Image 1
Image 2

Alteţa sa Regală Principele Nicolae al României a vizitat Colegiul Naţional Doamna Stanca Satu Mare

Principele Nicolae a fost în aprilie 2014 la Satu Mare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

principele NicolaeMarţi, la ora 14, Alteţa sa Regală Principele Nicolae al României a vizitat Colegiul Naţional Doamna Stanca din Satu Mare.

La intrarea principală a colegiului, a fost întâmpinat cu pâine şi sare de directoarea Anna-Maria Maruşca, profesoara Maria Govor, profesorul Sorin Ursei şi un grup de interprete de muzică populară, îmbrăcate în straie populare şi acompaniate de trei instrumentişti. După ce Anna-Maria Maruşca a rostit un cuvânt de primire, iar Maria Govor i-a înmânat consilierului Alteţei Sale Regale mapa cu programul vizitei, au răsunat câteva acorduri de muzică oşenească. A fost de faţă şi Robert Laszlo, director adjunct al Bibliotecii Judeţene Satu Mare. Au mai fost prezenţi şi numeroşi jurnalişti.

Am remarcat în schimb lipsa oricăror oficialităţi, atât la nivel de municipiu, cât şi la nivel de judeţ.

 

Programul vizitei

 

Programul a început cu vizita sălii profesorale, apoi a unei săli de clasă cu elevi purtând pe piept inscripţii despre drepturile omului. A urmat vizita cabinetelor de fizică, informatică şi chimie.

Un important loc al vizitei a fost biblioteca ”Dr. Vasile Lucaciu” a colegiului. Acolo, profesoara Gabriela Silaghi i-a prezentat principelui istoricul şcolii, cu date despre patronul spiritual al instituţiei. Apoi, directoarea instituţiei i-a înmânat principelui Cartea de Onoare a colegiului, în care a scris un mesaj şi a semnat.

 

De vorbă cu elevi ai colegiului

 

La o masă rotundă, organizată în sala de lectură a bibliotecii, principele a fost întâmpinat de elevii: Daiana Ilcu, clasa a XII-a C; Andreea Piricsi, clasa a XI-a A; Anca Moldovan, clasa a XII-a D; Darius Christian, clasa a VII-a, Adrian Hontău, clasa a VII-a, Dorin Vancea, clasa a IX-a şi Adina Pop, clasa a XI-a.

Acolo, elevii i-au adresat fel de fel de întrebări în limba engleză, cum ar fi despre: studiile sale în Anglia, cultura din România, planurile sale de viitor… Principele le-a răspuns elevilor despre oportunităţile universităţilor din UK, despre cultura română, generaţia mai tânără, despre bunicul său care i-a acordat succesiunea la tron, despre copiii străzii pe care i-a văzut în România, despre studiile sale în Anglia…

 

Intonarea Imnului Regal

 

În continuare, Principele a participat ca spectator la un moment artistic în sala festivă a colegiului. Acolo, pe scenă, un cor format din băieţi şi dirijat de profesorul Sorin Ursei a interpretat Imnul Regal. A rostit apoi un cuvânt de bun venit Maris Evelin, după care a intrat în scenă grupul de eleve care a interpretat cântece populare. După prezentarea elevului Bogdan Bratiş, a urmat cuvântul final şi înmânarea plachetei şcolii.

 

Statutul Alteţei Sale

 

Alteţea sa Regală Principele Nicolae al României, devenit Principe al României cu rangul şi apelativul de Alteţă Regală la 1 aprilie 2010, conform Statutului Casei Regale, promulgat de Regele Mihai la 30 decembrie 2007.

Este fiul Principesei Elena a României (născută la 15 noiembrie 1950) şi al profesorului doctor Robin Medforth-Mills. Nicolae e în prezent al treilea în ordinea de succesiune la tronul României, conform ultimului Statut regal din 2007.

Potrivit Wikipedia, ”actul este considerat de unii ca fiind nedemocratic, cu însemnătate eminamente simbolică, în absenţa aprobării Parlamentului, prin comparaţie cu Legea vechiului Statut din 1884, pe care încearcă să îl înlocuiască. În schimb, conform ultimei Constituţii regale democratice, cea din 1923, Nicolae este exclus de la succesiune.

Începând din 2008, Nicolae este din ce în ce mai prezent în viaţa publică din România, participând la gala de teatru UNITER 2008 şi la vizitele de lucru în teritoriu ale unchiului său, fostul Reprezentant Special al Guvernului, ASR Principele Radu al României.

Cu ocazia împlinirii vârstei de 25 de ani, Prinţul Nicolae a primit titlul de Alteţă Regală şi Principe al României”.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

LUNA ŞES

Cât mai durează până vom putea schia?

Un locuitor al Ţării Oaşului, Grigore Ghere, a fost în vizită la Luna Şes, pentru a vedea care este starea şi situaţia zonei care se fi trebuit să se dezvolte din punct de vedere turistic, de ani buni. Investiţiile s-au făcut, prin intermediul aleşilor locali, dar şi prin investitorii care au ales să construiască locuri de cazare sau restaurante.