoolică de 100% în volum.

Un pălincaroş care a produs 50 litri de palincă va trebui să plătească o acciză de 850 lei. Nivelul accizei este exprimat în euro, prin urmare este puternic dependent de evoluţia cursului de schimb. Orice instabilitate de tipul celei cauzate de guvernarea USL în ultimele 7 luni conduce la majorarea nivelului accizei.

Au făcut o lege în bătaie de joc. Bătaie de joc faţă de oşeni.

Reprezentanţii USL nu spun adevărul nici măcar în privinţa celor întâmplate în Parlamentul României. În anul 2007 a fost iniţiată o propunere legislativă pentru modificarea articolului de mai sus, existent şi la acel moment în Codul Fiscal. Propunerea prevedea exceptarea de la plata accizelor a producţiei de palincă destinată consumului propriu al gospodăriilor, în limita a maximum 250 litri pe an pentru fiecare gospodărie individuală.

Urmărind cursul firesc al derulării procedurii legislative, propunerea a ajuns la preşedintele Traian Băsescu, care a remarcat nealinierea proiectului de lege la legislaţia comunitară şi a solicitat reexaminarea acestuia. Uimitor sau nu, în urma reexaminării de către Senat, forma adoptată la începutul anului 2009 a fost identică cu precedentul proiect de lege, iar modificările indicate de preşedinte şi îndreptăţite de necesitatea aplicării normelor europene nu au fost efectuate.

Întrucât preşedintele are posibilitatea de a solicita o singură dată reexaminarea unei legi, s-a aflat în situaţia de a o promulga. Ceea ce a şi făcut în noiembrie 2009, când a apărut Legea nr. 367/2009.

Legea nu fost valabilă decât pentru scurt timp, pentru că din aprilie 2010 a intrat în vigoare ordonanţa de urgenţă care abroga tocmai alineatele din Codul Fiscal introduse prin Legea nr. 367/2009. USL a avut la dispoziţie mai bine de 3 ani pentru a veni cu o nouă propunere legislativă în sprijinul oşenilor. Nu au făcut-o.

Andreea Paul
Candidatul ARD pentru Camera Deputaţilor în Colegiul 1 Oaş
Vicepreşedinte PDL
Lector univ. dr. la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, ASE
E-mail:
deputatandreeapaul@gmail.
com

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

AJPIS SATU MARE

Protestele angajaților continuă

Funcționarii Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Satu Mare  au intrat în grevă de avertisment, azi, 22.11.2023, între orele 8.00-10.00 cu oprirea totală a activității instituției, cu respectarea procedurilor legale.