Image 1
Image 2

Adrian Cozma: Restart liberal pentru economia sătmăreană

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Adrian Cozma copresedinte PNL Satu Mare
Adrian Cozma copresedinte PNL Satu Mare

Primăria unui municipiu poate face foarte mult pentru dezvoltarea economiei locale. În primul rând poate impune o viziune bugetară axată pe investiţii, nu pe cheltuieli de funcţionare. Adică o viziune complet diferită de ceea ce se întâmplă acum în Satu Mare.

Apoi, poate opta pentru taxe şi impozite locale care să încurajeze investitorii, nu să-i sufoce. În al treilea rând, trebuie ca, prin investiţiile în lucrări publice, să creeze infrastructura care să atragă investitorii. Şi, bineînţeles, e nevoie să-şi suplimenteze bugetul prin atragerea de fonduri europene şi credite pentru dezvoltare.

Din păcate, niciuna dintre aceste opţiuni nu este urmată coerent de administraţia locală.

PROBLEME:

• Municipiul Satu Mare are venituri bugetare pe cap de locuitor (circa 2.200 lei / locuitor) comparabile cu ale altor municipii care se dezvoltă, nu stagnează< Oradea, Arad, Bistriţa, chiar Timişoara şi Cluj-Napoca. Problema e că, în Satu Mare, majoritatea covărşitoare a cheltuielilor se duc pe funcţionare, nu pe investiţii şi dezvoltare.

• Satu Mare nu atrage fonduri europene şi nici nu accesează credite pentru dezvoltare, care să suplimenteze bugetul local, aşa cum se întâmplă în municipiile mai devreme enumerate.  În 2016, lucrările pentru care au fost semnate contracte de finanţare din fonduri externe nerambursabile au o valoare cu puţin peste 3 milioane lei – adică ceva mai mult de 1% din buget.

• Administraţia locală a optat pentru majorarea maximă a unor taxe şi impozite care vizează agenţii economici, mai cu seamă în ceea ce priveşte clădirile nerezidenţiale. Majorarea taxelor locale descurajează investiţiile şi dezvoltarea.

• Administraţia ultimilor ani a construit puţin şi prost. Mă refer mai ales la drumurile oraşului, atât de necesare unui investitor. S-au preferat lucrări scumpe şi de proastă calitate, încredinţate unei firme de casă, care au grevat bugetul şi aşa mic alocat dezvoltării.

SOLUŢII:

• Adoptarea unei viziuni bugetare similare cu cea a municipiilor care se dezvoltă< alocarea pentru investiţii a unui procent minim de 30% din buget (acum, în Satu Mare, procentul e de 16%> în Arad, doar investiţiile noi, pentru 2016, sunt în sumă egală cu totalul investiţiilor din Satu Mare> Timişoara alocă dezvoltării 40% din buget etc.).

• Scăderea costurilor şi creşterea calităţii pentru lucrările publice. Licitaţii cu adevărat deschise, cu caiete de sarcini întocmite fără dedicaţie. Orice antreprenor în construcţii poate spune că parcarea din faţa unui supermarket se realizează cel puţin la jumătate din preţul unei parcări din cartierele sătmărene. Iar de comparaţia calitativă nici nu poate fi vorba.

• Scăderea nivelului de impozitare. Trebuie să revenim la impozitarea rezonabilă a clădirilor cu destinaţie economică. Nu trebuie să suprataxăm activitatea economică, inclusiv a investitorilor mici şi mijlocii. Există taxe locale pentru care Primăria nu oferă niciun serviciu în schimb. De pildă, taxa de autorizare a activităţii de alimentaţie publică este vădit disproporţionată faţă de activitatea economică pe care o taxează. Veniturile bugetului local trebuie să vină din activitatea economică în dezvoltare, nu din taxarea împovărătoare a celei existente.

• Investiţii în infrastructură, mai ales în drumuri de calitate. Un agent economic vrea să se aprovizioneze şi să-şi transporte marfa în condiţii de siguranţă şi într-un timp previzibil. Din păcate, în Satu Mare, în zone cu clar potenţial de dezvoltare industrială şi nu numai, avem drumuri de pământ sau pietruite. Nu avem o şosea de centură, iar traversarea oraşului adaugă costuri uriaşe de timp.

