Image 1
Image 2

Agresorii victimelor violenţei domestice, în atenţia Ministerului Muncii

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Prin implementarea celor trei programe de interes naţional se urmăreşte existenţa a 42 de centre de asistenţă destinate agresorilor, 42 de echipe pregătite să le ofere acestora îndrumare şi consiliere, reducerea cu 10% a numărului de femei decedate în urma violenţei în familie
Prin implementarea celor trei programe de interes naţional se urmăreşte existenţa a 42 de centre de asistenţă destinate agresorilor, 42 de echipe pregătite să le ofere acestora îndrumare şi consiliere, reducerea cu 10% a numărului de femei decedate în urma violenţei în familie

Satu Mare, printre judeţele în care nu există deloc adăposturi pentru victimele violenţei în familie

Zilele trecute a fost ublicată pe pagina Ministerului Muncii Hotărârea Guvernului pentru aprobarea programelor de interes naţional în domeniul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi şi violenţei în familie pentru perioada 2017 – 2019.
Proiectul este în dezbatere publică până în 7 octombrie 2016, iar programele au în vedere înfiinţarea sau dezvoltarea unor servicii destinate protecţiei victimelor violenţei în familie şi asigurarea capacităţii instituţiilor de a implementa aceste proiecte.

Trei programe în acest domeniu al egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi şi violenţei în familie pentru 2017 – 2019

Cât despre fondurile necesare finanţării programelor, potrivit actului normativ acestea sunt asigurate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii. Mai exact, în perioada 2017-2019 specialiştii propun trei programe în acest domeniu al egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi şi violenţei în familie, programe pe care le descriem în rândurile de mai jos. Primul se referă la “Înfiinţarea sau consolidarea centrelor de primire în regim de urgenţă sau de recuperare şi a centrelor pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie şi organizarea echipelor de intervenţie integrată”. Se urmăreşte efectiv creşterea gradului de siguranţă şi suport pentru victimele violenţei. Programul are suma de 23.000 mii lei alocată pentru implementare. Al doilea program se numeşte “Înfiinţarea şi susţinerea serviciilor de asistenţă pentru agresori în cazurile de violenţă în familie – Înfiinţarea centrelor de asistenţă destinate agresorilor”. Suma alocată este de 16.800 mii lei şi scopul programului e de a dezvolta astfel de centre pentru îmbunătăţirea nivelului de gestionare a relaţiilor şi de prevenire a comportamentelor abuzive. Al treilea program se referă la “Creşterea participării femeilor la procesul decizional şi promovarea în funcţii de conducere şi de decizie – Reţele resursă pentru promovarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi” şi are 8.400 mii lei alocaţi pentru implementare. Toate cele trei programe se vor derula pe 36 de luni, nu mai târziu de 31 decembrie 2019.
Din nota de fundamentare a proiectului legislativ reiese că prevenirea şi combaterea violenţei în familie fac parte din politica integrată de ocrotire şi sprijinire a familiei şi reprezintă o importantă problemă de sănătate publică. La ora actuală, la nivelul politicilor publice elaborate există două strategii, hotărâri ale Guvernului privind aprobarea Strategiei naţionale pentru combaterea fenomenului violenţei în familie.
Dacă la nivel european, problematica egalităţii de gen este abordată împreună cu cea a violenţei în familie, în România situaţie e alta. |ara noastră continuă să se confrunte cu fenomenul violenţei în familie şi cu situaţii de discriminare şi inegalitate de gen la toate nivelurile, în domenii precum muncă, educaţie, acces la luarea deciziilor, precum şi în ceea ce priveşte menţinerea rolurilor şi responsabilităţilor stereotipale în familie. În nota de fundamentare a proiectului se mai arată că amploarea şi gravitatea fenomenului în România lansează semnale îngrijorătoare, mergând până la decesul victimelor. Asta înseamnă că sunt necesare urgent măsuri active ce pe de o parte să limiteze fenomenul prin prevenirea şi gestionarea problematicii agresorilor şi, pe de altă parte, să vină în sprijinul victimelor acestor violenţe.

Statisticile din România sunt şi ele îngrijorătoare. S-a constatat că în România este foarte ridicată toleranţa faţă de violenţa în familie şi comportamentul violent e considerat de foarte multe ori comportament normal. “Analiza comparativă a situaţiei deceselor rezultate din acte de violenţă în familie relevă un fapt îngrijorător care reclamă măsuri ferme de contracarare a acestui fenomen. În 2010 s-au înregistrat 175 de decese, în 2011 au fost înregistrate 138 de decese, iar în 2012 – 141 decese datorate actelor de violenţă în familie”, se arată în nota de fundamentare.

Decese ca urmare a violenţei domestice

Datele Ministerului Muncii mai scot în evidenţă faptul că în România în ultimii ani se manifestă o tendinţă de creştere a numărului de cazuri de violenţă în familie de la 11.592 în 2010 la 14.376 în 2012. Cât despre decese din această cauză, numărul deceselor înregistrate în 2014 ca urmare a actelor de violenţă se ridică la 142. Anul trecut, în România funcţionau doar 33 de servicii în regim de zi pentru victimele violenţei în familie, 25 dintre acestea fiind centre de prevenire şi combatere. La nivel naţional, datele pe 2015 arată că funcţionează în ţara noastră doar două servicii destinate agresorilor. Judeţul Satu Mare se află printre judeţele în care nu există deloc adăposturi pentru victimele violenţei în familie, alături de Caraş Severin, Călăraşi, Constanţa, Mehedinţi, Olt, Sălaj, Tulcea, Timiş, Vrancea şi Sectoarele 2, 4 şi 6. Românii nu sunt nici măcar bine informaţi cu privire la Legea pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie. Sub 50% din populaţie are informaţii despre acest act normativ. Un alt aspect care spune multe este acela că sunt constituite dosare penale în numai 2% din numărul de plângeri penale înregistrate împotriva agresorilor, iar durata medie, la nivel naţional, de judecare a unei cereri de emitere a unui ordin de protecţie este de 33 de zile.

Obiectiv: reducerea cu 10% a numărului de femei decedate în urma violenţei în familie

Prin implementarea celor trei programe de interes naţional se urmăreşte existenţa a 42 de centre de asistenţă destinate agresorilor, 42 de echipe pregătite să le ofere acestora îndrumare şi consiliere, reducerea cu 10% a numărului de femei decedate în urma violenţei în familie şi dezvoltarea procedurilor comune de lucru pentru serviciile integrate destinate agresorilor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with