Image 1
Image 2

Amenzi de peste 700.000 lei date în zona litoralului de Protecția Consumatorilor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

ANPC a dat amenzi de peste 700.000 lei în urma unor controale făcute pe litoral. Comisarii au găsit, printre altele, căzi cu mucegai, lipsă de prosoape, vitrine frigorifice cu rugină sau meniuri fără informaţii privind tarifele.

Potrivit unui comunicat transmis, sâmbătă, de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, ANPC a înfiinţat, în perioada estivală, structura pentru protecţia consumatorilor “Comandament Litoral 2019”, iar în perioada 3 – 10 iulie comandamentul a desfăşurat 197 de acţiuni de control, în 182 dintre acestea constatându-se abateri de la prevederile legale în vigoare.

Au fost controlate 115 unităţi de alimentaţie publică, 21 de unităţi de cazare, unităţi de agreement şi sectoare de plajă, 35 de unităţi de comercializare de produse alimentare şi 26 de unităţi de comercializare de produse nealimentare. În urma verificărilor, au fost date 308 sancţiuni, din care 181 de avertismente şi 127 de amenzi, în valoare de 707.000 lei.

Au fost oprite definitiv şi retrase de la comercializare produse în valoare de 50.282 lei, au fost oprite temporar de la comercializare produse în valoare de 52.309 lei şi a fost oprită temporar prestarea serviciilor a 21 de operatori economici.

Abaterile constatate în timpul verificărilor au fost, în cazul unităţilor de prestări servicii de alimentaţie publică: nerespectarea condiţiilor de depozitare, păstrare şi expunere la comercializare a produselor alimentare, depozitarea acestora direct pe paviment, nerespectând condiţiile de temperatură impuse de producător (la temperatura mediului ambiant, de exemplu), nerespectarea temperaturii preparatelor culinare gătite de minimum 60 de grade Celsius, modificarea stării termice iniţiale fără ca operatorul economic să fie autorizat în acest sens, utilizarea de materii prime cu data limită de consum depăşită, cu modificări organoleptice, fără elemente de identificare din care să reiasă încadrarea în termenul de valabilitate, în prestarea de activităţi de alimentaţie publică, acestea devenind nesigure, comercializarea preparatelor alimentare neprotejate de insecte şi de praf, utilizarea de ustensile de plastic sau de lemn nerecomandate alimentaţiei publice, existenţa unităţilor de alimentaţie publică pe plajă fără racordare la apă, fără coşuri de gunoi şi cu produse expuse contaminării cu praf, existenţa spaţiilor neigienizate de depozitare, vitrine frigorifice cu rugină, fără monitorizarea temperaturii, prezenţa echipamentelor de gătit fără grafic de schimbare de ulei, absenţa aparatelor sau plaselor speciale antiinsecte, intersectarea fluxurilor tehnologice în bucătărie, prezenţa meniurilor fără informaţii privind gramajele produselor, ingredientele cu posibil efect alergen şi preparatele din “produs decongelat”, utilizarea cântarelor neverificate metrologic, neafişarea datelor de identificare ale companiei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with