Image 1
Image 2

Andreea Paul: Ponta vrea facturi mai mari la energie electrică pentru a acoperi incompetenţa echipei sale

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Deputatul de Tara Oasului, Andreea Paul
Deputatul de Tara Oasului, Andreea Paul

Guvernul Ponta emite şi aprobă fără nicio avertizare o hotărâre guvernamentală care va avea ca efect o nouă majorare a facturii la energie electrică a populaţiei. Această nouă belea se adaugă la un al lung şir de belele:
– introducerea a 20 de taxe noi şi impozite majorate de către USL,
– accelerarea calendarului de creştere a preţurilor la energie de către USL,
– decalarea creşterii accizelor la bunurile de consum de către USL, cu impact direct asupra creşterii preţurilor şi a cosului de consum al românilor, cu impact direct asupra scăderii nivelului de trai.

Nicio brumă de eficientizare a cheltuielilor publice, aşa cum au promis în campania electorală. Asistăm la hiper-politizarea instituţiilor publice, la clica instituţionalizată, la abuzuri şi la hoţie, pornind cu cazul Grăjdan, până la recentul caz Mândroiu.

În data de 3 aprilie 2013 guvernul Ponta a emis hotărârea guvernamentală H.G. nr. 138/2013 privind adoptarea unor măsuri pentru siguranţa alimentării cu energie electrică. Această hotărâre, care nu a fost niciodată supusă dezbaterii publice, a fost aprobată şi publicată în Monitorul Oficial la data de 8 aprilie 2013, urmând a intra în vigoare începând cu 15 aprilie 2013. Va fi aplicată până la 1 iulie 2015.

Ce prevede această hotărâre guvernamentală?

Transelectrica este obligată să preia energie electrică cu prioritate de la complexurile energetice Oltenia din Târgu Jiu şi Hunedoara din Deva, cele care produc cea mai scumpă energie din sistem. Hotărârea favorizează aşadar cele două termocentrale.

Care este problema cu această hotărâre guvernamentală?

Complexul Energetic Hunedoara vinde energie electrică la cel mai mare preţ de pe piaţă (preţ mediu de 271 lei/Mwh), iar Complexul Energetic Oltenia vinde energie electrică la al doilea cel mai mare preţ de pe piaţă (preţ mediu de 190 lei/Mwh), potrivit ultimului raport privind preţurile şi cantităţile de energie electrică vândute de producători pe piaţa reglementată de energie electrică publicat de ANRE. În comparaţie, Hidroelectrica vinde energie electrică la un preţ mediu de125 lei/Mwh, Nuclearelectrica la 142 lei/Mwh şi OMV Petrom la 169 lei/Mwh.

Cum decizia guvernamentală obligă Transelectrica să preia energie electrică cu prioritate exact de la cele mai scumpe centralele termoelectrice, furnizorii de energie electrică vor creşte preţul pentru a-şi acoperi costurile suplimentare. Efectul se va resimţi imediat în creşterea facturii la energie electrică a populaţiei.

În plus, acordul cu FMI presupune aplicarea calendarului de liberalizare la energia electrică tocmai pentru a crea o piaţă concurenţială şi a liberaliza preţul. Această măsură este de fapt o formă de ajutor acordată celor două mari termocentrale de stat, care să le permită supravieţuirea pe piaţă în condiţii de ineficienţă pentru încă cel puţin doi ani.
Andreea Paul,
Prim-vicepreşedinte al PDL,
Deputat de Ţara Oaşului, Satu Mare

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns