Image 1
Image 2

Aleșii scapă de conflictele de interese cu sprijinul UDMR

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Senatul a adoptat, luni, propunerea legislativă care modifică legea ANI şi care prevede că interdicţiile aplicate parlamentarilor pe baza rapoartelor ANI, la care s-a constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007-2013, încetează de drept.

 

PSD-ALDE nu ar fi putut trece de Senat modificarea Legii ANI,potrivit căreia interdicţiile aplicate aleşilor pe baza rapoartelor ANI, care au constatat nerespectarea prevederilor privind conflictul de interese (2007-2013), încetează de drept, fără sprijinul UDMR sau al senatorului PMP Gheorghe Baciu.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii Agenţiei Naţionale de Integritate – lege organică, trebuia să fie votată în plenul Senatului de 69 de parlamentari pentru a fi adoptată, notează Mediafax.

PSD şi ALDE nu deţin în Senat o majoritate care să le permită adoptarea legilor organice, întrucât cele două formaţiuni au împreună doar 68 de senatori, iar numărul total al senatorilor este 136.

Astfel, pentru adoptarea modificării aduse Legii ANI, PSD şi ALDE au fost nevoite să apeleze la voturile UDMR.

Listele de vot solicitate de Grupul parlamentar PNL şi date publicităţii arată că proiectul de lege a fost votat de opt senatori UDMR.

Dacă UDMR ar fi refuzat să sprijine demersul PSD-ALDE de a modifica Legea ANI, partidele conduse de Liviu Dragnea şi de Călin Popescu Tăriceanu ar fi găsit un sprijin în senatorul PMP Gheoghe Baciu, al cărui vot ar fi putut fi decisiv.

Potrivit sursei citate, Gheorghe Baciu a fost singurul deputat al PMP care a votat Legea ANI. Astfel, votul lui Gheorghe Baciu s-ar fi adăugat celor 68 de voturi pe care PSD şi ALDE le-ar fi putut asigura în Senat, ajungându-se la 69 de voturi, numărul necesar pentru adoptarea proiectului de lege.

PMP a declarat, luni, în plenul Senatului că nu va vota proiectul care modifică Legea ANI.

De asemenea, modificarea adusă Legii ANI a fost criticată şi de preşedintele PMP, Traian Băsescu, care a afirmat că astfel majoritatea parlamentară “şterge cu buretele” incompatibilităţile constatate în perioada 2007 – 2013 în cazul primarilor şi parlamentarilor şi “prăbuşeşte ANI”.

“Deci, asta da lovitură! Toată lumea s-a uitat pe 303 (Legea 303/2004 – n.r.) şi astăzi a trecut cu votul majorităţii această lege care pur şi simplu prăbuşeşte ANI şi şterge cu buretele incompatibilităţile pentru parlamentari, incompatibilităţi în perioada 2007 – 2013 (…). Şi primarii, despre care se spune aşa: dacă s-a constatat incompatibilitatea în mod definitiv, în instanţă, nu pot ocupa funcţii în aparatul de stat, dar pot candida la primar. (…) Astăzi şi-au rezolvat două probleme: problema parlamentarilor incompatibili şi problema primarilor şi consilierilor incompatibili”, a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele PMP afirma şi că vrea să ştie cum au votat fiecare dintre parlamentarii din Comisia juridică în cazul modificărilor la Legea ANI.

“Eu am însă o întrebare publică, pentru că această lege a trecut prin Comisia juridică: vreau să ştiu cum a votat fiecare parlamentar din Comisia juridică”, a spus Traian Băsescu.

Proiectul pentru modificarea Legii ANI a fost adoptat, în Senat, cu 77 de voturi „pentru” şi 39 „împotrivă”, din cele 77 de voturi exprimate în favoarea proiectului de lege 68 au fost asigurate de parlamentarii PSD şi ALDE, 1 vot de senatorul PMP Gheorghe Baciu şi 8 voturi au aparţinut senatorilor UDMR, potrivit sursei citate.

Senatul este for decizional în cazul proiectului de modificare a Legii ANI.

3 comentarii

  1. Analfabetului functional @Babacu ( care stie sa citeasca dar nu intelege ce citeste !) aduc in atentie faptul ca indiferent cum proceda UDMRaiul legea tot trecea !. Scrie clar in articol ca pt. a fi adoptata legea trebuia sa fie votata de 69 de parlamentari vot asigurat de cei 68 parlamentari PSD+ALDE + 1 vot de la parlamentarul PMP ! ( fara UDMR !). Ca urmare, prostituata de serviciu poate fi considerat romanul Baciu de la PMP.

Lasă un răspuns

Connect with