Image 1
Image 2

Amânarea plății utilităților a trecut de votul Parlamentului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Liberalii vor contesta proiectul la Curtea Constituțională, el fiind inițiat de opoziție

Firmele cărora le-au scăzut veniturile în luna în curs cu cel puţin 15% raportat la media celor două luni anterioare vor putea beneficia, la cerere, de amânarea, pe o perioadă de 3 luni, începând cu luna martie, a plăţii contribuţiilor de asigurări sociale de stat şi contribuţiei asiguratorii pentru muncă aferente veniturilor din salarii si asimilate salariilor. Ulterior, doar 50% din contribuţiile sociale vor fi achitate eşalonat.

De asemenea, firmele şi persoanele fizice pot amâna 3 luni plata serviciilor de utilităţi, cu excepția serviciilor de voce și date mobile, potrivit unui proiect de lege iniţiat de Marcel Ciolacu, Călin Popescu-Tăriceanu şi Victor Ponta şi aprobat vineri de Camera Deputaţilor, urmând să fie trimis la promulgare.

Proiectul a fost adoptat cu 243 de voturi ”pentru”, 81 ”împotrivă” şi 3 abţineri, iar liderul deputaţilor PNL Florin Roman a anunţat că liberalii îl vor contesta la Curtea Constituţională.

Contractele de muncă ar trebui păstrate un an

Condiţia pentru acordarea acestor facilităţi este păstrarea valabilităţii contractelor de muncă existente la data de 1 martie 2020 pentru o perioadă de 12 luni de la intrarea în vigoare a legii. Pe perioada acordării facilităţilor, salariaţii beneficiază de vechime în muncă, iar contribuţiile sociale obligatorii vor fi completate de la bugetul de stat.

De asemenea, la cerere, se amână la plată contribuţia asiguratorie pentru muncă aferentă veniturilor din salarii şi veniturilor asimilate salariilor, pentru o perioadă de 3 luni, începând cu luna martie 2020. Contribuabilii operatori economici nu vor plăti dobânzi şi penalităţi de întârziere.

O altă prevedere a proiectului de lege votat este aceea conform căreia se amână pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a legii plata serviciilor de utilităţi< apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice şi de internet, cablu TV, cu excepţia serviciilor de voce şi date mobile. La expirarea perioadei de 3 luni, beneficiarii de servicii de utilităţi vor plăti sumele scadente, eşalonat, pe o perioadă de 12 luni de la expirarea perioadei, fără a li se percepe dobânzi şi penalităţi de întârziere.

Operatorii economici care suportă amânarea la plată vor eşalona debitele restante fără a depăşi raportul de 1/12 pe lună. Pentru acoperirea echivalentului sumelor afectate de aceste măsuri, ”Ministerul Finanţelor Publice pune la dispoziţia furnizorilor de utilităţi, prin Trezoreria Statului, credite de trezorerie cu dobânda zero pentru o perioadă de până la 18 luni”, prevede legea.

Guvernul are termen până la data de 1 mai 2020 pentru a defini consumatorul vulnerabil şi pentru a elabora şi pune în funcţiune o schemă de ajutor pentru aceştia. Ministerul Finanţelor trebuie să elaboreze normele metodologice de aplicare.

PNL: Revenim în vremea lui Ceaușescu

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a anunţat că liberalii vor ataca la Curtea Constituţională proiectul referitor la facilităţile fiscale şi un alt proiect al PSD, referitor la amânarea plăţii ratelor la credite, care dublează actul normativ emis deja de Guvern.

“Se încalcă flagrant Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, ce obligă iniţiatorii să precizeze impactul bugetar şi sursa de finanţare. Propunerile domnilor Ciolacu, Ponta şi ale aliaţilor de strânsură întorc România în vremurile epocii de aur a tovarăşului Nicolae Ceauşescu, cu efecte devastatoare pentru economie. Populismul şi iresponsabilitatea acestor politicieni declanşează o nouă criză, cea economică, care va genera aruncarea economiei în prăpastie şi va genera pierderea a sute de mii de locuri de muncă”, a afirmat Roman.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with