Image 1
Image 2

Andreea Paul PNL: Buturelele din Valea Seacă și ouăle sparte de cap în Batarci

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Paste Andreea PaulSărbători fericite vă doresc de Paște și un gând bun cu clop oșenesc. Bucuria vine din lucruri mărunte. Liniștea vine din suflet. Lumina vine din inima fiecăruia.

Cu ocazia pregătirilor pentru această mare sărbătoare, am să vă dezvălui una dintre tradițiile de Paște din Țara Oașului, care se numește Buturelele.

Prezent până înaintea celui de-al Doilea Război Mondial şi în Bocicău, obiceiul Buturelelor se mai practică astăzi doar în Valea Seacă din Tarna Mare și în Batarci.

În cele trei zile de sărbătoare pascală, toată suflarea satului se adună pe dealul din preajma bisericii, din Valea Seacă, după amiază. Bărbaţii şi femeile povestesc, iar copiii se joacă buturelele în curtea bisericii.

Fetele de la 5 ani până pe la 14 ani din Tarna Mare se prind de mâini, formând un cerc, şi aleargă în jurul bisericii, trecând pe sub braţele celor mai mari, în timp ce cântă săcădat:

„But, buturele, /  Tri ouţă-mpistriţele / Haidiţ’, coconaşi, la ele!”

Fetele cele mai mari completează: “Lasă, steie, /  Că-s a mele!” Uneori apelativul cu care sunt chemaţi fecioraşii e burduhoşi, în loc de coconași.

La auzul chemării, coconaşii se reped la picioarele fetelor cu fire de urzică, pregătite din timp. În zarva generală, motivate mai abitir de furnicăturile de pe gambe, fetele se repoziţionează şi încep în viteză o nouă chemare a feciorilor.

În comuna Batarci se mai practică Buturelele doar în prima zi de Paşte, după masă, în timpul vecerniei. Fetele aduc de acasă ouă fierte, unul sau mai multe, iar feciorii încearcă să le fure ouăle pentru a le sparge. Cele mai iuţi fete de picior se lasă greu prinse, iar dacă feciorii nu-s suficenţi de atenţi, fetele le strivesc oul fiert de cap. Odată ce ouăle luate sunt sparte, fiecare intră la vecernie.

Vă urez un Paște cu bucurie, liniște și lumină în suflet !

 

 
Prim-Vicepreşedinte al PNL
Deputat de Ţara Oaşului, Satu Mare
Lector univ. dr. la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, ASE

 

7 comentarii

  1. Draga redactie,as vrea sa-mi transmiti daca doresti sa nu mai comentez articolele din cotidian, nu cred ca ceea ce am scris putea aduce atingere cuiva, cu toate astea ai decis sa nu publici comentariile.nu doresc neaparat sa apar in comentarii, de aceea doresc un raspuns. Sarbatori fericite!

  2. Un Paște Fericit, doamna Andreea!
    Realitatea este că d-na deputat a promovat Țara Oașului mai mult decât orice politician sătmărean. Până mai ieri auzeam în media de Sâmbra Oilor de la Certeze -Maramureș. Astăzi, această zonă și tradițiile ei, a fost redată județului Satu Mare.

Lasă un răspuns

Connect with

Povestea de succes a familiei Dräxlmaier

INVESTITORI STRĂINI ÎN SATU MARE

Povestea de succes a familiei Dräxlmaier

Dräxlmaier, una dintre primele companii străine care a recunoscut potențialul orașului Satu Mare, a devenit un exemplu strălucit de succes în industria auto și un stâlp al comunității locale. Prin crearea a mii de locuri de muncă, promovarea disciplinei și a ordinii, și implicarea semnificativă în viața socială și culturală, Dräxlmaier a contribuit la transformarea orașului Satu Mare.