Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Iacob Izvorean, Daniel Frei, Răzvan Blaga. Titlul emisiunii: Asociaţie versus cooperativă. (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Dumitru Pop, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: Începe desecretizarea protocoalelor? (reluare) 02.30 Portret de artist – leontina Dorca 03.00 Cultură 04.00 Concert Alina Manole 04.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Fazekas Jozsef. Titlul emisiunii: Fermierii din Halmeu. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Barta Zoltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Iacob Izvorean, Daniel Frei, Răzvan Blaga. Titlul emisiunii: Asociaţie versus cooperativă. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 09.30 Educaţie ecologică, Cristina Bursuc invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Cometiţia cel mai tare lareciclare. 10.00 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Călin Secan. Titlul emisiunii: Cu fericirea...la psiholog. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Radu Hutton. Titlul emisiunii: Pregătiri de Paşte în parohiile greco-catolice din Ciuperceni şi Dumbrava. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Dumitru Pop, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: Începe desecretizarea protocoalelor? (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Petre Doroş. Titlul emisiunii: Tineri din Bocicău revin la agricultură. 14.40 Teleshopping 15.00 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Daniel Buda. Titlul emisiuni: Daniel Buda – rapor la 1.380 de zile . 16.10 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Dumitru Costin,Florin Jianu. Titlul emisiunii:Creative-start – start creativităţii în Satu Mare. 17.10 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Nicolae Muresan. 18.30 Concert vocal-simfonic extraordinar dedicat centenarului Marii Uniri (in direct) 19.30 Ştiri 21.30 Cultură 22.30 Ne cheamă natura 23.30 Ştiri

Am BREXIT-O!

Scris de Dumitru Păcuraru, 25 iunie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Un milion de britanici au decis viitorul Uniunii Europene. Aceasta este diferenţa dintre cei ce au votat pentru ieşirea sau rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană. 

În primal rând este de remarcat că nu s-a votat unitar. Scoţia, Ţara Galilor, Irlanda de Nord au votat pentru rămânere. La fel, în Londra peste 60% au votat pentru rămânerea în UE.

Practic, opinia publică din Regat este divizată. Peste tot sunt eurosceptici, doar că în Marea Britanie, potrivit votului popular, numărul lor este mai mare decât al celor care cred într-o Europă Unită.

Dar englezii s-au despărţit şi de Papa de la Roma. De ce nu s-ar despărţi de un Bruxelles prea îndepărtat, cum spunea adversarul lui Cameron din interiorul Partidului Conservator, Johnson?

Panica a cuprins întreaga lume politică şi financiară încă de la anunţarea primelor rezultate parţiale. Lira sterlină s-a devalorizat. Bursele din toată lumea au reacţionat negativ. După anunţarea rezultatelor finale – 51,9% la 48,1%  – liderii lumii s-au întrunit de urgenţă.

Toate guvernele ţărilor UE, Comisia Europeană, Parlamentul European, dar şi marile companii transnaţionale au convocat şedinţe de urgenţă. Este ca şi cum Marea Britanie ar fi declarat război întregii lumi. O asemenea emoţie mondială nu s-a resimţit probabil de la izbucnirea celui de-al doilea Război Mondial.

BREXIT-ul este contagios. Partidele naţionaliste au reacţionat prompt. Olanda, Franţa, ţări cu puternice partide radicale, cer organizarea unor referendumuri similare.

     Curentul euro-sceptic s-a amplificat odată cu intrarea ultimelor două ţări în UE. Valul de emigranţi din România şi Bulgaria i-a speriat pe englezi. Până la urmă revolta de zi cu zi a populaţiei autohtone, deranjul provocat de invazia atâtor străini a provocat o stare de nemulţumire generală. Votul a fost pe măsură, iar voinţa poporului va fi respectată, a spus premierul Cameron, mulţumind în acelaşi timp şi celor care au votat pentru rămânere, şi celor care au optat pentru ieşire.

Totodată şi-a anunţat demisia peste trei luni, precizând că nu mai poate fi căpitanul unei echipe care a pierdut o bătălie atât de importantă.

  Pe noi ne interesează mai puţin ce se va întâmpla în Regatul Unit. Scoţia şi Irlanda de Nord au votat pentru UE şi probabil îşi vor cere independenţa.

Este problema lor, dar efectele frământărilor interne din insula ce nu-şi doreşte să fie parte a unei Europe Unite se vor resimţi în toate ţările UE. Opinii despre viitorul incert vin de peste tot. Se fac scenarii. Liderii lumii încearcă să minimalizeze impactul negativ pe care BREXIT-ul îl va avea asupra tuturor economiilor.

Nu se va trece uşor peste această decizie total neaşteptată. Consecinţele se vor resimţi nu doar la nivel economic, financiar, ci şi la nivel individual şi colectiv.  400.000 de cetăţeni români se află în Marea Britanie. Alte sute de mii de români rămaşi acasă depind de banii pe care îi trimit aceştia acasă. Sunt tineri la studii, dar se află şi mulţi români care trăiesc doar de pe urma ajutoarelor sociale.

Englezii au votat pentru ieşire mai ales din cauza acestora. Par amănunte, dar până la urmă Uniunea Europeană a fost creată pentru a le fi mai bine indivizilor. Englezii refuză să fie solidari cu toţi europenii, mai cu seamă cu cei estici.

     Ieşirea nu se face imediat. Este un proces de durată. O reacţie rapidă vine însă de la partidele naţionaliste. Liderii populişti vor prolifera într-o Europă greu lovită de votul de la referendumul din 23 iunie.

Abonează-te acum Online!