Image 1
Image 2

Amplă expoziţie dedicată Centenarului, din noiembrie, la MNIR

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Muzeul Național de Istorie al României
Muzeul Național de Istorie al României

Rezoluţia Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, drapele purtate de delegaţii, stiloul lui Pan Halippa, pana de aur pe care a folosit-o Vasile Goldiş vor putea fi regăsite în cadrul unei ample expoziţii dedicate Centenarului Marii Uniri, care se va deschide în jurul datei de 25 noiembrie în holul central al Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR).

“Este o expoziţie importantă, care va avea un discurs interesant, reunind, practic, exponate legate de evenimentele propriu-zise din Basarabia, Bucovina şi Transilvania. Cei care vor veni la muzeu vor găsi aici Rezoluţia Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, drapele purtate de delegaţiile care au participat la adunarea din 1 Decembrie 1918, ca şi obiecte personale legate de oamenii care au făcut până la urmă posibilă Unirea, fie că vorbim de Pantelimon Halippa sau de Vasile Goldiş sau de Iuliu Maniu, documente. Sunt multe lucruri care trebuie să fie văzute într-un cadru adecvat aici la noi la muzeu”, a declarat, pentru AGERPRES, Cornel Ilie, director adjunct al MNIR.

Printre obiectele personale care vor fi prezentate marelui public se regăsesc stiloul lui Pan Halippa, pana de aur folosită de Vasile Goldiş, tablouri ale unor personalităţi precum Iuliu Maniu.

“Din păcate, aici este o problemă, pentru că acest eveniment, poate cel mai important din istoria noastră, nu este foarte bine reprezentat din punct de vedere, să zicem, al obiectelor tridimensionale. Sunt, într-adevăr, foarte multe documente, foarte multe acte, presă, credenţionale, dintre acestea sunt cu sutele, cu miile. Poate nu sunt atât de spectaculoase, dar noi încercăm să le punem în valoare în expoziţie astfel încât să le facem interesante, pentru că ele au o valoare documentară şi istorică foarte mare”, a explicat istoricul.

El a precizat că expoziţia va fi deschisă pe tot parcursul anului 2019.

“Vrem să facem ceva cu adevărat deosebit pentru a marca acest moment şi intenţia noastră este de a ţine expoziţia deschisă pe tot parcursul anului viitor. Intenţia noastră a fost de a face ca românii să nu uite că s-a terminat anul 2018, că a fost Anul Centenar, ci vrem să le aducem aminte cât se poate de mult despre ce s-a întâmplat în 1918”, a explicat Cornel Ilie.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

IFPLUSMONUMENTE ALE UNIRII ROMÂNIA

Oare cum ar fi schimbat Monumentul Unirii, proiectat de Aurel Popp, peisajul cultural și istoric al României, dacă ar fi fost realizat?

La doar un deceniu după Unirea din 1918, un grandios Monument al Unirii, gândit de Aurel Popp dar neconstruit din cauza costurilor și dezacordurilor, rămâne o pagină neîncheiată în istoria românească, reînviind astăzi întrebări despre identitatea națională.

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now