Image 1
Image 2

Andreea Paul: Ca să faci treabă, coboară de pe scenă! Cu picioarele pe pământ, printre sătmăreni

Tabel Andreea Paul
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Andreea Paul
Andreea Paul

Pentru sătmăreni, am reuşit să deblochez finanţarea variantei de ocolire a municipiului Satu Mare

Nu am putut niciodată privi de sus, de pe scena politică centrală, din capitală, din Parlament, la ce se petrece în viaţa reală de zi cu zi.

M-am dat jos de pe piedestalul funcţiei de parlamentar sau de membru în conducerea PNL şi am venit des printre oameni, printre sătmăreni, de fiecare dată când trebuia să înţeleg mai profund realitatea politică, economică şi socială locală.

M-am întâlnit cu oamenii, am discutat, am ajuns împreună la conturarea unor proiecte. Aşa s-a întâmplat cu varianta ocolitoare a municipiului Satu Mare sau cu cea mai recentă realizare parlamentară, de ieri, pentru majorarea tichetelor de masă la 15 lei, de la 9.57 de lei în prezent.

De peste un an, am făcut un pas în afara luminii reflectoarelor scenei politice. Am renunţat la participarea la “dezbaterile” sterile cu politicieni, am avut puţine apariţii publice, am demisionat din funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL, păstrând calitatea de co-preşedinte al Comisiei economice a PNL şi pe cea de prim-vicepreşedinte al Organizaţiei de femei a PNL.

Am încercat în acest timp să îmi duc la capăt proiectele născute din comunicarea cu cetăţenii, proiecte pentru care prea mult “zgomot” mediatic sau activitate organizatorică de partid nu le-ar fi adus vreun plus sătmărenilor. De ce am păstrat celelalte două funcţii?

Pentru a putea introduce în programul de guvernare al PNL propunerea de reducere a impozitării muncii, adică a CAS la 16% pentru angajat şi pentru angajator şi a TVA la 16% până în 2019 – propunere agreată deja de PNL -, dar şi pentru a continua campania de creştere a reprezentării femeilor în scena publică decizională în cea mai dezechilibrată scenă din UE din acest punct de vedere.

Am făcut bine, am făcut rău? Acest lucru doar cetăţenii îl pot judeca.

Chiar dacă activitatea mea a fost mai puţin vizibilă, cred că am reuşit să duc la capăt mai multe proiecte decât aş fi putut altfel.

Statistic, cel puţin, rezultatele se pot vedea. Pe site-ul www.informatia-zilei.ro este un tabel cu activitatea mea în Parlament din acest mandat, comparativ cu ceilalţi parlamentari din Satu Mare.

Aşadar am avut 330 de luări de cuvânt în Plenul Parlamentului, 177 de declaraţii politice, am semnat 26 de moţiuni. Am depus 87 de propuneri legislative, din care au fost promulgate 7 legi, azi in vigoare, dedicate economiei, educaţiei şi culturii. Am avut 259 de interpelări şi întrebări parlamentare, dintre care peste 70 au fost despre problemele oamenilor din Satu Mare semnalate în cadrul audienţelor locale.

Este mult? Este puţin? Desigur, niciodată nu este suficient. Dar poate cifrele legate de activitatea parlamentară sunt sterile. Să vorbim despre proiectele concrete pe care le-am finalizat în urma primul meu mandat de deputat acordat prin votul dumneavoastră:

Pentru sătmăreni, am reuşit să deblochez finanţarea variantei de ocolire a municipiului Satu Mare. Am fost mult jignită nedrept cu privire la această realizare. Dovada video a interventiei mele din Comisia de buget şi finanţe şi a amendamentului depus este ataşată în versiunea online.

Am iniţiat realizarea albumului monografic al Ţării Oaşului şi a unei platforme online www.taraoasului-romania.ro pentru promovarea potenţialului turistic şi investiţional al Ţării Oaşului, aşa cum am promis în timpul campaniei electorale din anul 2012. Am reuşit să ajut la modernizarea laboratorului de analize medicale al Spitalului orăşenesc din Negreşti Oaş în anul 2015 prin alocarea din bugetul ţării şi suplimentarea bugetului local cu 500.000 de lei.

