Image 1
Image 2

Agenţia de ocupare a forţei de muncă vrea să şcolească şomerii

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La şedinţa Comisiei de Dialog Social, desfăşurată marţi, 26 septembrie 2017, în sala mică de şedinţe a Palatului Administrativ Satu Mare, au figurat şi două teme aparţinând Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare.

Este vorba de 1. Economia socială, sprijin pentru reintegrarea persoanelor ce aparţin grupurilor vulnerabile şi 2. Măsuri de stimulare a agenţilor economici privind încadrarea în muncă a tinerilor cu risc de marginalizare.
În acest scop au participat, prefectul Darius Filip, Iulia Cîrcei, secretar general al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Simona Derşidan, directoarea AJOFM Satu Mare (alături de lideri sindicali şi reprezentanţi de instituţii, care au dezbătut un alt punct pe ordinea de zi, despre care am relatat în numărul precedent al ziarului nostru).

Soluţii teoretice pentru cei rămaşi de căruţă

Fiecărui participant i s-a înmânat câte o mapă din partea AJOFM, conţinând două pliante şi două broşuri. Unul dintre pliante conţine extrase din Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi al ocupării forţei de muncă. Al doilea pliant se referă la „Serviciile oferite de AJOFM Satu Mare”. Cele două broşuri (tipărite pe hârtie velină) sunt intitulate: Cum să profiţi de beneficiile unei diplome de formare profesională”, respectiv „Cum să îţi dezvolţi spiritul antreprenorial”.
Continuând această abordare scolastică, Simona Derşidan, directoarea AJOFM Satu Mare, a dat citire unui text teoretic despre economia socială, întreprinderea socială, scop, obiective, definiţii etc. Ea a mai vorbit şi despre măsuri de stimulare a agenţilor economici, arătând că şomerii din judeţ sunt persoane care au o educaţie precară, precum şi despre demersurile pentru a le ajuta să dobândească o calificare şi, mai apoi, să-şi găsească un loc de muncă.
La rândul său, Iulia Cîrcei, secretar general al ANOFM, a spus că la această instituţie vin persoane greu ocupabile. A mai remarcat că “Ministerul Educaţiei a venit cu o lege flexibilă – A doua şansă – pentru a da posibilitatea continuării studiilor” şi persoanelor adulte.
Nu am reţinut să se fi spus ceva despre eficienţa acestor măsuri: câte persoane au participat la cursuri, câte au dobândit un loc de muncă în urma calificărilor obţinute…

Semnalul sindicaliştilor

În acest moment al dezbaterilor, liderul sindical Sorin Faur a intervenit spunând că ”patronatele încearcă să-şi aducă oameni din Serbia, Mexic, Ucraina, Moldova, pentru că la nivel local nu mai există forţă de muncă. Nu ştim cum se calculează procentul de şomer, pentru că se spune că, la nivel de judeţul Satu Mare, avem 5% şomaj, când de fapt nu sunt oameni”.
În continuare, au luat cuvântul reprezentanţii unor asociaţii, cu câte trei-patru angajaţi, care se ocupă de îngrijirea unor persoane cu handicap. Unii dintre ei au solicitat sprijin pentru plata profesorilor care susţin unele cursuri.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with