Image 1
Image 2

Andreea Paul (PNL): Cazul unui român primar în Germania. 4 exemple de bună guvernare locală nemţească

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Andreea Paul
Andreea Paul

Câţi dintre dumneavoastră ştiţi cum se cheltuie banii din bugetul local pe care noi îi plătim prin taxe?

În oraşul Ulm, primarul dorea să construiască un pasaj rutier subteran pentru a muta traficul auto în subteran, însă localnicii au cerut în cadrul dezbaterilor publice o parcare subterană şi nu un tunel. Rezultatul: o parcare subterană deasupra căreia a fost creată o zonă prietenoasă de promenadă în care nu există borduri sau semafoare.

Câte dintre comunităţile locale oferă servicii şi bunuri de înaltă calitate, dar cu preţuri avantajoase/rezonabile?

Cu toţii ne dorim o viaţă mai bună. La fel de important e ca şi copiii noştri să aibă o viaţă bună şi să nu îi îndatorăm pe ei pentru câteva străzi asfaltate sau pavate care rezistă 2 sau 3 ani. Spre exemplu Ştefan Guzu, un român, aflat în funcţia de primar al comunei Ivenack din Germania, a decis să instaleze panouri solare pe o clădire aflată în apropierea primăriei pentru a scădea preţul facturilor de electricitate pentru cetăţeni, dar şi pentru a reduce poluarea.

Primarul dumneavoastră discută planurile locale de dezvoltare cu cetăţenii?

Un primar din oraşul Dusseldorf nu a dat drumul lucrărilor de construcţie a unui tramvai decât după 2 ani de consultări publice cu cetăţenii în care s-au stabilit toate planurile, detaliile şi costurile.

Câte dintre localităţile României au planuri serioase de dezvoltare pe termen lung?

Primarul oraşului nemţesc Sindelfingen a decis să transforme o zonă abandonată, a unui fost aeroport, într-un uriaş cartier de locuinţe.

Buna guvernare locală ar trebui să fie în top 3 subiecte de interes, alături de sănătate şi de educaţie, în orice campanie electorală. De ce? Fiindcă de calitatea guvernării locale, mai mult chiar decât a celei centrale, depinde calitatea vieţii de zi cu zi a oamenilor – siguranţa cetăţenilor, mediul în care se pot dezvolta, bucuria de a trăi într-o comunitate. Partea frumoasă este aceea că trăim într-un context în care putem afla în timp real cum rezolvă ceilalţi o problemă sau alta. Avem acces la modele de bună guvernare locala din ţările europene şi nu numai. Ne putem inspira din ele. O mână de ajutor găsim în numeroase ghiduri de bune practici şi, desigur, în reglementări, rezoluţii şi directive europene. Altfel spus, trăim într-un context în care nu e suficient ca omul care sfinţeşte locul să fie un bun gospodar. El trebuie să fie, în plus, un om al unei echipe aflat în permanenţă în contact cu ceea ce fac alţi buni gospodari din ţară sau din Uniunea Europeană, unde guvernează aproximativ aceleaşi principii.

Andreea Paul

Prim-Vicepreşedinte al PNL

Deputat de Ţara Oaşului, Satu Mare

6 comentarii

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS PIAȚA SĂTMĂREANĂ

Deși au făcut reduceri, florarii din piețe au rămas cu multă marfă nevândută

Dacă în ultimele două săptămâni premergătoare Zilelor morţilor, pieţele agroalimentare din Satu Mare, dar şi din judeţ au fost “inundate” de flori, ...

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now