Image 1
Image 2

Alegeri mai mult providențiale decât prezidențiale

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Fiecare pasăre pre vocea ei piere și fiecare partid își alege liderul care îl merită. PSD culege roadele semănate de Liviu Dragnea. Viorica Dăncilă a descoperit că poporul nu se lasă cucerit de un slogan.

După intrarea în turul doi Vioroca Dăncilă a respirat ușurată. Atât își dorise.

Pentru turul doi și-a propus o țintă joasă< era convinsă că un 40% era suficient pentru a demonstra că a crescut partidul aproape de nivelul rezultatelor din 2016. Calcul greșit.

Odată nu se compară alegerile prezidențiale cu celelalte tipuri de algeri. În al doilea rând nu a obținut 40%, ci doar 33%. În al treilea rând zdrobitor a fost rezultatul voturilor din străinătate. Un scor de 94% la 6% descalifică orice partid, orice candidat prezidențial. Când obții doar 6% din voturi într-o competiție directă nu mai ai ce căuta în fruntea unui partid. Nu mai ai ce căuta în viața politică.

Deși un pesedist nu se predă niciodată, întreaga conducere a PSD a demisionat în bloc. Vicepreședinții înțeleg că trebuie să se retragă odată cu șefa lor.

Merita PSD o asemenea înfrângere? A mărit pensiile, a majorat salariile din sistemul de stat, a creat locuri de muncă în sistemul de stat. Considera că în felul acesta își fidelizează propriul bazin electoral. S-ar părea că “bazinul” a rămas insensibil și nu a mai votat PSD-ul.

“Bazinul” a simțit că ceva nu este în regulă. A simțit că guvernul Dăncilă împarte bani dintr-un sac gol. Drept urmare a sancționat prin vot reprezentantul guvernului, al partidului care a dus țara într-o înfundătură.

S-a întâmplat ca liderul partidului să nu se ridice la nivelul cerințelor. Viorica Dăncilă era o femeie de treabă, o persoană onestă până la un punct, dar nu avea pregătirea necesară pentru a ocupa cea mai importantă funcție în stat.

Poate că nici Klaus Iohannis nu este tocmai persoana potrivită. În primul mandat a oferit destule motive care nu-l recomandau ca un bun președinte. S-a mișcat încet, nu a reacționat la multe din semnalele de alarmă din societate. Și-a permis prea multe concedii, a făcut naveta din București la Sibiu în coloane cu girofaruri. La un moment dat a renunțat preferând elicopterul.

După aceste alegeri mai mult providențiale decât prezidențiale Klaus Iohannis trebuie să fie un altfel de președinte, iar PSD este obligat să devină alt partid. Obligat să se transforme este și PNL. Guvernul Orban nu-și mai poate permite să guverneze așa cum a guvernat PSD.

Aceste prezumtive schimbări nu li se datorează celor două partide, celor doi candidați prezidențiali, ci unei populații care s-a săturat să se mai lase prostită.

Klaus Iohannis nu a fost votat atât de masiv doar pentru calitățile lui personale, ci și pentru că a avut norocul de a avea un contracandidat slab. Dacă Viorica Dăncilă cu siguranță a fost cel mai slab candidat prezidențial intrat în turul doi, nu avem siguranța că Iohannis a fost cel mai bun candidat prezidențial din toate timpurile. El ar fi câștigat oricum, dar la alt scor dacă PSD avea un contracandidat adevărat.

La urma urmei Viorica Dăncilă a făcut un lucru bun pentru țară. Prin prestația ei a demonstrat că un partid nu-și poate permite să guverneze ignorând regulile economiei, punând în pericol stabilitatea macroeconomică, financiară a țării. Cu alte cuvinte, PSD s-a jucat de-a guvernarea și de-a politica după reguli inventate de ei.

Ascunși într-un birou, Liviu Dragnea și Darius Vâlcov au găsit o formulă magică de guvernare pe care, timp de trei ani, trei prim-miniștri, vreo 80 de miniștri, sute de secretari de stat s-au străduit să o pună în practică. Nu a ținut figura. Castelele de nisip contruite pe o prezumtivă creștere economică s-au prăbușit. Incompetența celor trei guverne PSD se traduce în miliarde de euro cheltuiți peste posibilități, rezultând un deficit de 4,6% în anul 2019.

Având în față două rânduri de alegeri, având la îndemână aceleași ingrediente să vedem ce va construi guvernul PNL.

Va putea câștiga alegerile locale și parlamentare de anul viitor fără pâine și circ sau asemeni PSD-ului va risca depășind deficitul stabilit la sub 3%?

Nemulţumiri pe linie

Aş începe prin a-l cita pe Dacian Cioloş. “Marcel Ciolacu ocoleşte, la fel ca predecesorii săi, soluţiile durabile: digitalizarea ANAF, colectare mai bună a TVA şi a impozitelor, decuplarea căpuşelor de partid care sug banii statului, investiţii care să aducă mai mulţi bani din aceleaşi impozite, stimularea micilor întreprinzători şi reforma administrativă”.

Bătălia alianțelor

Ca o noutate absolută, se pare că la europarlamentarele din 2024, în mare parte și la locale, se pare se vor confrunta doar alianțe, nu și partide.