• Accesarea fondurilor europene pentru aceste investiţii prioritare în dezvoltarea economică. Credite prudente pentru investiţii, mai cu seamă ca punte de siguranţă în vederea respectării termenelor contractelor cu finanţare europeană.

• Investiţia într-un centru-incubator de afaceri şi idei. Am în vedere zona reabilitată din vecinătatea Turnului Pompierilor. Aici, organizaţii economice sau non-guvernamentale care pot adăuga valoare oraşului prin idei şi proiecte pot primi găzduire cu chirie preferenţială. Putem lupta astfel împotriva exodului de profesionişti din Satu Mare, putem încuraja tinerii absolvenţi de studii superioare să se întoarcă în oraş pentru a-şi deschide afaceri şi a demara proiecte importante pentru comunitate. Tot aici îşi pot desfăşura activitatea firmele de consultanţă în accesarea fondurilor europene. Nu cred că deschiderea unui birou în cadrul Primăriei rezolvă problema accesării precare a acestor fonduri în ultimii ani. Pentru că salariile bugetarilor nu sunt suficient de motivante pentru a păstra adevăraţii profesionişti în atragerea fondurilor. Externalizarea consultanţei în domeniu ar fi o soluţie mult mai potrivită.

• Investiţii în învăţământ. Am în vedere proiecte pilot realizate în colaborare cu investitori locali. Aceştia ar putea, în parteneriat cu Primăria, să utileze modern atelierele unor şcoli de meserii, pregătindu-şi de pe băncile şcolii forţa de muncă bine calilficată – şi mai bine plătită.

Acestea sunt propunerile mele pentru un restart economic în Satu Mare. Un restart liberal, care să schimbe viziunea bugetară şi care să orienteze oraşul către dezvoltare durabilă.

Adrian COZMA, candidat PNL la Primăria municipiului Satu Mare

4 comentarii

  1. Ar trebui sa vii cu lucruri mai concrete bazate pe cifre..a spune ca o sa faci aia si aia nu este prea greu…Vreau sa pornesti de la bugetul actual si sa vad cum o sa faci sa creasca in mod concret,apoi inpartirea bugetului pe tot felul de activitati cu cifre …
    Vreau un proect pe urmatorii 4 ani defalcat pe fiecare an in parte,un alt proect pe urmatorii 20ani.
    Nr.1 Cele doua poduri
    Nr. 2 Centura orasului
    Nr.3 Aprobarea Planului General Urbanistic??????
    Nr.4 Constructia unei biblioteci
    Nr.5 Reabilitarea cladirilor din patrimoniul cultural..inclusiv Dacia
    Nr.6 Realizarea infrastructuri din Satu Mare
    Nr.7 Rezolvarea parcarilor din Satu Mare.
    Nr.8 Amenajarea Gradini Romi
    Nr.9 Amenajarea raului Somes(a se uita la Oradea,Timisoara)
    Nr.10 Creerea de piste pentru biciclete
    Lista poate continua….

  2. Aoleu baiete! deci asta e cam asa :vulpile batrane din partid nu-si mai pot depune candidatura pt ca nu prea mai pot minti pe nimeni si oricum si-au faut plinul asa ca ni se baga pe gat un fraier de la tineret sperante ,generatia facebook , traficant de tigari penal(PNL cu vocale ) care promite marea cu sarea din nou !!!
    Stiti care e cel mai mare lucru pe care l-au invatat romanii din 89 incoace ?
    Daca ai tupeu sa strigi hotii cand de fapt tu esti mai mare hot esti un politician ,om de afaceri de succes !
    Deci hai sa-l votam si pe asta si dupa 4 ani sa-l intrebam :
    de unde ti-ai strans 300.000 $ din salarul de primar ?
    si el o sa vne tranteasca usa la Mercedes in nas si ne va arata degetul mijlociu !
    SI O LUAM DE LA CAPAT

Lasă un răspuns

Connect with