Image 1
Image 2

Andreea Paul, lect. univ. dr.: Pensiile părinţilor şi bunicilor noştri nu pot rămâne sub nivelul de supravieţuire!

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Andreea Paul
Andreea Paul

ți români au pensia peste 10 mii de lei pe lună și care este pensia cea mai mare din țară?

Aveți părinți și bunici, la fel ca și mine. Pensiile lor nu pot rămâne sub nivelul de supravieţuire! Nu putem condamna la sărăcie 3 milioane de pensionari. Nu cred că putem rămâne cu punctul de pensie la nivelul de doar 32% din salariul mediu pe economie, așa cum este în prezent. Economia, mediul academic și bugetul țării sunt chemate să răspundă la această provocare. În dezbaterile pentru noul proiect de țară am vorbit despre aceste realități de pe teren.

59 de pensionari au pensia mai mare de 10 mii de lei pe lună, iar pensia maximă în România este azi de 28.825 de lei pe lună.

1745 de pensionari au pensia mai mare de 5 mii de lei pe lună.

La polul opus, 2,9 milioane de pensionari români au pensia sub media de 885 de lei pe lună. Dintre aceștia, aproape 171 de mii de pensionari din agricultură au pensia sub pensia medie de 381 de lei a pensionarilor agricultori.

România are azi 5.097.428 de pensionari, cu o pensie medie de 885 de lei. Dintre aceștia:

– 4.667.989 de pensionari sunt în sistemul asigurărilor sociale de stat cu o pensie medie de 930 de lei, iar

– restul de 419.439 de pensionari sunt agricultori cu o pensie medie de 381 de lei.

Pe de altă parte, deficitul fondului public de pensii se accentuează și trebuie evitată prăbușirea sistemului public a pensiilor în viitor.

Ce are de gând România să facă cu aceste pensii? Cum va răspunde proiectul de țară la această provocare? Cât mai tolerăm pensiile speciale? Cât mai tolerăm rentele viagere plătite din bugetul de stat și obținute pe viață de către membrii Academiei de Științe ale Securității, fără să facă absolut nimic, din care face parte și vice-premierul Dâncu?

Fără populism, fără demagogie, fără ipocrizie, cum scoți cei 3 milioane de pensionari din sărăcie? E clar că raportarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie prin legea veche nu s-a respectat niciodată, iar indexarea prin legea actuală a pensiilor cu 100% rata inflației și jumătate din creșterea salariului mediu pe economie în noul sistem nu a rezolvat problema. Ba mai mult, vine avalanșa de legi discriminatorii în Parlament pentru instalarea a tot felul de pensii speciale, ultimele declarate acum două zile neconstituționale.

Eu susțin aplicarea consecventă a principiului contributivității, eliminarea pensiilor speciale și creșterea punctului de pensie gradual pentru a atinge nivelul real în plată al punctului de pensie la nivelul salariului minim pe economie în următorii patru ani. Asta implică creșterea punctului de pensie de la 871,7 lei, la 1250 lei cât este acum salariul minim pe economie, dar care va crește la rândul său în următorii ani. O astfel de abordare nouă ar duce la o creștere semnificativă a punctului de pensie, mult mai serioasă față de cei 30-40 de lei cu cât a crescut anual din 2012 încoace.

Soluțiile economice care să susțină această propunere le voi prezenta într-un articol viitor, dedicat forței economice inteligente a României. Mi-e clar că într-o Românie europeană pensiile nu pot rămâne sub nivelul de supraviețuire și nici noi, economiștii, amorțiți în inerție. E nevoie de mult profesionalism, bune intenții și curaj în acțiunile ferm asumate.

Andreea Paul,

Deputat de Ţara Oaşului,

Satu Mare

Lector univ. dr. la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, ASE

3 comentarii

Lasă un răspuns

Connect with