21.11.2019 00.00 Dezbatere Electorală cu Stela Cădar, invitaţi: Ioana bran, Radu Panait, Romeo Nicoară. Titlul emisiunii: Dezbaterea de după dezbaterii. (reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Eugenia Sabou. Titlul emisiunii: Legea pensiilor pe înţelesul tuturor. (reluare) 04.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Importanţa preluării si conservării probelor în cazul unei infracţiunii. 05.00 Ne Cheamă Natura cu Ioana Zaharia. 05.30 Panoramic Sportiv cu Ionuţ Blăjean, invitati: Dorel Simion, Daniel Ion, Florin Mulcuţan.Titlul emisiuni: Starea boxului românesc dezbatută la Satu Mare. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Dezbatere Electorală cu Stela Cădar, invitaţi: Ioana bran, Radu Panait, Romeo Nicoară. Titlul emisiunii: Dezbaterea de după dezbaterii. (reluare) 10.00 Religie (limba maghiară) cu Eva Laczko, invitat: Racz Ervin. Titlul emisiunii: Ce este după moarte? 10.45 Info Studio cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Liviu Marta, Kereskenyi Sandor. Titlul emisiunii: Muzeul Judeţean Satu Mare organizează o sesiune ştiinţifică despre fluxurile istoriei. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Eugenia Sabou. Titlul emisiunii: Legea pensiilor pe înţelesul tuturor. (reluare) 14.00 Dezbatere Electorală cu Stela Cădar, invitaţi: Ioana bran, Radu Panait, Romeo Nicoară. Titlul emisiunii: Dezbaterea de după dezbaterii. (reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Opinii ale scriitorilor pe marginea concursului de pălincă de la Poesis 17.15 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu. 18.00 Audienţe în direct cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Dezbatere Electorală , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko (reluare)

Alb sau negru

Scris de Dumitru Păcuraru, 01 iunie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Decizia Curţii Constituţionale în problema cererii de revocare a procurorului şef DNA, Laura Codruţa Kovesi este de natură să dea satisfacţie maximă unei părţi a populaţiei şi dezamăgire totală altei părţi. Este o decizie care urmează la modul absolut orientările politice. Nu există o zonă intermediară. Semn al unei radicalizări excesive, se operează în termeni de alb sau negru.

Fie eşti de acord cu decizia CCR, fie o negi. Altă alternativă nu există. Nu se poate să spui că în parte are dreptate şi ministrul Justiţiei, dar şi preşedintele ţării are dreptul să se opună propunerii de revocare. Păstrând proporţiile, un caz particular, al unui înalt funcţionar de stat, a ajuns să egaleze disputa „republică sau monarhie” din anii ’90. Se pune la fel de multă patimă în cazul unui procuror ca în revenirea sau alungarea regelui Mihai din ţară după Revoluţie.

Indiferent de decizia luată de preşedintele Iohannis, de demitere sau de refuz de demitere, disputele vor continua. Ele sunt un preambul la campaniile electorale de anul viitor. Ce se poate întâmpla în continuare?  După patru ani de mandat Klaus Iohannis nu şi-a schimbat în linii esenţiale platforma electorală bazată pe susţinerea ideii de justiţie independentă şi luptă împotriva corupţiei. Prin urmare, intrând în logica luptei politice, este de presupus că nu o va revoca pe şefa DNA. Pe de altă parte, ca garant al respectării Constituţiei se vede obligat să respecte deciziile Curţii Constituţionale, care sunt general obligatorii şi nu pot fi contestate.

De fapt, obiectul disputei nu mai este Laura Codruţa Kovesi, ci preşedintele Klaus Iohannis. Din acest moment personajul central este preşedintele, nu şefa DNA. Dacă respectă decizia CCR îşi dezamăgeşte susţinătorii, dacă nu o respectă intră în jocul PSD şi se cheamă că încalcă în mod deliberat Constituţia.

PSD are senzaţia că câştigă în ambele variante. Dacă preşedintele refuză demiterea PSD îl acuză că nu respectă Constituţia. Dacă o demite, PSD va pretinde că se acceptă faptul că DNA-ul condus Laura Codruţa Kovesi a comis abuzuri şi că majoritatea parlamentară are toată îndreptăţirea să modifice legile justiţiei astfel încât să nu se mai permită astfel de fapte.

   Cu alte cuvinte, în prima fază PSD pare câştigător pe linie. Dar lucrurile nu pot fi atât de simple. Preşedintele trebuie să aibă o armă ascunsă. Ieşirea în stradă nu este suficientă. Pentru că şi susţinătorii PSD se pregătesc să iasă în stradă. Recursul la altă instanţă superioară fiind exclus, singurul mijloc de atac este ascuns tot în Constituţie şi în Lege. O replică de aceeaşi intensitate cu demiterea, practic cu scoaterea Laurei Codruţa Kovesi din joc, este scoaterea lui Liviu Dragnea din  fruntea PSD.

Devenite simboluri în chipuri diferite, lupta politică s-a redus la două personaje. Kovesi, simbolul luptei anticorupţie se află faţă în faţă cu Dragnea, simbolul corupţiei. Liviu Dragnea aşteaptă o sentinţă în 8 iunie. Dacă va fi condamnat iese din viaţa politică. Odată eliminaţi, amândoi prin mijloace juridice, viaţa politică se resetează. Cel mai probabil DNA va fi la fel şi după plecarea actualului şef, aşa cum PSD va fi tot PSD şi fără actualul lider. Prin urmare, cu sau fără Kovesi şi Dragnea, lumea politică se vede tot în termeni antagonici, în negru absolut sau alb absolut. Instituţiile nu se schimbă când se schimbă oamenii, ci atunci când se schimbă regulile.

Abonează-te acum Online!