Image 1
Image 2

“Aici sunt banii dumneavoastră” în varianta “Acolo sunt banii dumneavoastră”

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    În lipsa premierului plecat în vacanță, ANAF a anunțat un control al marilor și mijlociilor averi acumulate de o categorie de persoane. Se înțelege de la sine că sunt vizați cei care afișează o bogăție opulentă, dar în spate nu au afaceri profitabile. Sunt vizați patronii bogați cu firme sărace.

Nu scapă nici artiștii și sportivii. Sunt luați la grămadă alături de bișnițari. A fost anunțat și numărul celor care sunt vizațiȘ 295 253. Dintre aceștia vor fi cernuți cei cu risc fiscal foarte mare, 4.723. Pentru verificare amănunțită au fost selectați 7.879  contribuabili. În prima serie de verificări intră 5399 persoane. Cifrele exacte arată că în spatele acestei hotărâri a stat o muncă asiduă.

S-au adunat date prin mijloace specifice. Altfel spus, afaceriști, interlopi, cămătari, maneliști, demnitari, politicieni etc. au fost spionați. Cum au aflat organele de control că nu știu cine și-a cumpărat și se plimbă cu o mașină de peste 25 000 de euro? S-au uitat la anumite case, au comparat veniturile gazdei cu valoarea ei și au tras concluzia că proprietarul  și-a construit-o din venituri ilicite.

În sfârșit, s-ar părea că Guvernul Ponta știa de unde va lua bani pentru a suplini pierderile la buget. De la cei care cu averi ilicite. Este o mișcare inteligentă. Dacă va fi dusă până la capăt, această acțiune va reprezenta o adevărată revoluție în materie. Ar putea încununa lupta împotriva corupției și evaziunii fiscale. Dar vorba aia, pe controlori cine îi controlează?

Departamentul ANAF care se va ocupa de controlul averilor îi va face concurență, la imagine, DNA-ului. Nu este însă foarte clar ce sancțiuni vor primi cei găsiți. Vor beneficia de prezumția de nevinovăție. Vor inventa “mătuși Tamara” care le-au lăsat moștenire sute de mii de euro. Și procesele în sine care vor urma vor contribui la igienizarea spațiului public. La prima vedere s-ar părea că cei vizați sunt politicienii.

În realitate, averile ilicite sunt în altă parte. Lumea interlopă, clanurile țigănești, contrabandiștii, tolerați de instituțiile staului până acum vor primi cea mai grea lovitură din ultimii 25 de ani. Adevărul este că nu au existat legi care să stârpească flagelul bogăției ilicite. Apar destul de rar și figuri de polițiști nu doar incoruptibli, ci și ahtiați după dreptate.

Oameni s-ar fi găsit, dar nu i-a tolerat sistemul din care fac parte. Printre miile de contribuabili vizați, se află cu siguranță oameni plătiți să-i controleze pe alții. România a fost țara tuturor posibilităților. A furat cine a vrut fără teamă că ar putea fi tras la răspundere. Șoferul de Ferrari nu se temea că ar putea fi întrebat de organele statului de unde a avut bani să-și cumpere bolidul.

Nu doar cetățenii cu obligații declarative vor trebui să facă dovada fiscalizării veniturilor. Fiecare cetățean din țară, la fel ca parlamentarii, primarii sau orice alt funcționar cu funcție de conducere, va trebui la un moment dat să facă dovada fiscalizării averii personale. Acest lucru ar fi trebuit făcut încă de la primii pași făcuți în economia de piață.

“Cinstitul și săracul” Ion Iliescu nu a fost deranjat de oamenii din anturajul său care furau de stingeau. A înfierat “capitalismul de cumetrie”, dar nu a luat nicio măsură împotriva lui. Nici președintele Emil Constantinescu, recunoscut pentru onestitatea sa, nu a excelat în lupta împotriva corupției. Traian Băsescu nici pe atâta.

Iată că acțiunea pornește sub mandatul lui Klaus Iohannis, dar meritul îi aparține Guvernului PSD. Făcând un salt în timp, celebra lozincă “Aici sunt banii dumneavoastră” spusă de ministrul Transporturilor Traian Băsescu deasupra unei gropi din asfalt, acum, privind spre viloaiele de lux, spre limuzinele de zeci sau sute de mii de euro, s-ar putea spune “Acolo sunt banii dumneavoastră”.

Sigla Informatia Zilei

Promisiuni cu iz electoral

Asculta acest articol Cutremurul din Turcia pune în plan secund războiul din Ucraina. Mii de morţi, de câteva ori mai