00.00 Agenda publică (dezbatere electorală), cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Beniamin Urs, Adrian Ştef. Titlul emisiunii: Am intrat în ultima săptămână din această campanie electorală. (reluare) 02.00 Ne Cheamă Natura 03.15 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Pădurea şi fauna pe care o adăposteşte. 04.10 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 05.05 Cultură – Lansare de carte Nicolae Breban la Poesis. 06.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Ştiri 07.00 Agenda publică (dezbatere electorală), cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Beniamin Urs, Adrian Ştef. Titlul emisiunii: Am intrat în ultima săptămână din această campanie electorală. (reluare) 09.00 Promovare Electorală, cu Mihai Sălceanu, invitat: Ciprian Crăciun. Titlul emisiuni: De ce are PSD cei mai buni candidaţi la alegerile europarlamentare?(reluare) 10.00 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitaţi: Camelia Iacob, Irina Tămăşan. 11.15 Teleshopping 11.30 Ştiri 12.00 Agenda publică (dezbatere electorală), cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Beniamin Urs, Adrian Ştef. Titlul emisiunii: Am intrat în ultima săptămână din această campanie electorală. (reluare) 14.00 Cultură 14.15 Teleshopping 14.30 Promovare Electorală, Preşedintele ALDE întâlnire cu alegători la Satu Mare.(reluare) 15.30 Portret de artist, invitat: Dumitru Iederan 16.20 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Szilagyi Ştefan. Titlul emisiunii: Fotbalul judeţean îşi decide în curând campioana sezonului 2018-2019. 17.15 Reportaj la Sâmbra Oilor 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat:Georgeta Pop. Titlul emisiunii: Accesul la tratament medical în străinătate. 18.30 Promovare Electorală, cu Mihai Sălceanu (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Promovare Electorală, Ludovic Orban a găsit la Satu Mare o organizaţie PNL puternică. (reluare) 23.30 Cultură – Performanţe istorice pentru învătământul sătmărean. 21.05.2019

Amatorii de venituri nemuncite au dat iama între narcisele de la Tufoasa

Scris de Ioan Aniţaş, 02 mai 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

„Zona Tufoasa este declarată de ani de zile ca rezervaţie pentru narcise, spunea deunăzi I.C., cititor al ziarului nostru.

Am trecut zilele anterioare de la Livada la Negreşti-Oaş, iar la trecerea de cale ferată din zona Tufoasa am văzut mai multe persoane de etnie romă, cel puţin după culoarea tenului. Majoritatea lor aveau în mâini buchete de narcise. Mai puţine au fost persoanele care ofereau spre vânzare lăcrămioare. Nu era şocant faptul că se oferea spre vânzare narcise, ci faptul că aceste frumoase flori erau parcă scoase chiar din rădăcină pentru a avea tulpina mai lungă. Cu siguranţă le-a fost afectat şi bulbul, fapt ce conduce la moartea acestor specii protejate de lege. Curios este că nici voluntari, dar nici persoane din instituţiile abilitate în a proteja flora spontană, nu iau atitudine înainte de a fi prea târziu. Riscăm să ajungă pe cale de dispariţie şi această specie, aşa cum a ajuns laleaua pestriţă din zonele Viile Satu Mare şi Doba. Mi-aş permite ca prin intermediul acestor rânduri să-i sensibilizez pe cei abilitaţi să intervină în a salva speciile vulnerabile.

Fac acest apel numai pentru că an de an culegătorii de narcise dornici de a avea venituri nemuncite distrug ceea ce natura ne-a oferit. Poate că după apariţia acestor rânduri anumiţi inspectori se vor trezi la realitate şi vor lăsa măcar pentru câteva ore munca în birou şi vor face un bine pentru generaţiile viitoare. Flora nu este doar a unei generaţii. Ea trebuie îngrijită şi păstrată pentru generaţiile viitoare. Sunt suficienţi factori de mediu care au efecte distrugătoare şi nu se poate interveni împotriva lor. Împotriva oamenilor încă se mai poate interveni”.

Abonează-te acum Online!
  1. Dac Bulibas a spus: 03 mai 2019, ora 10:53

    Dati amenzi sau bete/biciuri pe fund celor care fura narcisele din zonele protejate. Zona protejata cu narcise cum este protejata daca se fura din ea inseamna ca nu este protejata. Cei in masura ( protejatorii) nu sunt in stare sa-l pazeasca 2 saptamani pana trec narcisele de floare ?.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.