Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

PSD începe să urmeze etapă după etapă, instrucțiunile privind pașii pe care trebuie să-i facă un partid de opoziție. Până acum social democrații au criticat tot ce era de criticat.

PSD a avut ocazia să arate, datorită sondajelor, că țara merge într-o direcție greșită. Guvernul i-a oferit pe tavă motive să spună că scade nivelul de trai, datorită scumpirilor care chiar se întâmplă. Partidele de guvernare i-au oferit PSD-ului și câteva scandaluri interne. Nu au lipsit nici gafele legate de faptul că premierul nu cunoaște prețul pâinii, iar ministrul de Finanțe nu știe care este salariul minim.

Nu trebuie uitate nici împrumuturile uriașe pe care le-a făcut și continuă să le facă guvernul.

Lista ar putea continua cu PNRR-ul care întârzie, cu eșecul vaccinării, cu neînțelegerile dintre PNL și USR PLUS pe marginea PNDL etc. etc.  Sunt întâmplări, evenimente, probleme care pot fi  explicate, dar nu contrazise. Coaliția de guvernare, dar și PNL, ca principal partid de guvernare, i-a aruncat opoziției mingea la fileu de prea multe ori într-o perioadă foarte scurtă. PSD profită din plin. Marcel Ciolacu aproape că a uitat că partidul pe care-l conduce a fost considerat cel mai corupt partid din România.

S-a uitat că  PSD-ul a vrut să schilodească Legile Justiției. Pentru că, iată, noul ministru nu reușește să modifice ceea ce a promis că va modifica. Adică Legile Justiției în varianta PSD.

Nu s-au rezolvat sub guvernarea de dreapta nici problemele agricultorilor. Anul acesta se aruncă producția de legume la gunoi. Fermierul român este în continuare dezavantajat față de producătorii din alte țări. Se muncește mult, se obținut producții frumoase, dar produsele autohtone nu-și găsesc locul pe rafturile marilor lanțuri ale magazinelor transnaționale. Ajung, în schimb, la gunoi.

Dată fiind situația generală din țară, la mai puțin de un an de la ultimele alegeri parlamentare, PSD cere alegeri anticipate. Este punctul maxim din care, așa cum s-a văzut de-a lungul timpului, începe să se accentueze erodarea la guvernare.

Pe de altă parte, când opoziția cere alegeri anticipate se dă un semnal că există o alternativă la guvernarea în exercițiu.

Marcel Ciolacu s-a grăbit să anunțe introducerea unei moțiuni de cenzură înainte de a cere alegeri anticipate. O mică scăpare. Din intervențiile lui, actualul lider PSD, nu pare a fi foarte abil, nu pare a fi nici intelectual. Este cam așa cum sunt majoritatea social-democraților, adică oameni din popor, mai puțin spilcuiți decât politicienii de dreapta.

Odată readusă în actualitate, tema alegerilor anticipate devine un laitmotiv. Tema alegerilor anticipate va fi preluată și de celălalt partid parlamentar, AUR, mai ales că acesta se află într-o ușoară ascensiune. Subiectul va fi preluat de sindicate, de mass media ostilă actualei coaliții de guvernare,  de cei care vor intra în categoria cetățenilor vulnerabili. 

Dacă relațiile dintre USR PLUS și PNL se vor înrăutăți, este posibil să ceară alegeri anticipate și această formațiune care constată zi de zi că nu-și poate transpune în practică proiectele incluse în programul de guvernare. :i campania internă din PNL a mers prea departe. În fața amenințării PSD cu o moțiune de cenzură, Ludovic Orban promite că atâta vreme cât va fi el președintele PNL nu va permite niciunui parlamentar liberal să voteze împotriva guvernului Cîțu.

Dar după ce nu va mai fi președinte? În cazul în care nu va fi reales, Orban își ia angajamentul că va demisiona din funcția de președinte al Camerei Deputaților.

Declarația lui poate fi interpretată și ca un semnal către PSD să amâne depunerea moțiunii de cenzură până după congresul din 25 septembrie? Posibil.   Se observă în același timp că nici președintele Klaus Iohannis nu mai critică PSD. Au cam încetat criticile la adresa guvernelor PSD și din partea reprezenților PNL și USR PLUS invitați la emisiunile de televiziune.  În linii generale sunt întrunite elementele necesare pentru o dezbatere publică pe tema alegerilor anticipate.

În realitate PSD nu-și dorește cu adevărat revenirea la guvernare. Sunt prea multe lucruri de rezolvat, este o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere social, politic și economic nu doar pe plan național, ci și pe plan internațional.

Vor avea loc alegeri anticipate? Nici vorbă. Dar asta nu înseamnă că nu se poate vorbi despre ele. Tema alegerilor anticipate se integrează perfect în propaganda, în demagogia politică a oricărui partid aflat în opoziție.

Reforma începe să semene a reformă

Începută cu înăsprirea legislaţiei fiscale pentru companiile private, evident revizuită în sus, reforma demarată de guvern a ajuns la momentul adevărului: diminuarea cheltuielilor publice.