Am obţinut dotarea cu laptopuri a laboratorului IT al Liceului Ioniţă G. Andron din Negreşti Oaş şi dotarea cu calculatoare pentru două şcoli din Călineşti Oaş şi din Satu Mare.

Diferitele culte din Satu Mare nu au rămas în afara alocărilor bugetare anuale dedicate bisericilor. Ca proiect naţional, am creat programul naţional dedicat tinerilor debutanţi în afaceri SRLD (Societate cu Răspundere Limitată – Debutant), prin care s-au creat peste zece mii de locuri de muncă, până în prezent, prin intermediul celor două mii de noi firme SRLD. 76 de firme au fost înfiinţate de tinerii debutanţi în afaceri sătmăreni şi au dus la crearea a 239 de locuri de muncă, în judeţul Satu Mare.

Sunt şi alte iniţiative la nivel naţional pe care le-am împlinit în aceşti ani şi de care beneficiază sătmărenii deopotrivă.

Am obţinut reducerea TVA-ului la 19% din 2017, şi a TVA-ului la 5% pentru cărţi, manuale şi pentru accesul la muzee, evenimente culturale şi sportive, în urma amendamentelor la Codul Fiscal care îmi poartă numele.

“Am reuşit recuperarea a 10 milioane de euro la bugetul ţării”

Am reuşit recuperarea până în anul 2015 a 10 milioane de euro la bugetul ţării în urma deconspirării în teza mea de doctorat a unuia dintre cele mai mari carteluri de pe piaţa românească farmaceutică – cartelul de pe piaţa insulinei.

Suplimentarea bugetului Ministerului Culturii cu suma de 2,5 milioane lei pentru finanţarea unor acţiuni culturale de maximă importanţă şi prestigiu, şi suplimentarea cu 200 mii lei, pentru dezvoltarea produselor turistice în scopul creării de locuri de muncă şi dezvoltării potenţialului României ca destinaţie turistică au fost obţinute prin amendamente pe care l-am depus la bugetul ţării în 2015.

Am iniţiat derularea  campaniei social-educative „Ai în plus o carte, dă-o mai departe” prin care au fost create mini-biblioteci în mediul rural din toată România, inclusiv în judeţul nostru.  Am sprijinit promovarea femeilor în mediul politic şi economic prin cele două volume publicate “Forţa politică a femeilor” (2011) şi “Forţa economică a femeilor” (2016). Între femeile politician şi oameni de afaceri pe care le-am prezentat în aceste cărţi se numără şi doamne care activează în Satu Mare.

La finalul acestei dări de seamă a activităţii mele, obligatorie în acest moment de final de ciclu electoral, mai adaug câteva rânduri pentru sătmărenii membri sau simpatizanţi activi ai PNL:

Într-un proiect de orice tip greu de finalizat – de business, de agricultură, de IT etc. -, se spune “Înapoi la planşetă!”. Adică trebuie să revezi de unde ai pornit, ce ai reuşit să faci, apoi trebuie să reproiectezi parcursul prin care vrei să obţii noi rezultate pozitive.

În politică este exact la fel. Trebuie să ieşim din şedinţele de partid, din studiourile de televiziune, din Consiliile unde am ajuns şi să ne întâlnim cu oamenii. Să discutăm, să analizăm împreună, să ascultăm şi mai ales să facem. Nimic nu se poate realiza decât prin comunicarea cu cetăţenii.

Oamenii din Satu Mare sunt cei care ştiu ce merge, ce nu merge, de ce nu merge şi în ce direcţie ar trebui să mergem. Iar noi trebuie să facem şi să refacem lucrurile după cum spun oamenii, dacă avem curăţenia şi determinarea să vrem să facem ca lucrurile să meargă mai bine. Pentru Satu Mare şi pentru ţară.

Andreea Paul, deputat de Ţara Oaşului, Satu Mare

Lector univ. dr. la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, ASE

Tabel Andreea Paul
Tabel Andreea Paul

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with