13.12.2019 00.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Ioana Bran, Ciprian Costea. Titlul emisiunii: Deficitul bugetar, mărul discordiei între partide.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Cultura careiană la răscrucea dintre ani. (reluare) 04.00 Spectacol de gală de Ziua Naţională. 05.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Rodica Mereuţă. Titlul emisiunii: Vârstnici şi tineri împreună. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Ioana Bran, Ciprian Costea. Titlul emisiunii: Deficitul bugetar, mărul discordiei între partide.(reluare) 10.00 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Marta Cordea. 11.00 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă invitat: Cristian Boloş. Titlul emisiunii: Despre bunătate şi dăruire. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Cultura careiană la răscrucea dintre ani. (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Ioana Bran, Ciprian Costea. Titlul emisiunii: Deficitul bugetar, mărul discordiei între partide.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Sănătate cu Mihaela Ghiţă, invitat: Tallian Cristian. Titlul emisiunii: Autismul virtual. 16.45 Istorie pierdută, istorie regăsită. 17.00 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu 18.00 Audienţe în direct (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică, cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct (reluare)

ALDE analizează impactul, beneficiile şi pierderile ieşirii de la guvernare

Scris de Vasile Andreica, 11 august 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

PSD ar putea ajunge în situaţia să depindă de UDMR dacă vrea să rămână la putere

Surse politice susţin că ALDE a luat deja decizia de a ieşi de la guvernare săptămâna aceasta. Motivul oficial al rupturii de PSD este cel invocat deja de liderii partidului în spaţiul public: rectificarea bugetară. Viorica Dăncilă a mai avut o discuţie, vineri, cu Călin Popescu Tăriceanu şi cu Victor Ponta, în urma căreia încerca să salveze guvernarea.

Călin Popescu Tăriceanu luptă pentru supravieţuirea sa politică şi a partidului pe care l-a creat în timpul alegerilor prezidenţiale din urmă cu cinci ani. ALDE, formaţiunea aflată mereu în trena liderului său, Călin Popescu Tăriceanu, şi a PSD-ului, care i-a oferit guvernarea, riscă să nu mai intre în Parlament la alegerile parlamentare din 2020.

Potrivit unor surse ALDE, ameninţarea cu ieşirea de la guvernare a formaţiunii conduse de Tăriceanu ar avea valabilitate doar pe perioada campaniei electorale, urmând ca după alegerile prezidenţiale să se negocieze formarea unui guvern de uniune naţională, eventual a unui guvern al stângii. Plecarea de la guvernare a ALDE înseamnă şi părăsirea posturilor de miniştri, de secretari de stat şi de şefi în agenţiile guvernamentale sau în teritoriu, o postură care i-ar crea lui Tăriceanu demobilizarea militanţilor din partid tocmai în pragul alegerilor.

Negocieri aspre

În discuţiile purtate între Călin Popescu Tăriceanu şi Viorica Dăncilă i s-au pus acesteia mai multe condiţii pentru continuarea guvernării. Printre ele se numără intrarea Pro România în guvern, restructurarea cabinetului şi reducerea numărului de ministere la 19, alocarea a 4 ministere pentru ALDE şi alte 4 ministere pentru Pro România, plus posturi de vicepremier pentru fiecare partid şi, de asemenea, retragarea candidaturii Vioricăi Dăncilă la prezidenţiale şi susţinerea lui Călin Popescu Tăriceanu.

Viorica Dăncilă a refuzat condiţiile impuse de oamenii lui Tăriceanu, pe motiv că nu ar avea cum să explice partidului asumarea unor astfel de decizii. Într-o şedinţă restrânsă, ALDE a discutat concret despre paşii pe care îi vor face. Ieşirea de la guvernare ar urma să se producă săptămâna aceasta, ALDE semnează o alianţă politică cu Victor Ponta, miza fiind alegerile locale şi parlamentare din 2020. De asemenea, conform unor surse, în partid se fac calcule pentru intrarea în turul al doilea a lui Călin Popescu Tăriceanu.

Variantele lui Dăncilă

Viorica Dăncilă va rămâne fără miniştrii ALDE, urmând să pună în locul lor miniştri interimari până se reuneşte Parlamentul. Este nevoie de un nou vot în Parlament pentru schimbarea compoziţiei politice a guvernului odată cu ieşirea ALDE de la guvernare. În acest moment PSD are 207 parlamentari, însă nu sunt excluse şi alte plecări spre partidul lui Victor Ponta odată cu ieşirea ALDE de la guvernare şi înfiinţarea unei noi alianţe politice cu Pro România. În Parlament, majoritatea necesară pentru a trece noua structură a guvernului este de 233 de voturi.

Viorica Dăncilă ar putea să încerce să coopteze UDMR în executiv, aşa cum a făcut şi Victor Ponta în 2014, după ieşirea PNL de la guvernare. Cu cele 30 de voturi ale UDMR, la care s-ar mai adăuga cel puţin 8 voturi ale minorităţilor, Dăncilă şi-ar putea trece noul guvern. Problema stă însă în eventualele pretenţii ale maghiarilor, precum şi în nemulţumirile pe care aceştia le-au avut la adresa executivului în ultima perioadă.

Dacă nu trece la vot, cabinetul condus de Viorica Dăncilă rămâne interimar până la formarea unui nou guvern, moment în care decizia va fi la preşedintele Klaus Iohannis.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.