Image 1
Image 2

Alegător în căutarea unui partid

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Până cel târziu în 26 aprilie candidații la primării trebuie să-și depună candidaturile. Tot atunci se depun și listele de consilieri. Dacă partidele nu și-au definitivat listele, nu și-au stabilit o parte dintre candidați, nici alegătorii nu se grăbesc să-și precizeze opțiunile. O mare parte nici nu s-au decis dacă merită să meargă la vot. Alții sunt hotărâți să se prezinte la urne, dar nu știu cu cine să voteze. Este o perioadă de căutări, de frământări.

Toată lumea ar vrea să câștige ceva de pe urma acestor alegeri.
Partidele știm ce vor. Vor să obțină cât mai mulți primari și un număr cât mai mare de consilieri. Ce vor însă alegătorii? Un lucru simplu: să aleagă în așa fel încât următorii patru ani să fie mai buni decât au fost cei patru ani care au trecut. Toate speranțele și le îndreaptă către cel ce va fi ales primar.

El este omul de care depinde soarta comunității. Din moment ce există diferențe uriașe între localități, deși toate au același regim, toate fac parte din aceeași țară, înseamnă că rolul primarului este uriaș. Dacă primarul este dedicat interesului public, dacă are viziune, dacă este harnic, dacă știe cum să folosească banii comunității, dacă îi place ordinea și curățenia, dacă nu se lasă corupt, localitatea pe care o conduce va prospera.

Oamenii vor fi mulțumiți pentru că vor constata că trăiesc într-o localitate curată, ordonată, într-o localitate care, dezvoltându-se, oferă locuri de muncă. Este chiar atât de greu de găsit acel gospodar bun? Da, este foarte greu. Pentru că el este propus de niște partide, nu de obște. Primarul nu este desemnat de populație, ci de către niște formațiuni politice. Sunt la ora actuală în Satu Mare trei partide mari și late.

Așadar, primarul poate fi ales numai din cei trei candidați propuși de ele. UDMR are un sistem propriu prin care își desemnează candidatul. Se fac sondaje în rândul populației maghiare, apoi se votează în cadrul organizației municipale. La PSD și la PNL, chiar dacă formal se fac sondaje, decizia se ia de către conducerea partidelor respective. De regulă întâi se fixează candidatul, apoi partidele mimează alegerea democratică a candidatului.

În realitate, candidații sunt cei care au reușit în luptele interne din partide să-și învingă adversarii. Acești invingători vin în fața alegătorilor. Numai din rândul lor poate alege bietul cetățean. Faptul că sunt slabi, că sunt nepregătiți, că sunt corupți sau coruptibili se datorează tocmai modului în care sunt organizate partidele.

Corupția și neprofesionalismul sunt rezultatul modului în care funcționează partidele. Ele sunt confiscate de mici grupuri de indivizi uniți doar de interese personale. Partidele din România sunt adevărate caste. Doar aparent se poate pătrunde în interiorul lor. Iar atunci când o grupare pierde o alta, și mai hrăpăreață decât cea dinainte, îi ia locul.

Mulți vor zice că la alegerile locale contează omul. Într-adevăr, omul contează, dar el este dinainte desemnat de fiecare partid. În realitate alegi din ceva ce deja a fost ales. Ar rezulta de aici că alegerile sunt o farsă. Societatea democratică nu a găsit altă metodă decât cea a alegerilor. Ce s-ar putea face? Dacă UDMR are în Satu Mare 20.000 de alegători ar trebui ca întâi cei 20.000 să aleagă dintr-un număr mai mare de candidați.

Dacă PSD și PNL au fiecare câte 20.000 de simpatizanți ar trebui ca întâi simpatizanții să-și voteze omul care să-i reprezinte la alegeri. Cam așa se desemnează candidații la președinție în SUA. La noi nu se poate. Prin urmare, bietul alegător își caută întâi un partid, apoi se autoconvinge sau este convins să-l voteze pe candidatul propus de acel partid.

Alegerea unui primar bun este ca un joc de noroc. Nimerești sau nu numerele bune.
Mai există și partidele mai mici. Ele au alt statut. Se poate vorbi și despre ele, nu întotdeauna în termeni elogioși.