Image 1
Image 2

Analizele lui Tăriceanu

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Călin Popescu Tăriceanu a fost, fără îndoială, cel mai înverșunat adversar al președintelui Traian Băsescu. I-a rezistat patru ani, perioadă în care președintele avea în spate puternicul PDL. Este singurul prim-ministru care și-a dus mandatul până la capăt. După șase ani Tăriceanu simte nevoia să redeschidă dosarul anilor 2005-2008. Nu atât pentru a-l pune la punct pe Traian Băsescu, cât pentru a-l pune într-o altă lumină pe Vasile Blaga. Într-un fel de scrisoare deschisă, el analizează două personaje devenite foarte importante.


Klaus Iohannis și Vasile Blaga sunt indiscutabil liderii opoziției. Unul este candidatul PNL-PDL, iar Vasile Blaga și-a reluat vechea poziție de șef al campaniei electorale. Experiența sa este scoasă în evidență în termeni deloc măgulitori. Vasile Blaga a trăit mereu în umbra lui Traian Băsescu. El i-a condus toate campaniile, iar în 2012 și-a făcut un titlu de glorie din susținerea lui Băsescu la referendum. Acum, zice Tăriceanu, el pare să se fi pus în slujba lui Iohannis, dar fără să rupă vechile legături cu Băsescu. De fapt, Blaga a avut o problemă cu Elena Udrea, din cauza ei s-a supărat președintele pe PDL.
Ceea ce spune are logică. Vasile Blaga nu l-a atacat niciodată pe Traian Băsescu. În continuare pare să aibă un complex de inferioritate în fața lui. Dar de aici până la o conspirație este cale lungă. Nu imposibilă. Într-un viitor nu foarte îndepărtat, chiar între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale, candidatul ACL va avea nevoie de sprijinul lui Traian Băsescu.
Până acum PSD a încercat să arate că între Iohannis și Băsescu ar exista o legătură, dar nu a reușit să facă o demonstrație credibilă. Călin Popescu Tăriceanu reușește. El nu se bazează doar pe apartenența la aceeași familie politică. Face o analiză a legăturilor personale, și din acest punct de vedere nu poate fi contrazis.
Fostul premier îl analizează și pe Klaus Iohannis. Crede că nu este pregătit pentru a deveni președintele României, nici din punct de vedere politic, nici intelectual. Desigur, aici se simte că sunt contracandidați. Ceea ce reușește, totuși, să transmită, făcând o speculație pe baza unei declarații, este că după alegeri Iohannis va schimba Guvernul. Deci se va implica în jocurile politice, transformându-se într-un președinte-jucător. Aici vede similitudinea dintre Băsescu și Iohannis, intermediată de Vasile Blaga.
Cum ar putea fi contrazis? A fost sau nu Vasile Blaga șeful de campanie a lui Traian Băsescu, încă de la alegerile pentru Primăria Generală a Capitalei, până la prezidențialele din 2004, 2009 și referendumul din 2012? A fost, nu poate nega. S-a despărțit Băsescu de PDL supărat că nu a câștigat Elena Udrea președinția PDL? Abia după ce l-a văzut pe Blaga învingător în fața Elenei, a făcut acel gest “Adio, PDL!”. Călin Popescu Tăriceanu nu face altceva decât să pună un mare semn de întrebare asupra sincerității lui Vasile Blaga. Cât despre capacitatea sau incapacitatea lui Klaus Iohannis de a face față funcției de președinte al României, rămâne de văzut dacă are sau nu dreptate. Campania este abia la început, iar candidații sunt abia la încălzire.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Sigla Informatia Zilei

Sub paravanul războiului

Asculta acest articol Întâi a fost pandemie. Nu se poate face nimic pentru că este pandemie. Apoi a venit războiul.