Image 1
Image 2

Andreea PAUL (PNL): Propun și susțin în PNL reducerea impozitului pe muncă. Contribuțiile la angajat și la angajator la 16% ar reduce și ar simplifica fiscalitatea în România

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Andreea Paul
Andreea Paul

România este una dintre cele mai atractive economii europene din punct de vedere fiscal, cu a 3-a cea mai redusă cotă a impozitului pe venit, al 6-lea cel mai mic impozit pe profit, al 5-lea cel mai mic TVA din UE-28. În ceea ce priveşte contribuţia la asigurările sociale ţara noastră se situează ușor peste mijlocul clasamentului în rândul statelor din Uniunea Europeană.

Cea mai importantă decizie din ultimul sfert de veac care a impulsionat creșterea economică, investițiile și munca, a fost introducerea cotei unice de către liberali de 16% în anul 2004. A sosit timpul să mai facem un pas important în sensul simplificării birocrației fiscale și să reducem contribuțiile pe muncă la același nivel pentru angajat și pentru angajator, pentru a accelera creșterea nivelului de trai al românilor.

Am făcut o analiză comparativă a nivelului contribuțiilor sociale și de sănătate pe muncă aplicate în UE, a distribuției lor între angajat și angajator, dar și a bazelor de calcul și plafoanele aplicate în statele membre, în tabelul care poate fi accesat aici: http://www.andreeapaul.ro/wp-content/uploads/2016/09/CAS-UE.pdf . Această analiză stă suport tehnic pentru opinia mea de a nu susține propunerea domnului G. Biriș, dar și suport tehnic pentru a lansa în dezbatere publică o variantă alternativă liberală de diminuare și echilibrare a contribuțiilor pe muncă la 16% pentru angajat (de la 16,5% în prezent distribuit astfel – CAS: 10,5%, CASS: 5,5%, șomaj: 0,5%) și la 16% pentru angajator (de la 21,5% în prezent distribuit astfel CAS: 15,8%, CASS: 5,2%, șomaj: 0,5%). Acest nivel reprezintă echivalentul cotei unice de 16% a impozitului pe venit și pe profit, care are capacitatea de a albi o parte semnificativă din contractele de muncă la negru.

Cert este că în toate statele europene angajatorul împarte cu angajatul sarcina fiscală a contribuțiilor sociale și de sănătate, iar fără stimularea muncii și a educației nu se poate dezvolta nicio țară. În România avem nevoie mai mult ca oricând de oxigenarea impozitului pe muncă pentru a stimula recuperarea decalajelor de dezvoltare față de media europeană și creșterea puterii de cumpărare al salariaților într-un termen cât mai scurt posibil.

Am reușit să trec prin Parlament alte măsuri importante de relaxare fiscală în primul meu mandat de deputat de Satu Mare, chiar din opoziție. E vorba de reducerea cotei standard a TVA la 19% începând cu 1 ianuarie 2017 și de scăderea cotei speciale a TVA la 5% pentru cărți, manuale, muzee, evenimente culturale și sportive începând cu acest an, de la 1 ianuarie 2016. Ambele măsuri fiscale au fost introduse în actualul Cod Fiscal în urma amendamentelor pe care le-am depus în Comisia de Buget și Finanțe în anul 2015.

Până în anul 2015 aveam una dintre cele mai ridicate niveluri de TVA standard și la cărți din UE, iar promisiunea PSD din anul 2012 că “imediat ce vin la guvernare vor reveni la TVA de 19%” s-a dovedit evident o minciună. În realitate, TVA a fost menținut la 24% în timpul guvernării PSD, atât în anii 2012, 2013, 2014, cât și în anul 2015 când au plecat de la guvernare.

Pasul următor va fi pentru mine și pentru PNL reducerea și simplificarea contribuțiilor pe muncă la 16% pentru angajat și 16% pentru angajator. O măsură liberală curajoasă și necesară!

Andreea Paul

Deputat PNL de Ţara Oaşului, Satu Mare

Co-președintele Comisiei Economice a PNL

Prim-vicepreședintele OFPNL

Lector univ. dr. la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, ASE

2 comentarii

Lasă un răspuns

Connect with