Image 1
Image 2

Alegerile locale, o competiție între Dragnea și Blaga

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Fără să-și fi schimbat direcția de atac, PNL începe să acorde mai multă atenție pregătirilor pentru alegerile locale.
    De rezultatul obținut la locale, depinde victoria sau înfrângerea la parlamentare. PSD a înțeles mai devreme decât orice alt partid că forța oricărei formațiuni politice stă în structurile locale.

A avut de suferit din cauza aceasta, fiind acuzat că susține baronii locali, dar fără ei PSD ar deveni un partid mic.     Fără să-și propună o strategie concretă pentru locale, PNL nu are nicio șansă să devină “marele PNL”. Prima țintă a fost, însă ratată. În urmă cu câteva săptămâni s-a anunțat începerea unei competiții interne pentru desemnarea candidaților la primării.

Termenul a trecut și candidații nu au apărut. S-a propus o amânare. Foarte bine, dar din nou nu sunt foarte clare regulile. Probabil că în interiorul partidul s-a înțeles despre ce este vorba. Din păcate, un primar nu poate fi ales doar de către membrii de partid. Chiar dacă este vorba despre alegeri interne, acțiunea trebuie să aibă un puternic caracter public.

În primul rând candidații au nevoie de o anumită notorietate. Nu se poate porni de la zero. Un ilustru necunoscut practic nu are nicio șansă de a câștiga în fața adversarilor deja cunoscuți. Notorietatea, după o campanie foarte bună, se transformă în voturi.
Nu în ultimul rând, chiar și într-o campanie internă este nevoie de un proiect. Ce va face în plus candidatul respectiv pentru comunitate? De ce l-ar vota alegătorii pe el și nu pe altul?

PNL nu a lansat în spațiul public un program unitar în acest sens. Candidații nici pe atât. Din punctul de vedere al proiectelor, primarii PSD par să fie cu un pas în față. Liviu Dragnea a trasat sarcini precise. În plus, fondurile alocate pe ultima sută de metri sunt ca o adevărată locomotivă. Avantajul  de a fi la guvernare este evident.

Dar, cu toate fondurile, în ciuda popularității și notorietății primarilor în exercițiu, bine pregătită opoziția are șanse de victorie. Depinde de candidat.  Dar atâta vreme cât el nu există, nici partidul din spatele său nu are cum să se exprime. Vasile Blaga a sesizat că PNL se află în această situație. Cu mai puțin de un an până la alegerile locale, PNL nu și-a stabilit candidații în jurul cărora să se desfășoare activitatea partidului.

Proverbiala experiență de organizator a lui Vasile Blaga încă nu se face simțită. S-ar părea că pentru desemnarea candidaților competiția se duce între oamenii din fostul PDL și fostul PNL. Cele două partide nu au fuzionat în totalitate. Mai sunt destule fisuri. Timpul trece și rezultatele întârzie să apară. PNL nu se prezintă ca o forță unitară.
Prezentarea cât mai urgentă a candidaților pentru alegerile locale ar fi un semnal foarte puternic adresat alegătorilor dornici să schimbe actuala situație din administrațiile locale dominate de PSD.

La locale, mai mult decât la orice alte alegeri, iese în evidență specificul local. Fiecare județ are particularitatea lui. Fiecare reședință de județ intră în alegeri cu problemele sale. Există diferențe enorme de la oraș la oraș, de la municipiu la municipiu. Conducerile centrale pot da doar direcția generală. În rest fiecare organizație își face propria strategie.

Contează însă și ajutorul de la centru. La alegerile locale se vor confrunta doi oameni cu mare experiență, Liviu Dragnea și Vasile Blaga. Primul are un ușor avantaj, provenind din administrația locală. Al doilea poate compensa avantajul adversarului folosindu-se de experiența cumulată a două partide.

În țară, ambele tabere au primari în funcție bine poziționați, oameni cu experiență și rezultate. Au și primari fără rezultate foarte bune, cu probleme în justiție. Competiția va fi dură, cu atacuri și de o parte și de alta. Timpul presează. Lipsa candidaților riscă să devină un handicap greu de depășit.

Haos generalizat, pigmentat cu alerte teroriste

Peste 300 de alerte teoriste în principalele orașe din Europa. Ciocniri violente la Cairo între poliție și protestanții pro-palestinieni. Țările arabe, Egiptul, Iordania nu vor să primească refugiați palestinieni din Gaza.

Fiecare face ce poate

Trecând ca din avion peste știrile oficializate de agențiile de știri ajungi la concluzia că toată lumea vorbește ca să se afle în treabă și nimeni nu ascultă. Să începem de la nota cea mai optimistă.

Momentul poștașilor

Pe vremuri, prin rigoare, disciplină, prin prestanță, prin însemne, Poșta Română, alături de CFR, erau considerate a doua armată a țării.