Image 1
Image 2

Adrian Cozma: Primăria şi Consiliul Judeţean trebuie să găsească împreună soluţii pentru Biblioteca Judeţeană

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Cozma Adrian
Cozma Adrian

Cartea, în format clasic, a fost şi rămâne, în continuare, principala sursă de informare credibilă. Într-o epocă din ce în ce mai axată pe informaţie, biblioteca se constituie, firesc, drept  principalul loc spre care comunitatea îşi îndreaptă atenţia în satisfacerea acestei nevoi.


Ca orice instituţie care se adaptează noilor provocări contemporane, biblioteca şi-a depăşit statutul clasic fiind în măsură – şi având obligaţia – să furnizeze toate categoriile de informaţie, inclusiv cele pe suport electronic, transformându-se într-un real Centru de Informare Comunitară.

 


Totodată, aceasta este parte a dinamicii culturale mai largi a comunităţii, la care trebuie să ia parte constructiv, ca un actor activ, generator de cultură, nu numai depozitară a ei. Biblioteca poate să-şi servească la parametri standard comunitatea, numai dacă are baza materială specifică asigurată.
Construcţia unei noi biblioteci în judeţul Satu Mare se impune din mai multe motive. CJ Satu Mare plăteşte o chirie extrem de mare -11.000 euro/pe lună. De asemenea e nevoie de un spaţiu adecvat noii realităţi,  serviciile către clienţi trebuie să fie pe primul loc şi e nevoie de spaţii care să permită o expunere cât mai bună.

De ce acum? Ce trebuie evitat?

Terenurile potenţiale, adecvate unei construcţii de bibliotecă, sunt din ce în ce mai rare în municipiul Satu Mare şi ar fi total nepotrivită o construcţie de acest gen la periferia oraşului sau într-un cartier. Potrivit legilor în vigoare, construcţia de biblioteci beneficiază de o serie de facilităţi, deloc de neglijat, iar soluţia de a achiziţiona  un imobil ar fi nepotrivită, fiindcă spaţiile în bibliotecile moderne au o specificitate aparte.

Există, de asemenea, tendinţa modernizării spaţiilor existente, soluţie la fel de păguboasă şi neeficientă în timp.
Toate argumentele  conduc la ideea că cea mai bună soluţie privind Biblioteca Judeteană Satu Mare este construcţia, în regim de urgenţă, a unei noi biblioteci, deschisă provocărilor viitorului, la fel ca cele construite în alte judeţe.

Date statistice pe 2017:

•În evidenţele bibliotecii, în 2017, sunt 3232 de utilizatori activi, fiind o creştere semnificativă faţă de anul 2016.

•84.557 de vizite au fost efectuate anul trecut, deci o medie de 333 de vizite zilnic.

•115250 de documente au fost puse la dispoziţia cititorilor, iar 10.527 dintre ei au participat şi la evenimente organizate.

90% dintre consumatori sunt din municipiu, astfel încât  o implicare a Primăriei Satu Mare este cel puţin firească.
Actuala lege prevede că Biblioteca Judeţeană funcţionează în oraşele reşedinţe de judeţ  şi ţine loc şi de Bibliotecă Municipală, fără ca oraşul să aibă vreo obligaţie financiară faţă de această instituţie. Totodată, nu există nici restricţii pentru a sprijini în vreun fel activitatea acesteia sau proiectul la care mă refer.
Sigur, Consiliul Judeţean poate acţiona unilateral, dar un parteneriat al celor două instituţii consider că ar fi benefic. În aceste condiţii, cred că Primăria Municipiului Satu Mare trebuie să fie un actor activ alături de CJ, pentru care susţinerea respectivului proiect este un efort destul de mare şi care, de unul singur, cel puţin deocamdată, nu poate susţine realizarea unui sediu nou. Realizarea unei construcţii la actualele standarde ar fi pentru municipalitate un real benefiu prin obţinerea unui nou obiectiv important al oraşului atât din punct de vedere educativ, cât şi cultural şi turistic.
Cred că o dezbatere în cadrul Consiliului Local ar fi utilă şi necesară pentru a găsi cele mai bune soluţii.

Adrian Cozma, consilier judeţean

2 comentarii

  1. Ca fapt divers si Octavian Petric prezentat in fotografie cu o biblioteca personala imensa in spate in articolele cu el, a ramas tot incult si un agramat !. Cei care frecventeaza bibliotecile au ceva cultura generala. Restul sunt ca si Octavian Petric.

  2. De mult ar fi trebuit sa fie finalizată aceasta idee. De ce la Baia Mare s-a putut??? In alte tari chiar si o comuna are o biblioteca in care iti face placere sa intri. Cei din Cluj Napoca au si un bibliobus ce duce carti in județ si mult mai multe proiecte. O colaborare intre cele doua autorități si niște sponsori, poate un mic proiect de fonduri UE ar rezolva ceva. La cate activități se fac si cat fond de carte este acolo, spațiul acela e mult prea mic. Ar fi interesați si părinții sa știe ca, copiii lor sunt mai degrabă la bilblioteca decât in alta parte. Cititorii ar fi mult mai multi si mai doritori de o vizita la biblioteca…

Lasă un răspuns