Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Vânătoarea între pasiune şi necesitate (reluare)01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Kereskenyi Gabor,Adrian Albu, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Este afectat bugetul primăriei de revoluţia fiscală.(reluare) Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 03.50 Mesager educaţiona, cu Vasile Nechita, invitat: Vlaicu Popescu. Titlul emisiuni: Învăţământul dual la Colegiul Tehnic Unio- Traian-Vuia. 04.45 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Nicolae Popan. Titlul emisiunii: Carnea de struţ. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Vânătoarea între pasiune şi necesitate (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlul emisiunii:Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.15 La psiholog, Ioana Vladimirescu,invitat: Adriana Laszlo.Titlul emisiuni: Obiceiurile fericirii. 10.50 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.40 Teleshopping 12.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Kereskenyi Gabor,Adrian Albu, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Este afectat bugetul primăriei de revoluţia fiscală.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile. 14.30 Teleshopping 14.45 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii:Monitorizarea lucrărilor agricole prin satelit. 15.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.45 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 17.35 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Universal Band. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat- Sebi Borlaştean. 22.30 Ne cheamă natura 23.30 Ştiri

Andreea Paul (PNL): A şasea lege adoptată care-mi poartă semnătura în Parlament e dedicată culturii şi monumentelor istorice

Andreea Paul

Andreea Paul

A şasea lege care-mi poartă semnătura şi trece de Parlament, promulgată de Preşedinte, acum în vigoare, este dedicată culturii. Am pornit de la realitatea subfinanţării cronice a culturii, domeniu lipsit şi de alte surse complementare de finanţare precum cele de la bugetul anual alocat.

Aşadar, noua Lege nr. 109/2016 care a intrat în vigoare, pe care am depus-o în Parlament şi care a fost susţinută de către PNL, prevede ca 3% din impozitele plătite bugetului de stat din exploatarea jocurilor de noroc să fie direcţionate către protejarea monumentelor istorice, mai exact pentru restaurarea, conservarea şi consolidarea monumentelor istorice.  Sumele vor fi virate către Ministerul Culturii până la data de 31 mai a anului în curs pentru anul precedent.

Banii, potrivit legii, au ca destinaţie finanţarea elaborării de documentaţii specifice, executarea de lucrări, realizarea de achiziţii, de contractări şi decontări de lucrări privind monumentele istorice, dar şi acordarea de credite fără dobândă sau cu dobândă redusă, necesare efectuării lucrărilor de protejare a monumentelor istorice deţinute de persoane fizice sau juridice de drept privat.

În România, sunt peste 30 de mii de monumente din care aproape 7 mii sunt de interes naţional, iar restul de 23 de mii sunt de interes local. Dintre acestea, 31 de monumente sunt încadrate pe lista UNESCO. Am obţinut aceste informaţii de la Ministerul Culturii la interpelarea parlamentară pe care am adresat-o, în luna martie a acestui an, cu privire la capitalul cultural românesc.

Iată esenţa acestei legi, care se adaugă la celelalte cinci proiecte de legi pe care am reuşit să le trecem prin Parlament din opoziţie, dedicate economiei, educaţiei şi culturii:

LEGE 109/2016 pentru completarea art.51 din Legea nr.422/2001 privind protejarea monumentelor istorice:

Parlamentul României adoptă prezenta lege. Articol unic.- La articolul 51 din Legea nr.422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 938 din 20 noiembrie 2006, cu modificările ulterioare, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul  (31), cu următorul cuprins:

„(31) Un procent de 3% din sumele colectate la bugetul de stat de la operatorii economici care desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc va fi direcţionat anual către Ministerul Culturii pentru finanţarea lucrărilor de restaurare, conservare şi consolidare la monumentele istorice; suma va fi virată către Ministerul Culturii până la data de 31 mai a anului în curs pentru anul precedent.”

Primul proiect de lege pe care l-am trecut prin Parlament, din opoziţie, este dedicat copiilor adoptabili. Este rezultatul propunerii legislative pe care am iniţiat-o în aprilie 2013 şi care un an mai târziu a devenit Legea nr. 21/2014. Au urmat apoi Legea nr. 199/2015 privind înfiinţarea Muzeului Naţional “Constantin Brâncuşi”, Legea nr. 77/2016 care vizează raporturilor juridice dintre consumatori si instituţiile de credit şi în final Legea nr. 110/2016 pentru completarea art. 13 din Ordonanţa Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia prin care un procent de 2% din sumele colectate la bugetul de stat de la operatorii economici care desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc va fi direcţionat anual către Fondul cinematografic pentru încurajarea şi susţinerea industriei cinematografice.

Andreea Paul

Prim-Vicepreşedinte al PNL

Deputat de Ţara Oaşului

Lector univ. dr. la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, ASE

Abonează-te acum Online!
  1. Adicoz a spus: 16 iunie 2016, ora 21:21

    Aţi face bine să îi înlăturaţi pe cei doi idioţi, Adrian Cozma şi Romeo Nicoară! Asta dacă vreţi să aveţi voturi în toamnă pentru PNL!

  2. lica a spus: 15 iunie 2016, ora 18:01

    Lasa-ne Andreea cu ideile tale dute acolo la tine in Salaj si ,,implementeaza-ti acolo ,, maretele idei ,, .

  3. nicu a spus: 15 iunie 2016, ora 11:17

    Cine sponzorizeaza saptaminal articolele asestei mafiote si cine il mai baga in seama.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.