20.11.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ioan Leitner, Ciprian Crăciun, Ovidiu Mureşan. Titlul emisiunii: Înaintea preluării preşedinţiei rotative, PSD face remaniere. (reluare) 01.30 Cultură – 10x10 Născut în România 03.00 Lansare de Carte la Poesis - Ioan Lenciu,omagiu la 90 de ani. 04.20 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Virgil Enătescu. Titlul emisiuni: Primul simpozion de informatică medicală din Satu Mare. 05.20 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: fam. Antal. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Mihai Paşolea, Paula Gabor, Larisa Matei. Titlul emisiunii: Care sunt cauzele principale ale accidentelor?(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Iulian Budău. Titlul emisiunii:Sfinţii, prietenii noştri. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ioan Leitner, Ciprian Crăciun, Ovidiu Mureşan. Titlul emisiunii: Înaintea preluării preşedinţiei rotative, PSD face remaniere. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Info Studio cu Mihai Sălceanu, invitat: Ovi D Pop. Titlul emisiuni:Ovi D Pop ridică fotografia la nivel de artă. 14.15 Teleshopping 14.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: fam. Antal. 15.40 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Virgil Enătescu. Titlul emisiuni: Primul simpozion de informatică medicală din Satu Mare. 16.30 Lansare de Carte la Poesis - Ioan Lenciu,omagiu la 90 de ani. 17.50 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjan, invitat: Terely Mihai. Titlul emisiunii: Clubul CS Unio a câştigat concursul pe care la organizat. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar în direct 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct. 23.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Lovitura de stat din decembrie 1989.

Adunare Eparhială la Mănăstirea ”Izvorul Tămăduirii” din Măriuş

Scris de Mihaela Ghiţă, 22 octombrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Adunarea eparhială extraordinară pentru cinstirea Marii Uniri a avut loc sâmbătă, 20 octombrie 2019, la Mănăstirea ”Izvorul Tămăduirii” din Măriuş, un loc de rugăciune drag inimii codrenilor şi nu numai. Dacă această adunare se desfăşoară de regulă la Baia Mare, iată că la propunerea deputatului Octavian Petric, fiu al Ţării Codrului, conducerea episcopiei a răspuns pozitiv pentru organizarea ei în acest loc binecuvântat de Dumnezeu.

Şedinţa Adunării Eparhiale extraordinare a fost prezidată de Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului. Manifestarea a fost onorată de Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, arhiereu vicar, de membri titulari ai Adunării Eparhiale, şi de asemenea, de Permanenţa Eparhială, protoiereii, secretarii protopopeşti, consistoriile eparhiale. Evenimentul vine în prelungirea  întâlnirilor preoţeşti de toamnă, în urmă cu două săptămâni fiind organizată la Catedrala din Negreşti Oaş, întâlnirea preoţească pentru protoieriile din Satu Mare, Carei şi Oaş.

Sfânta Liturghie  a fost oficiată de PS părinte arhiereu vicar, Timotei Sătmăreanul împreună cu un sobor de preoţi din care au făcut parte: Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarh mănăstiresc şi stareţul Mănăstirii Rohia, Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, Protos. Vasile Filip, stareţul Mănăstirii Rohiiţa, Protos. Gherasie Nergheş, stareţul Mănăstirii Măriuş.

După Sfânta Liturghie, Preasfinţitul Părinte Arhiereu-Vicar Timotei Sătmăreanul a oficiat, din încredinţarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, Te-Deumul de mulţumire lui Dumnezeu pentru binefacerile pe care le-a revărsat asupra Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului de la constituirea Adunării Eparhiale până în prezent şi pentru buna desfăşurare a lucrărilor Adunării Eparhiale.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Adrian Dobreanu.

Noi centre de îngrijire

 

În cadrul întâlnirii au fost reliefate câteva din realizările Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului de la reînfiinţarea ei, în 1990 şi până în prezent. În acelaşi context au fost evidenţiate  reuşitele din acest an. Episcopul Iustin a subliniat o realizare importantă pentru Satu Mare, şi anume  Centrul de Zi şi After School ”Sfânta Tatiana” care va găzdui şi va adăposti  40 de copii, care au nevoie de îngrijirea Bisericii. Centrul „Sfânta Tatiana” va fi inaugurat marţi, 23 octombrie 2018.

Pe lista obiectivelor îndeplinite în acest an de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului se numără un Centru de îngrijire a vârstnicilor din Ţara Lăpuşului, care va adăposti 40 de bătrâni, dar şi proiectul de reabilitare a fostului Palat Episcopal numit acum Palatul Cultural din Sighetu Marmaţiei, un proiect realizat din fonduri europene de peste 4 milioane de euro. Lucrările au fost demarate, iar la finalul restaurării va avea destinaţia de Centru Pastoral, Cultural şi Social cu numele ”Sfântul Iosif Mărturisitorul”.

”Îi mulţumim Bunului Dumnezeu că ne-a ajutat să ne întâlnim aici, la Mănăstirea Măriuş, în biserica monumentală, pregătită pentru sfinţire, cu hramurile Adormirea Maicii Domnului şi Izvorul Tămăduirii”, a spus în încheiere Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

 

Octavian Petric: ”Centenarul înseamnă principii, valori şi Credinţă!”       

 

Tot cu acest prilej au fost discutate o serie de probleme gospodăreşti, administrative, dar şi aspecte legate de recentul referendum. Printre cei care au luat cuvântul s-a numărat şi deputatul Octavian Petric – membru delegat în Adunarea Naţională Bisericească, pentru care Mănăstirea Măriuş reprezintă aşa cum declara în repetate rînduri lăcaşul său de suflet. Octavian Petric a mulţumit episcopilor Iustin al Maramureşului şi Sătmarului şi deopotrivă episcopului Timotei pentru că au răspuns pozitiv propunerii făcute, aceea de a organiza anual o şedinţă eparhială şi în judeţul Satu Mare.

”Adunarea a fost şi un prilej de a marca Centenarul Marii Uniri, ocazie cu care am reliefat faptul că Biserica şi alte instituţii creatoare ale României trebuie implicate în gândirea unui nou proiect de ţară, care să canalizeze forţa şi energiile acestei naţiuni. Pentru că înainte de toate Centenarul înseamnă principii, valori şi Credinţă!” a spus Octavian Petric pe pagina personală de Facebook, după încheierea adunării.

Printre cei care au mai luat cuvântul se numără: Conf. Univ. Dr. Mircea Farcaş, decanul Facultăţii de Litere din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, preotul Ioan Ardelean din Deseşti.

De-a lungul celor 28 de ani, Eparhia Maramureşului şi Sătmarului s-a dezvoltat  din punct de vedere al aşezămintelor bisericeşti şi monahale, dar şi al activităţilor pe care le întreprinde în folosul credincioşilor. Dacă în 1990, Eparhia Maramureşului şi Sătmarului era alcătuită din 5 protopopiate, 333 parohii, 121 filii şi 4 mănăstiri, acum, la finele anului 2018, în Eparhia Maramureşului şi Sătmarului există 8 protopopiate, 463 parohii, 30 de mănăstiri, 10 schituri. În Eparhie slujesc la Sfintele Altare 573 de clerici, faţă de 336 câţi erau în 1990. 

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.