21.03.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Claudiu Ţinca, Ştefan Ressler. Titlul emisiuni: Iohannis, aproape hotărât să convoace referendum pe 26 mai.(reluare) 01.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: fabrica Alu Menziken. 02.30 Cultură cu Laczko Eva, invitat: Thoroczkay Sandor. Titlul emisiunii: 15 Martie în Europa, în Ungaria, în Partium şi la Satu Mare. 03.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Ionel Costescu. Titlul emisiunii: Asociaţia Codrenii şi programul de activitate pentru anul 2019. 04.30 Cultură – Moştenirea istorică şi culturală a oraşului Tăşnad. 05.30 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Viorel Câmpian. Titlul emisiuni: Viorel Câmpian raport la 4015 zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Juhan Bertalan. Titlul emisiunii: Reconstituirea unor rase de perumbei dispărute – Pestriţul de Satu Mare. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiunii: Cum învingem astenia de primăvară? 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Istvanfi Szilard. Titlul emisiunii: Pregătiri de sărbătoare la oraş şi la ţară. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Claudiu Ţinca, Ştefan Ressler. Titlul emisiuni: Iohannis, aproape hotărât să convoace referendum pe 26 mai.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Viorel Câmpian. Titlul emisiuni: Viorel Câmpian raport la 4015 zile. 14.30 Teleshopping 14.45 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: fabrica Alu Menziken. 15.30 Panoramic sportiv, cu Ionu Blăjan, invitaţi: Marian Halas, Dragoş Polgar, Paul Cîmpan. Titlul emisiunii: Satu Mare găzduieşte campionatul naţional de judo U14 şi U16. 16.10 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Ionel Costescu. Titlul emisiunii: Asociaţia Codrenii şi programul de activitate pentru anul 2019. 17.30 Şedinţă de consiliu local Satu Mare . 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Georgeta Pop. Titlul emisiunii: CJAS adduce lămuriri privind contribuţiile la sănătate. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş

Adunare Eparhială la Mănăstirea ”Izvorul Tămăduirii” din Măriuş

Scris de Mihaela Ghiţă, 22 octombrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Adunarea eparhială extraordinară pentru cinstirea Marii Uniri a avut loc sâmbătă, 20 octombrie 2019, la Mănăstirea ”Izvorul Tămăduirii” din Măriuş, un loc de rugăciune drag inimii codrenilor şi nu numai. Dacă această adunare se desfăşoară de regulă la Baia Mare, iată că la propunerea deputatului Octavian Petric, fiu al Ţării Codrului, conducerea episcopiei a răspuns pozitiv pentru organizarea ei în acest loc binecuvântat de Dumnezeu.

Şedinţa Adunării Eparhiale extraordinare a fost prezidată de Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului. Manifestarea a fost onorată de Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, arhiereu vicar, de membri titulari ai Adunării Eparhiale, şi de asemenea, de Permanenţa Eparhială, protoiereii, secretarii protopopeşti, consistoriile eparhiale. Evenimentul vine în prelungirea  întâlnirilor preoţeşti de toamnă, în urmă cu două săptămâni fiind organizată la Catedrala din Negreşti Oaş, întâlnirea preoţească pentru protoieriile din Satu Mare, Carei şi Oaş.

Sfânta Liturghie  a fost oficiată de PS părinte arhiereu vicar, Timotei Sătmăreanul împreună cu un sobor de preoţi din care au făcut parte: Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarh mănăstiresc şi stareţul Mănăstirii Rohia, Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, Protos. Vasile Filip, stareţul Mănăstirii Rohiiţa, Protos. Gherasie Nergheş, stareţul Mănăstirii Măriuş.

După Sfânta Liturghie, Preasfinţitul Părinte Arhiereu-Vicar Timotei Sătmăreanul a oficiat, din încredinţarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, Te-Deumul de mulţumire lui Dumnezeu pentru binefacerile pe care le-a revărsat asupra Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului de la constituirea Adunării Eparhiale până în prezent şi pentru buna desfăşurare a lucrărilor Adunării Eparhiale.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Adrian Dobreanu.

Noi centre de îngrijire

 

În cadrul întâlnirii au fost reliefate câteva din realizările Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului de la reînfiinţarea ei, în 1990 şi până în prezent. În acelaşi context au fost evidenţiate  reuşitele din acest an. Episcopul Iustin a subliniat o realizare importantă pentru Satu Mare, şi anume  Centrul de Zi şi After School ”Sfânta Tatiana” care va găzdui şi va adăposti  40 de copii, care au nevoie de îngrijirea Bisericii. Centrul „Sfânta Tatiana” va fi inaugurat marţi, 23 octombrie 2018.

Pe lista obiectivelor îndeplinite în acest an de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului se numără un Centru de îngrijire a vârstnicilor din Ţara Lăpuşului, care va adăposti 40 de bătrâni, dar şi proiectul de reabilitare a fostului Palat Episcopal numit acum Palatul Cultural din Sighetu Marmaţiei, un proiect realizat din fonduri europene de peste 4 milioane de euro. Lucrările au fost demarate, iar la finalul restaurării va avea destinaţia de Centru Pastoral, Cultural şi Social cu numele ”Sfântul Iosif Mărturisitorul”.

”Îi mulţumim Bunului Dumnezeu că ne-a ajutat să ne întâlnim aici, la Mănăstirea Măriuş, în biserica monumentală, pregătită pentru sfinţire, cu hramurile Adormirea Maicii Domnului şi Izvorul Tămăduirii”, a spus în încheiere Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

 

Octavian Petric: ”Centenarul înseamnă principii, valori şi Credinţă!”       

 

Tot cu acest prilej au fost discutate o serie de probleme gospodăreşti, administrative, dar şi aspecte legate de recentul referendum. Printre cei care au luat cuvântul s-a numărat şi deputatul Octavian Petric – membru delegat în Adunarea Naţională Bisericească, pentru care Mănăstirea Măriuş reprezintă aşa cum declara în repetate rînduri lăcaşul său de suflet. Octavian Petric a mulţumit episcopilor Iustin al Maramureşului şi Sătmarului şi deopotrivă episcopului Timotei pentru că au răspuns pozitiv propunerii făcute, aceea de a organiza anual o şedinţă eparhială şi în judeţul Satu Mare.

”Adunarea a fost şi un prilej de a marca Centenarul Marii Uniri, ocazie cu care am reliefat faptul că Biserica şi alte instituţii creatoare ale României trebuie implicate în gândirea unui nou proiect de ţară, care să canalizeze forţa şi energiile acestei naţiuni. Pentru că înainte de toate Centenarul înseamnă principii, valori şi Credinţă!” a spus Octavian Petric pe pagina personală de Facebook, după încheierea adunării.

Printre cei care au mai luat cuvântul se numără: Conf. Univ. Dr. Mircea Farcaş, decanul Facultăţii de Litere din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, preotul Ioan Ardelean din Deseşti.

De-a lungul celor 28 de ani, Eparhia Maramureşului şi Sătmarului s-a dezvoltat  din punct de vedere al aşezămintelor bisericeşti şi monahale, dar şi al activităţilor pe care le întreprinde în folosul credincioşilor. Dacă în 1990, Eparhia Maramureşului şi Sătmarului era alcătuită din 5 protopopiate, 333 parohii, 121 filii şi 4 mănăstiri, acum, la finele anului 2018, în Eparhia Maramureşului şi Sătmarului există 8 protopopiate, 463 parohii, 30 de mănăstiri, 10 schituri. În Eparhie slujesc la Sfintele Altare 573 de clerici, faţă de 336 câţi erau în 1990. 

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.