00.00 Agenda publică (dezbatere electorală), cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Ardelean, Florin Iura, Mircea Ciocan. Titlul emisiunii: Candidatul PSD la prezidenţiale, stabilit duminică, după alegeri. (reluare) 02.00 Ne Cheamă Natura 03.00 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Daniela Bălu. Titlul emisiuni: Daniela Bălu– raport la 7575 de zile. 04.00 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Szilagyi Ştefan. Titlul emisiunii: Fotbalul judeţean îşi decide în curând campioana sezonului 2018-2019. 05.00 Festival concurs - Samus Guit Art la Poesis 06.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Ştiri 07.00 Agenda publică (dezbatere electorală), cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Ardelean, Florin Iura, Mircea Ciocan. Titlul emisiunii: Candidatul PSD la prezidenţiale, stabilit duminică, după alegeri. (reluare) 09.00 Promovare Electorală, cu Mihai Sălceanu, invitat: Mariana Sălăgean. Titlul emisiuni: Echipele PSD de campanie primite cu braţele deschise în judeţ.(reluare) 10.00 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Iulian Budău. Titlul emisiunii: Realitatea şi provocările familiilor. 11.15 Teleshopping 11.30 Ştiri 12.00 Agenda publică (dezbatere electorală), cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Ardelean, Florin Iura, Mircea Ciocan. Titlul emisiunii: Candidatul PSD la prezidenţiale, stabilit duminică, după alegeri. (reluare) 14.00 Cultură 14.15 Teleshopping 14.30 Promovare Electorală, Ludovic Orban a găsit la Satu Mare o organizaţie PNL puternică. (reluare) 15.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Pădurea şi fauna pe care o adăposteşte. 16.20 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Daniela Bălu. Titlul emisiuni: Daniela Bălu– raport la 7575 de zile. 17.10 Zone Folclorice, cu Ioana Vladimirescu 18.00 Cultură – Performanţe istorice pentru învătământul sătmărean. 18.30 Promovare Electorală, cu Mihai Sălceanu (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Promovare Electorală, cu Mihai Sălceanu (reluare) 23.30 Reportaj la Sâmbra Oilor 22.05.2019

Alb sau negru

Scris de Dumitru Păcuraru, 01 iunie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Decizia Curţii Constituţionale în problema cererii de revocare a procurorului şef DNA, Laura Codruţa Kovesi este de natură să dea satisfacţie maximă unei părţi a populaţiei şi dezamăgire totală altei părţi. Este o decizie care urmează la modul absolut orientările politice. Nu există o zonă intermediară. Semn al unei radicalizări excesive, se operează în termeni de alb sau negru.

Fie eşti de acord cu decizia CCR, fie o negi. Altă alternativă nu există. Nu se poate să spui că în parte are dreptate şi ministrul Justiţiei, dar şi preşedintele ţării are dreptul să se opună propunerii de revocare. Păstrând proporţiile, un caz particular, al unui înalt funcţionar de stat, a ajuns să egaleze disputa „republică sau monarhie” din anii ’90. Se pune la fel de multă patimă în cazul unui procuror ca în revenirea sau alungarea regelui Mihai din ţară după Revoluţie.

Indiferent de decizia luată de preşedintele Iohannis, de demitere sau de refuz de demitere, disputele vor continua. Ele sunt un preambul la campaniile electorale de anul viitor. Ce se poate întâmpla în continuare?  După patru ani de mandat Klaus Iohannis nu şi-a schimbat în linii esenţiale platforma electorală bazată pe susţinerea ideii de justiţie independentă şi luptă împotriva corupţiei. Prin urmare, intrând în logica luptei politice, este de presupus că nu o va revoca pe şefa DNA. Pe de altă parte, ca garant al respectării Constituţiei se vede obligat să respecte deciziile Curţii Constituţionale, care sunt general obligatorii şi nu pot fi contestate.

De fapt, obiectul disputei nu mai este Laura Codruţa Kovesi, ci preşedintele Klaus Iohannis. Din acest moment personajul central este preşedintele, nu şefa DNA. Dacă respectă decizia CCR îşi dezamăgeşte susţinătorii, dacă nu o respectă intră în jocul PSD şi se cheamă că încalcă în mod deliberat Constituţia.

PSD are senzaţia că câştigă în ambele variante. Dacă preşedintele refuză demiterea PSD îl acuză că nu respectă Constituţia. Dacă o demite, PSD va pretinde că se acceptă faptul că DNA-ul condus Laura Codruţa Kovesi a comis abuzuri şi că majoritatea parlamentară are toată îndreptăţirea să modifice legile justiţiei astfel încât să nu se mai permită astfel de fapte.

   Cu alte cuvinte, în prima fază PSD pare câştigător pe linie. Dar lucrurile nu pot fi atât de simple. Preşedintele trebuie să aibă o armă ascunsă. Ieşirea în stradă nu este suficientă. Pentru că şi susţinătorii PSD se pregătesc să iasă în stradă. Recursul la altă instanţă superioară fiind exclus, singurul mijloc de atac este ascuns tot în Constituţie şi în Lege. O replică de aceeaşi intensitate cu demiterea, practic cu scoaterea Laurei Codruţa Kovesi din joc, este scoaterea lui Liviu Dragnea din  fruntea PSD.

Devenite simboluri în chipuri diferite, lupta politică s-a redus la două personaje. Kovesi, simbolul luptei anticorupţie se află faţă în faţă cu Dragnea, simbolul corupţiei. Liviu Dragnea aşteaptă o sentinţă în 8 iunie. Dacă va fi condamnat iese din viaţa politică. Odată eliminaţi, amândoi prin mijloace juridice, viaţa politică se resetează. Cel mai probabil DNA va fi la fel şi după plecarea actualului şef, aşa cum PSD va fi tot PSD şi fără actualul lider. Prin urmare, cu sau fără Kovesi şi Dragnea, lumea politică se vede tot în termeni antagonici, în negru absolut sau alb absolut. Instituţiile nu se schimbă când se schimbă oamenii, ci atunci când se schimbă regulile.

Abonează-te acum Online!