10.10.2019 00.00 Dezbatere electorală , cu Stela Cădar, invitaţi: Dan Burulea, Adelin Ghiarfaş, Otto Nagy, Adrian Farcău. Titlul emisiunii: PNL vrea un guvern cu 15-16 ministere. (reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct cu Mihai Sălceanu, invitat: Paula Gabor, Mihai Paşolea . Titlul emisiunii: Ce modificări ale codului rutier au intrat recent în vigoare? (reluare) 04.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Rolul asociaţiei cazacilor şi obiectivelele sale în România. 05.00 O partidă de pescuit 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Dezbatere electorală , cu Stela Cădar, invitaţi: Dan Burulea, Adelin Ghiarfaş, Otto Nagy, Adrian Farcău. Titlul emisiunii: PNL vrea un guvern cu 15-16 ministere. (reluare) 10.00 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu invitat: Ionela Toma. 11.00 Ne cheamă Natura cu Ioana Zaharia. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Mihai Sălceanu, invitat: Paula Gabor, Mihai Paşolea . Titlul emisiunii: Ce modificări ale codului rutier au intrat recent în vigoare? (reluare) 14.40 Dezbatere electorală, cu Stela Cădar, invitaţi: Dan Burulea, Adelin Ghiarfaş, Otto Nagy, Adrian Farcău. Titlul emisiunii: PNL vrea un guvern cu 15-16 ministere. (reluare) 16.00 Teleshopping 16.30 Panoramic Sportiv cu Constantin Demian, invitat: Cosmin Iuhas. Titlul emisiuni: Despre fotbalul sătmărean cu antrenoul Cosmin Iuhas. 17.30 Sănătate cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Anxeitatea cauze şi tratament. 18.00 Audienţe în direct cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Dezbatere electorală , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko (reluare)

Amatorii de venituri nemuncite au dat iama între narcisele de la Tufoasa

Scris de Ioan Aniţaş, 02 mai 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

„Zona Tufoasa este declarată de ani de zile ca rezervaţie pentru narcise, spunea deunăzi I.C., cititor al ziarului nostru.

Am trecut zilele anterioare de la Livada la Negreşti-Oaş, iar la trecerea de cale ferată din zona Tufoasa am văzut mai multe persoane de etnie romă, cel puţin după culoarea tenului. Majoritatea lor aveau în mâini buchete de narcise. Mai puţine au fost persoanele care ofereau spre vânzare lăcrămioare. Nu era şocant faptul că se oferea spre vânzare narcise, ci faptul că aceste frumoase flori erau parcă scoase chiar din rădăcină pentru a avea tulpina mai lungă. Cu siguranţă le-a fost afectat şi bulbul, fapt ce conduce la moartea acestor specii protejate de lege. Curios este că nici voluntari, dar nici persoane din instituţiile abilitate în a proteja flora spontană, nu iau atitudine înainte de a fi prea târziu. Riscăm să ajungă pe cale de dispariţie şi această specie, aşa cum a ajuns laleaua pestriţă din zonele Viile Satu Mare şi Doba. Mi-aş permite ca prin intermediul acestor rânduri să-i sensibilizez pe cei abilitaţi să intervină în a salva speciile vulnerabile.

Fac acest apel numai pentru că an de an culegătorii de narcise dornici de a avea venituri nemuncite distrug ceea ce natura ne-a oferit. Poate că după apariţia acestor rânduri anumiţi inspectori se vor trezi la realitate şi vor lăsa măcar pentru câteva ore munca în birou şi vor face un bine pentru generaţiile viitoare. Flora nu este doar a unei generaţii. Ea trebuie îngrijită şi păstrată pentru generaţiile viitoare. Sunt suficienţi factori de mediu care au efecte distrugătoare şi nu se poate interveni împotriva lor. Împotriva oamenilor încă se mai poate interveni”.

Abonează-te acum Online!
  1. Dac Bulibas a spus: 03 mai 2019, ora 10:53

    Dati amenzi sau bete/biciuri pe fund celor care fura narcisele din zonele protejate. Zona protejata cu narcise cum este protejata daca se fura din ea inseamna ca nu este protejata. Cei in masura ( protejatorii) nu sunt in stare sa-l pazeasca 2 saptamani pana trec narcisele de floare ?.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.