Alte două focare de pestă porcină confirmate la Satu Mare | Informaţia Zilei

Alte două focare de pestă porcină confirmate la Satu Mare

Scris de Ioan Aniţaş, 07 noiembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În urmă cu aproape trei săptămâni, în baza informaţiilor primite din partea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor – DSVSA Satu Mare, dar şi ca urmare a unor informaţii adunate din teren, consemnam în coloanele ziarului nostru faptul că Pesta Porcină Africană – PPA a fost confirmată într-o exploataţie comercială cu aproape 5.000 de animale.

Animalele au fost ucise şi îngropate în condiţii de siguranţă. Bătălia privind stingerea focarului abia s-a terminat, că virusul a lovit de această dată în Codru, dar şi în extremitatea vestică a judeţului, pe un fond de vânătoare.

Potrivit unui comunicat remis de Prefectura Satu Mare, două cazuri noi de pestă porcină au fost confirmate de către reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) în judeţul Satu Mare în urma trimiterii probelor la Laboratorul Naţional de Referinţă din Bucureşti.

În acest sens, membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) s-au reunit miercuri, 6 noiembrie 2019, sub coordonarea prefectului Darius Filip, pentru a lua măsurile care se impun, conform legislaţiei în vigoare. A fost adoptată Decizia nr. 12 din 06.11.2019 privind aprobarea “Planului de măsuri pentru controlul bolii Pesta Porcină Africană în exploataţia din localitatea Bolda şi actualizarea Planului de măsuri pentru controlul bolii Pesta Porcină africană la mistreţi în judeţul Satu Mare”.

S-a stabilit o zonă de protecţie în jurul focarului

S-a stabilit o zonă de protecţie în jurul focarului din localitatea Bolda cu o rază de 3 km, în această zonă fiind incluse localităţile Bolda şi Şandra. De asemenea, zona de supraveghere în jurul focarului din localitatea Bolda a fost stabilită pe o rază de 10 km, fiind incluse localităţile Acâş, Dobra, Hurezu Mare, Racova, Babţa, Soconzel, Cuţa, Socond, Medişa, Hodişa, Gerăuşa, Sărătura, Stâna, Răteşti, Beltiug şi localitatea Corni din judeţul Maramureş.

Tot în această şedinţă a fost adoptat şi planul de măsuri pentru controlul bolii pesta porcină africană la mistreţi, în judeţul Satu Mare. Acesta a fost confirmat la Fondul de Vânătoare 39 Petreşti.

De la prima confirmare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, la noi în judeţ, în gospodării din Balta Blondă şi până în prezent, au fost eliminaţi 524.590 de porci afectaţi de boală şi există 2.208 de cazuri la mistreţi, se arată în centralizarea oficială a ANSVSA.

Abonează-te acum Online!
 1. prestor a spus: 09 noiembrie 2019, ora 09:53

  M-am cam saturat de pesta asta. Cred ca este o boala raspandita NU intamplator. Oamenii ajung sa se distruga. Stiti bancu ala?

  „O planetă trece pe lângă planeta Pământ şi o întreabă
  – Ce mai faci, soro? Nu te-am văzut de milioane de ani!
  – Nu prea bine… ştii… mi-au ieşit Homo Sapiens…
  – Nu te îngrijora, o să treacă. Am avut şi eu.”

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

 • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345