Image 1
Image 2

Alcoolul este responsabil de majoritatea problemelor din sfera gastro

dr. Bogdan Pintea, coordonatorul sectiei de Gastroenterologie si Edita Ghilea, presedinta Lions Club Somes
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
dr. Bogdan Pintea, coordonatorul sectiei de Gastroenterologie si Edita Ghilea, presedinta Lions Club Somes
dr. Bogdan Pintea, coordonatorul sectiei de Gastroenterologie si Edita Ghilea, presedinta Lions Club Somes

Orice persoană trecută de vârsta de 50 de ani  ar trebui să îşi facă cu regularitate o colonoscopie, este recomandarea medicului gastroenterolog Bogdan Pintea, coordonatorul secţiei de Gastroenterologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare.

Medicul spune că o astfel de investigaţie ar fi imperios necesară pentru a depista din timp un eventual cancer de colon sau alte afecţiuni ale colonului devenite tot mai frecvente în ultima vreme.  Specialistul spune că nu există săptămână când să nu fie depistat 1-2 cazuri de cancer. Aceste afecţiuni ar putea fi evitate foarte bine cu ajutorul prevenţiei, însă cum românul în general are obiceiul să tărăgăneze până când nu mai poate, apar complicaţiile, mai greu de tratat şi de durată.

Statistica oficială a Spitalului Judeţean de Urgenţe Satu Mare pe 2015, (date pregătite în cadrul primei evaluări a unităţii în vederea acreditării) arată că 40% din internările de pe secţia de gastroenterologie sunt urgenţe, acest lucru însemnând pancreatite, hemoragii digestive, ciroze decompensate.

Secţia, deşi dispune de numai 25 de paturi şi 4 medici, este asaltată de pacienţi. Medicul şef  este de părere că o dotare corespunzătoare i-ar ajuta foarte mult să vină în sprijinul bolnavilor prin aplicarea unor tehnici noninvazive, practicate la ordinea zilei, în centrele universitare.

Întrebat care sunt priorităţile secţiei în materie de aparatură, dr. Bogdan Pintea răspunde fără nicio ezitare – un endoscop terapeutic. Costă mult, aproximativ 50.000 de euro, dar se pot face cu ajutorul lui intervenţii extraordinare, sunt salvate vieţi şi evitate operaţii complicate. Pe locul doi se situează un alt tip de aparatură folosit pentru complicaţiile generate de pietrele la fiere.

Cât despre patologia specifică zonei, medicul a spus că alcoolul este răspunzător pentru majoritatea problemelor din sfera gastro.
“Cam 30% dintre pacienţi se adresează secţiei pentru probleme care sunt asociate consumului de alcool, precum cirozele hepatice, care de multe ori sunt decompensate, reuşim să le compensăm acolo unde se poate, îi mai mustrăm şi atunci cei care înţeleg se lasă de băut. Unele familii sunt receptive, dar sunt din păcate şi familii dezorganizate care nu acordă sprijinul bolnavului. La un pacient alcoolic care nu are sprijinul familiei, sprijinul soţiei, copiilor, celor apropiaţi este foarte greu. În străinătate există Asociaţia “Alcoolicii anonimi” şi-atunci pacienţii se adresează, discută, dacă există şi motivaţie din partea pacientului”, a spus dr. Pintea.

Ciroza hepatică etanolică, după cum a explicat medicul specialist nu apare după două şpriţuri. Este vorba de un consum constant pe o perioadă îndelungată,  de 10 – 20 de ani.

Aflăm că hemoragiile digestive pot să apară ca o complicaţie a cirozei hepatice (atunci când se sparg vase de sânge – varice),  dar şi pancreatita cronică, cancerele esofagiene. Doctorul Pintea a explicat că  alcoolul fie atacă ficatul, fie pancreasul. Iar în ultimii ani se depistează tot mai multe cazuri de cancer – cancere de colon, dar şi alte tipuri de afecţiuni neoplazice.

Medicul este de părere că odată cu schimbarea regimului de viaţă, oamenii ar trebui să fie mai atenţi la sănătatea lor. Din acest punct de vedere, recomandă  persoanelor trecute de vârsta de 50 de ani să-şi efectueze cu regularitate o colonoscopie. “Regimul de viaţă s-a schimbat brusc, după ’90 încoace, când au intrat aditivii alimentari, multe toxice, acestea se elimină pe calea colonului şi se dezvoltă polipi. Dacă pacientul vine din timp, aceşti polipi pot fi îndepărtaţi şi atunci se împiedică ciclul de dezvoltare. Se face o monitorizare ca să nu apară polipi noi şi totul devine normal. Sunt pacienţi care moştenesc de la părinţi, de la bunici o genă care le dă o predispoziţie pentru a dezvolta polipi. Dacă vine din timp, aceşti polipi sunt scoşi, fără a mai fi necesară operaţie pe burtă, fără cancer, fără nimic. Avem timp de monitorizare de 6 luni – 1 an – 3 ani, în funcţie de cum scrie în protocol”, a explicat specialistul.

2 comentarii

  1. Un “doctoraș” încrezut, bădăran, dement, probleme grave cu controlarea furiei, necesită tratament psihiatric!!! La comportamenul pe care îl are această SPECIE, nu ar avea voie să practice medicina! Când are zonă roșie, se comportă foarte urât cu pacienții și aparținătorii. Nu-l recomand!!!

  2. Acest “pseudomedic”este un excroc ordinar dar si mai grav:INCOMPETENT!
    In cazul meu banal nu a facut fata agravandu-mi defapt boala dar mita ia nemernicul zilnic chiar si fara limita.
    Atentie!!! :NU recomand;Atentie!!!:nu va apropiati de aceasta sectie din spitalul municipal dar mai ales de cabinetul medical personal de unde organizeaza prioritar internarile la urgente!

Lasă un răspuns

Connect with