00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Dălina Lazăr, Ciprian Crăciun, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Lupta pentru candidatura la prezidenţiale se ascute. (reluare) 01.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Csaba Csintalan. Titlul emisiunii: Un alt mod de cuantificare a rezultatelor –BAC 2019. 02.25 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Darius Şchiop. Titlul emisiunii: Halep, prima româncă campioană la Wimbledon! Cum stă tenisul sătmărean? 03.15 Iată omul, cu Gabriel Ghişan,invitat: Sebastian Borleştean. 04.30 Ne cheamă natura 05.30 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Romeo Nicoară. Titlul emisiuni: Deputat Romeo Nicoară – raport din parlament. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (reluare) 09.00 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. 10.00 Tabără de creaţie la Ocoliş 10.45 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Maria Pop. Titlul emisiunii: Uleiurile esenţiale – cum le întrebuinţăm? 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Dălina Lazăr, Ciprian Crăciun, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Lupta pentru candidatura la prezidenţiale se ascute. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Street Music Festival – la Satu Mare. 14.30 Teleshopping 14.50 Cultură, Strigăt disperat al firmelor de construcţii, întâlnirea patronilor din construcţii la Poesis 15.40 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Romeo Nicoară. Titlul emisiuni: Deputat Romeo Nicoară – raport din parlament. 16.45 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. 17.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu. 18.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiuni: Noi obiective ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare. (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiuni: Noi obiective ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare. (reluare) 23.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Darius Şchiop. Titlul emisiunii: Halep, prima româncă campioană la Wimbledon! Cum stă tenisul sătmărean? 19.07.2019

Amatorii de venituri nemuncite au dat iama între narcisele de la Tufoasa

Scris de Ioan Aniţaş, 02 mai 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

„Zona Tufoasa este declarată de ani de zile ca rezervaţie pentru narcise, spunea deunăzi I.C., cititor al ziarului nostru.

Am trecut zilele anterioare de la Livada la Negreşti-Oaş, iar la trecerea de cale ferată din zona Tufoasa am văzut mai multe persoane de etnie romă, cel puţin după culoarea tenului. Majoritatea lor aveau în mâini buchete de narcise. Mai puţine au fost persoanele care ofereau spre vânzare lăcrămioare. Nu era şocant faptul că se oferea spre vânzare narcise, ci faptul că aceste frumoase flori erau parcă scoase chiar din rădăcină pentru a avea tulpina mai lungă. Cu siguranţă le-a fost afectat şi bulbul, fapt ce conduce la moartea acestor specii protejate de lege. Curios este că nici voluntari, dar nici persoane din instituţiile abilitate în a proteja flora spontană, nu iau atitudine înainte de a fi prea târziu. Riscăm să ajungă pe cale de dispariţie şi această specie, aşa cum a ajuns laleaua pestriţă din zonele Viile Satu Mare şi Doba. Mi-aş permite ca prin intermediul acestor rânduri să-i sensibilizez pe cei abilitaţi să intervină în a salva speciile vulnerabile.

Fac acest apel numai pentru că an de an culegătorii de narcise dornici de a avea venituri nemuncite distrug ceea ce natura ne-a oferit. Poate că după apariţia acestor rânduri anumiţi inspectori se vor trezi la realitate şi vor lăsa măcar pentru câteva ore munca în birou şi vor face un bine pentru generaţiile viitoare. Flora nu este doar a unei generaţii. Ea trebuie îngrijită şi păstrată pentru generaţiile viitoare. Sunt suficienţi factori de mediu care au efecte distrugătoare şi nu se poate interveni împotriva lor. Împotriva oamenilor încă se mai poate interveni”.

Abonează-te acum Online!
  1. Dac Bulibas a spus: 03 mai 2019, ora 10:53

    Dati amenzi sau bete/biciuri pe fund celor care fura narcisele din zonele protejate. Zona protejata cu narcise cum este protejata daca se fura din ea inseamna ca nu este protejata. Cei in masura ( protejatorii) nu sunt in stare sa-l pazeasca 2 saptamani pana trec narcisele de floare ?.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.